Zona dragostei din creier a fost identificata

0

O zona din profunzimile creierului nostru controleaza rapiditatea reactiilor in legatura cu deciziile legate de iubire, conform unui nou studiu. Descoperirile facute in cazul unui adult de 48 de ani care a suferit un atac cerebral, aduc primele dovezi clinice ce arata ca zona numita insula „joaca un rol instrumental in dragoste”, spune cercetatorul in neurostiinte Stephanie Cacioppo.

Aceste tomografii arata zonele din creier ce sunt activate de dorinta sexuala (cu albastru) comparativ cu cele activate de dragoste (cu roz) in cazul subiectilor sanatosi. Suprapunerea indicata prin culoarea rosie ilustreaza modul in care leziunile din creier afecteaza zona asociata cu luarea deciziilor in legatura cu dragostea.
Intr-o lucrare anterioara, Cacioppo si colegii sai au definit dragostea ca fiind „o stare intentionata pentru dorinta intensa si uniune [pe termen lung]cu o alta persoana”, in timp ce dorinta sexuala este caracterizata de o stare intentionata pe termen scurt, avand ca scop placerea.
In acest studiu, pacientul lua decizii normale in legatura cu pasiunea, insa avea reactii incetinite atunci cand lua decizii in legatura cu dragostea, spre deosebire de persoanele fara afectiuni fiziologice dar avand aceeasi varsta, gen si provenienta etnica. Descoperirile sunt prezentate in lucrarea Selective Decision-Making Deficit in Love Following Damage to the Anterior Insula, publicata in  revista Current Trends in Neurology. 

„Aceasta diferenta a fost interpretata prin faptul ca dorinta este o reprezentare relativ concreta a experientei senzoriale, in timp ce dragostea este o reprezentare mult mai abstracta a acestor experiente”, spune Cacioppo. Noile date sugereaza ca insula posterioara, ce afecteaza controlul senzatiilor si al miscarilor este implicata in perceptia dorintei, in timp ce insula anterioara este implicata in reprezentarea mult mai abstracta implicata in dragoste.

Intr-o lucrare anterioara The Common Neural Bases Between Sexual Desire and Love: A Multilevel Kernel Density fMRI Analysis, echipa de cercetatori a examinat un numar insemnat de tomografii care au cautat diferentele dintre dragoste si dorinta carnala. Studiile au confirmat faptul ca insula anterioara este locul de origine al raspunsului in cazul dragostei, iar cea posterioara este asociata cu dorinta. Totusi, au fost gasite inconsecvente in cazul in care studiul a folosit un alt tip de scanare cerebrala.

„Ne-am gandit ca daca insula anterioara este originea raspunsului la dragoste, vom gasi dovezi pentru acest lucru in cazul tomografiilor facute asupra unor perosane a caror insula anterioara a fost afectata”.

In acest studiu, cercetatorii au examinat un barbat de 48 de ani, heterosexual, din Argentina, care a suferit un atac cerebral ce i-a afectat functiile din zona insula anterioara. Tomografiile sale au fost comparate cu cele ale unui grup de control de 7 barbati heterosexuali argentinieni, de aceeasi varsta, cu zona respectiva neafectata. Pacientului si grupului de control le-au fost aratata 40 de fotografii aleatoare prezentand femei tinere cu fizic placut, imbracate cu fuste scurte sau lungi, fiind apoi intrebati care dintre ele pot fi subiectul dorintei carnale si care al dragostei. Pacientul cu leziuni cerebrale a avut reactii mult incetinite atunci cand a fost intrebat daca femeile din fotografie ar putea fi subiectul unei legaturi de dragoste.

„Acest studiu aduce putina lumina in diferenterea dragostei, vis-a-vis de alte impulsuri biologice”, declara autorul studiului. Asemenea cercetari ar putea ajuta la studierea sentimentelor de dragoste legandu-le de activitatea neurologica mai degraba decat de niste chestionare subiective.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
„Structura spatiului si a timpului este in degringolada” – redefinirea gaurilor negre

O supermasiva gaura neagra in constelatia Sagittarius A* imaginata prin intermediul unui nor de gaze G2. Fotografie: L. Calçada/ESO "Conform...

Închide