Yakhchaluri: frigidere antice in desert

0

Aceste structuri antice numite yakhchaluri nu trebuie confundate cu piramidele sau ziguratele. Acestea sunt de fapt „frigidere” antice in care se tinea gheata si alimente. Dupa cum se vede, frigiderele noastre moderne nu sunt in niciun caz o inventie a secolului nostru. Maestrii ingineri persani au dus arta constructiei la apogeu construind cladiri care puteau pastra gheata chiar si in caldura puternica a verii din desert.

yakhchal

In acele vremuri, oamenii strangeau gheata din raurile inghetate si o depozitau. Un mod de a pastra temperatura scazuta era sa depoziteze gheata pe zidul de nord. Apa care se scurgea de-a lungul zidului, ingheta mai repede intr-o zi de iarna, producand mai multa gheata. Gheata produsa era depozitata in mari gropi subterane. Yakhchalurile erau construite din chirpici si aveau ziduri groase si de 2 metri la baza. 

yakhchal3

Yakhchal in provincia Yazd

 

yakhchal2

Cele doua depozite simeze din provincia Kerman din Siria sunt inconjurate de ziduri inalte si au o varsta de 108 ani. 

Zidurile au fost construite folosind un mortar special compus din nisip, argila, albus de ou, clei, par de capra si cenusa in proportii precise. Aceste yakhchaluri remarcabile, nu erau doar extrem de eficiente din punct de vedere termic, dar si perfect etanse la apa. 

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum sa accesezi fortele creative ale mintii?

Am citit si am auzit de mai multe ori ca nu ne folosim intreaga capacitate a creierului, ca doar un...

Închide