Xochicalco: ruinele spectacuoase ale unui oraș sacru

0

Multe dintre așa zisele temple aztece erau temple care au existat cu mult înainte ca imperiul aztec să fi existat. Multe populații și multe orașe au fost cucerite și forțate să plătească tibut, devenind parte din Imperiul Aztec.

Un asemenea oraș a fost Xochicalco, numit ”Locul Casei florilor” (în imba aztecilor, nahuatl).

Acest sit arheologic pre-columbian este compus dintr-un complex de piramide, la mare înălțime, într-o zonă izolată din statul Guerraro, la 38 km de Cuernavaca și la 122 km pe șosea, de Mexico City.

Xochicalco și multele sale zone aflate sub pământ, tuneluri săpate de mâna omului, au fost construite pe relieful natural al pantelor dealurilor din zonă.

Templul Șarpelui cu pene este situat cel mai sus și este în același timp cel mai important dintre templele de la Xochicalco.

Vârful dezvoltării lui Xochicalco ca centru comercial apărat și religios a venit după căderea lui Teotihuacan, speculându-se că Xochicalco ar fi avut un rol în căderea imperiului de la Teotihuacan.

Locuit între anii 200 și 900 dC, acesta a fost un oraș de dimensiuni medii (cu o populație între 10.000 și 15.000 de oameni), este asociat cu multe culturi, inclusiv cea mayașă dar și aztecă timpurie. Orașul a fost așezat de-a lungul mai multor rute comerciale mezoamericane.

Templul Șarpelui cu pene este o piesă care a stârnit un interes deosebit – o construcție influențată puternic atât de arta din Teotihuacan dar și de cea mayașă – fiind decoartă cu imagini ale Șarpelui cu pene, Quetzalcoatl, unul dintre cei mai importanți zei din Mexicul antic.

Prntre alte monumente, complexul mai include și alte temple în formă de piramide în trepte, palate, trei curți de bal, saune, un șir ciudat de altare circulare și o peșteră cu trepte sculptate în ea.

Situl conține și câteva stele sculptate, așezate la verticală.

Curte de bal de la Xochicalco

În jurul anului 900 dC, orașul a fost ori distrus, ori abandonat; alte dovezi arheologice sugerează că Xochicalco ar fi putut fi ars. Sub straturi de distrugere, care au fost examinate de arheologi, s-au descoperit numeroase obiecte lăsate la locul lor în case, ceea ce sugerează că locul a fost distrus și abandonat foarte rapid.

La mult timp după aceste evenimente, totuși, orașul a fost venerat continuu, iar ruinele sale au fost considerate un sit sacru. În momentul în care spaniolii au colonizat zona, totuși, orașul fusese pierdut și uitat.

Scris de – A. Sutherland AncientPages.com Staff Writer

sursa: http://www.ancientpages.com/2018/02/26/xochicalco-stunning-ruins-sacred-city-linked-maya-aztecs-civilizations/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Super-lemnul este mai dur decât oțelul

Cercetători de la the University of Maryland din SUA au dezvoltat un nou tip de lemn super-dur, care ar putea...

Închide