Conștiența în prezent

0

Conștiența, așa cum este cunoscut în multe tradiții spirituale, este o calitate intrinsecă a adevăratei noastre naturi, fiind în afara spațiului și timpului, însă, în mod paradoxal, prezentă în spațiu-timp. Conștiența în prezent, conștiența momentului prezent, atât de mult căutat, atât de mult ridicat în slăvi, de fapt, nu are prea mult de-a face cu momentul prezent, definit pe axa liniară a timpului, de la trecut către viitor.

Conștiența în momentul prezent înseamnă de fapt o schimbare a perspectivei pe care o avem asupra realității, fie spontan, fin în urma unui șoc suferit, fie în urma unui proces de decondiționare, eliberare și clarificare a tuturor credințelor și idealurilor pe care le avem despre realitate și, implicit și despre noi înșine.

Conștiența în prezent conține fibra subtilă a adevărului, fiind infuzată de prezenta adevăratei noastre naturi, sub forma conștienței pure. Pură, pentru că ea nu este deformată de felul în care am fost programați să vedem lumea și oamenii din jurul nostru, pură pentru că nu este filtrată prin propriile fixații sau traduceri mentale ale realității, pură pentru că ea în sine este prezența vindecătoare, iluminantă a adevăratei noastre naturi.

Conștiența în prezent este precum cerul albastru, fără nori, dar, într-un mod paradoxal, este precum cerul nopții înstelat, dar și cu Soarele prezent pe cer, cu o luminozitate care nu vine de niciunde, însă iluminează prin înțelegere, acceptare și beneficitate absolut tot ceea ce se prezintă în experiență.

Conștiența în prezent este extrem de simplă, crudă, nemodificată, conținând potențial absolut toate experiențele posibile, însă dezvăluind doar o fațetă a infinitul, sub forma sub care se manifestă. Conștiența în prezent nu este o pastilă, nu vindecă nimic, însă, în același timp, este cel mai prețios lucru pe care îl poți descoperi – asta până îl descoperi și afli că totul este la fel de prețios, la fel cât de prețios părea acest moment care se întinde dincolo de eternitate și infinit, care este prezența conștientă, punctul terminus al atâtor tradiții spirituale și punctul din care poți descoperi libertatea și fericirea, adevărate, durabile.

OGASAWARA 8K | Timelapse Hyperlapse Film from Daisuke Shimizu on Vimeo.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Natura buddhică și Mintea de lumină clară

Natura buddhică (sangs-rgyas-kyi rigs) – așa cum este explicată de Maitreya în  Uttaratantra (rGyud bla-ma; Continuumul etern cel mai îndepărtat) -...

Închide