Zidurile cetății Uruk construite de regele Gilgameș

0

În mitologia mesopotamiană, Gilgameș este un semizeu cu puteri supraumane care a construit zidurile orașului Uruk pentru a-și apăra oamenii de pericolele exterioare, călătorind printre altele pentru a-l întâlni pe înțeleptul Utnapishtim, care a supraviețuit Marelui Potop. Gilgameș este descris ca fiind două treimi zeu și o treime om și se spune că a trăit o viață extrem de lungă. Lista regilor sumerieni indică faptul că a condus regatul pentru 126 de ani.

gilgameshpartlyhuman

Oamenii și-ar fi întors ochii de la zei dacă nu l-ar fi îmblânzit pe Gilgameș, așa că zeii au creat un rege pe măsură, Enkidu, parțial om, parțial bestie. Imagine: Project Gilgamesh

Cunoscut sub numele de ‘Bilgames’ în sumeriană, ‘Gilgamos’ în greacă și asociat cu figura lui Dumuzi din peomul sumerian Coborârea lui Inanna, Gilgameș este acceptat ca fiind al cincilea rege istoric al Uruk-ului, el având o influență atât de profundă încât miturile statutului său divin au culminat cu poveștile pe care le putem citi în Epopeea lui Gilgameș.

Zidurile cetății Uruk

Potrivit documentelor istorice sumeriene, Uruk a fost fondat de către Regele Enmerkar în jurul anului 4.500 îC. Acesta era cea mai mare așezare din sudul Mesopotamiei, dacă nu chiar din lume. A fost un oraș dominat de construcții de cărămidă monumentale, decorate cu mozaicuri pictate din argilă, încrustate în ziduri, niște opere de artă extrardinare.

wallsofuruk

Sculpturi de dimensiuni mari și basoreliefuri apar pentru prima dată în istorie, împreună cu piese de metal încrustate, folosind tehnica turnării în matriță. Astăzi, Uruk este înconjurat de un zid masiv, care conform tradiției a fost construit la ordinele regelui Gilgameș, menționat ca un mare erou.

Gilgameș – un erou străvechi ale cărui fapte încă sunt vii

În Epopeea li Gilgameș, marele rege este considerat prea mândru și arogant de către zei astfel încât aceștia decid să îi dea o lecție, trimițându-l la el pe omul sălbatic Enkindu. Enkindu și Gilgameș, după ce s-au luptat feroce, niciunul reușind să învingă, devin prieteni și pornesc în noi aventuri împreună.

Atunci când Enkindu moare, pe Gilgameș îl cuprinde o mare tristețe, recunoscându-și propria mortalitate prin moartea prietenului său, întrebându-se atunci despre sensul vieții și valoarea realizărilor umane în fața dispariției ultime.

epicofgilgamesh

O nouă tabletă descoperită, parțial spartă, ce conține volumul V al Epopeei lui GIlgameș: ”episodul călătoriei lui Gilgameș și Enkidu” Imagine: Osama Shukir Muhammed Amin

Dând la o parte vanitatea și mândria lui veche, Gilgameș pornește într-o călătorie pentru a găsi seminificația vieții și, în final, un mod de a învinge moartea. Din această cauză, el a devenit primul erou al unei epopei în literatura mondială. Tristețea lui Gilgameș și întrebările pe care moartea prietenului său le-a riicat, rezonează cu fiecare fință umană care s-a confruntat cu semnificația vieții în fața morții. Cu toate că Gilgameș nu reușește să câștige imortalitatea în poveste, faptele sale trăiesc prin intermediul cuvintelor scrise și, în concluzie, și el.

Gilgameș a devenit mai târziu erou al multor altor povești și epopee.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dorința de fericire

”Adevărata ta natură este fericirea și extazul”. - Ramana Maharishi Oricine își dorește să fie fericit. Aceasta este o componentă...

Închide