Zece teorii care iti vor schimba modul in care privesti lumea – partea 1

1

Realitatea nu este atat de evidenta si de simpla asa cum ne-ar placea sa credem. Unele lucruri pe care le acceptam ca fiind adevarate sunt defapt gresite. Oameni de stiinta si filosofi au depus un efort notabil pentru a schimba perceptia noastra asupra lor. Cele 10 exemple prezentate mai jos va vor arata mai clar ceea ce vreau sa spun:

1. Marea glaciatiune.

Marea glaciatiune este teoria stadiului final catre care se indreapta universul noastru. Universul are o cantitate limitata de energie. Potrivit acestei teorii, atunci cand energia se termina, universul involueaza catre o stare inghetata. Energia calorica produsa de miscarea particulelor, pierderea de caldura, o lege naturala a universului, inseamna ca in cele din urma miscarea particulelor se va incetini si prezumtiv, intr-o zi se va opri.

2. Solipsismul

Solipsismul este o teorie filosofica, care afirma ca nimic nu exista in afara constiintei individuale. La inceput poate sa para ridicola – si cine in general a intrat complet in capul sau neaga existenta lumii inconjuratoare? Exceptand situatia cand iti pui mintea cu ea, este chiar imposibil sa verifici ceva in afara constiintei proprii.

Nu ma credeti? Ganditi-va o clipa, ganditi-va la toate visele posibile pe care le-ati experimentat in viata voastra. Nu este posibil ca tot ceea ce va inconjoara sa nu fie altceva decat un vis extrem de complex? Dar in jurul nostru exista persoane si lucruri de existenta carora nu ne putem indoi, pentru ca putem auzi, putrem vedea, putem mirosi si putem simti, am dreptate? Da si nu. Cei care iau LSD, de exemplu, spun ca pot experimenta cele mai convingatoare halucinatii, dar nu catalogam aceste viziuni ca fiind „realitate”. Si visele voastre simuleaza la fel de bine senzatiile, la fel de bine, pana la urma, ceea ce percepeti este ceea ce diferitele parti ale creierului vostru va fac sa percepeti.

Asadar, ce parte a existentei noastre nu poate fi pusa sub semnul intrebarii? Niciuna. Nici puiul pe care l-am mancat la cina si nici tastatura de sub degetele noastre. Fiecare dintre noi poate fi sigur doar de propriile sale ganduri. 

3. Filosofia idealista

George Berkeley, tatal Idealismului a argumentat faptul ca totul exista sub forma unei idei in mintea cuiva. Berkley a descoperit ca unii dintre tovarasii sai considera teoria sa ca fiind stupida. Povestea spune ca unii dintre detractorii sai a lovit o piatra cu ochii inchisi si a spus „Uite, am dezaprobat-o!

Ideea este ca daca piatra nu exista decat in imaginatia sa, nu ar fi putut sa o loveasca cu ochii inchisi. Replica lui Berkeley 

este greu de inteles, in mod special in ziua de astazi. El a argumentat ca exista un Dumnezeu omnipotent si omniprezent care vede totul si totul deodata. Realistic sau nu?

4. Platon siLogosul

Toata lumea a auzit de Platon. El este unul dintre cei mai mare filosofi ali lumii. Ca toti filosofii, el are cateva lucruri de spus in ceea ce priveste realitatea. Acesta a afirmat ca dincolo de realitatea perceputa de catre noi, se afla o lume a formelor „perfecte”. Tot ceea ce vedem, este defapt doar o umbra, o imitatie a ceea ce este cu adevarat. Tot el a spus ca prin studiul filosofiei avem sansa de a intrevedea un fragment infim al realitatii, de a descoperi formele perfecte a tot ceea ce noi percepem.

Pe langa aceasta uimitoare afirmatie, Platon, fiind un monist, a spus ca totul este alcatuit dintr-o singura substanta. Acest lucru inseamna (dupa parerea sa) ca diamantele, aurul si fecalele animalelor au toate la baza acelasi material, dar care se manifesta intr-o forma diferita, lucru pe care descoperirile stiintifice in materie de atomi si molecule l-au demonstrat a fi adevarat pana la un punct.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Confirmat si de catre stiinta: schimbarea propriului ADN este posibila

Daca crezi ca te afli la "cheremul" propriului tau cod genetic, iata o veste buna: acest lucru nu este adevarat!...

Închide