Mohandas Karamchand Gandhi

1

Mahatma în sanscrită înseamnă SUFLET MARE, căci asta a fost poate cel mai pacifist luptător. Un Vaishya – din casta neguţătorilor – ce avea să ajungă avocat şi să repurteze prima victorie nu la el acasă în India, ci în Africa de Sud, Mahatma Gandhi este cunoscut prin atitudinea lui pacifistă extremă, prin figura ascetică datorată luptei speciale pe care a dus-o cu ocuparea britanic: non-agresiunea şi greva foamei. A pornit cele mai puternice mişcări populare indiene ce au culminat în cele din urmă, în anul 1947, cu independenţa ţării care l-a oferit lumii. Sunt multe de spus despre OM-ul Gandhi, de asemenea despre liderul Gandhi, despre sufletul mare care a fost, dar dacă e să privim înapoi către viaţa lui, poate parţial putem privi şi noi conflictele din jurul nostru prin ochii păcii, ale iertării şi neagresiunii. Dacă 10 % dintre oamenii de pe pământ ar putea vedea lumea aşa nu ar mai exista războaie.

Chiar dacă filmul pune puţin accent pe latura suferinţelor normale pe care Gandhi le-a suportat de-a lungul vieţii, făcând această alegere conştientă, cum că această luptă îl va conduce către victorie, trebuie să privim prin ochii lui mâna englezului care îl loveşte  sau închisoare în care îşi va petrece ani buni din viaţă şi să înţelegem că dincolo de viaţă, de manifestare, de agresiune şi de durere, văd un suflet mare care a străpuns valul timpului şi a schimbat lumea, fiind atât de puternic interior datorită convingerilor sale. Da, un om care a schimbat lumea nu poate fi decât unul mare, mai ales că schimbările pe care le-a adus au fost pozitive, înălţătoare. Cuvintele lui vor rămâne în conştiinţa colectivă până când acestea nu vor mai fi necesare… Toate aspectele vieţii lui Gandhi sunt importante pentru că ne învaţă lecţia lui, pe care OM-ul din spatele acestui nume a absolvit-o Magna cum Laude din toate punctele de vedere.

PS: îmi cer scuze pentru reclame, nu am găsit nicio variantă subtitrată care să le ocolească, practicaţi răbdarea lui Gandhi.

Gandhi – film, part 1

Gandhi – film, part 2

Gandhi – film, part 3

Gandhi – film, part 4

Gandhi – film, part 5

Gandhi – film, part 6

Gandhi – film, part 7

Gandhi – film, part 8

Gandhi – film, part 9

Gandhi – film, part 10

Gandhi – film, ultima parte

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
MEDITATIA – ghid de la Beta la Theta – PARTEA 1

În viaţa de zi cu zi, creierul un om, aflat într-o activitate normală în societatea de azi (excluzând uitatul la...

Închide