Competiția

0

Trăim într-o lume ciudată, o societate construită pe niște premize despre oameni, despre legăturile sociale și economice, despre morală și conduită. De ce spun asta?

Dacă ne uităm în natură, ideea de competiție este absentă, peste tot, la orice nivel am privi, există inter-conectare, există inter-dependență și inter-colaborare. În acest context, economia și traiul social se bazează strict pe ideea de competiție și diferențiere. O lege mecanică, pe care nu o regăsim în natură, nici măcar în interiorul corpului uman, ci doar în exprimarea noastră în relație cu ceilalți… dar și mai interesant decât acest fenomen este faptul în sine că diferențierea care este prezentă atât în natură dar și în societatea umană se manifestă atât de diferit. Natura este organică și condusă de legi dinamice, care mențin homeostazia, pe când societatea umană este încleiată de legi fixe și de o foarte lentă dinamică a proceselor.

Și atunci de unde diferența?

Diferența vine din intercalarea termenului social… care este probabil unul dintre misterele rasei umane. De ce? Pentru că în fiziologia umană, în psihic, există un ”motor inconștient” care ne face să fim ființe sociale, să căutăm comunitatea și interacțiunea cu ceilalți. Dar acest motor există și în lumea animală și în acel caz nu crează asemenea scindări, sau dacă ele există, ideea de competiție nu este adusă la nivel de manifestare ci la nivel de supraviețuire.

Societatea umană ar trebui să fie mai degrabă munților care, în mod natural, se umplu de ceață dimineața, pentru ca soarele să îi spele și să o ridice, evaporând-o. Poate că pare metaforic, însă dacă studiem mai în profunzime dinamica fenomenului, înțelegem că tot acest proces are un fundament extrem de profund și are legătură imediată cu întregul lanț trofic de pe Pământ, nefiind o mică verigă separată – după formatul țărilor care sunt separate de garnițe și limbă, ideologii și cultură etc – ci parte dintr-un mare întreg. În același fel, funcționarea noastră interioară este scindată și în consecință societatea, care o oglindește, funcționează în consecință, în moduri asemănătoare.

Atunci când mecanismele individuale – fie că este vorba despre un grup etnic, societate la nivel de țară, regiune lingvistică etc. – nu sunt subordonate funcționării ca întreg, atunci apare scindarea, atunci apare competiția. Atunci când funcționarea societății nu urmează eco-sistemul ci dimpotrivă, merge în mod fățiș împotriva lui ,creând noi legi și organizări care ignoră complet sau nu iau în considerare întregul, se pierd foarte multe elemente, se ignoră esența viații și în consecință, competiția apare, ca leg organică, culmea! pentru a compensa lipsurile, dar în același timp scoțând la iveală chestiunile problematice.

Aviz omului, care se vede cetățean, membru al familiei sau al unei religii, oricare ar fi nivelul de cultură, proveniența socială, statutul economic… nimeni nu este separat, în afara acestui fenomen dinamic… viața.

https://vimeo.com/276978010Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Eneagrama și țelurile spirituale

Literatura religioasă din întreaga lume este plină de instrucțiuni și tehnici pentru transcenderea egoului și pentru detașarea de propriile identități...

Închide