Voyager transmite date despre marginea sistemului solar

0

Voyager 1 s-a lansat la 5 septembrie 1977 si a ajuns la 18 miliarde de kilometri de soare. Voyager 2 s-a lansat pe 20 august 1977 si e foarte aproape

Doua dintre cele trei schimbari cheie ce erau asteptate la atingerea spatiului intrestelar s-au petrecut mai rapid decat oricare altele in ultimii sapte ani, conform datelor de la naveta spatiala NASA Voyager 1.

In ultimii sapte ani Voyager 1 a explorat stratul exterior al bulei de particule incarcate electric pe care soarele o arunca in jurul sau. Intr-un din zile, mai exact pe 28 iulie, instrumentele de la bordul navetei au inregistrat o crestere de 5% a radiatiei razelor cosmice provenite din afara sistemului nostru solar.

In ultima jumatate a aceleiasi zile nivelul particulelor slab incarcate electric originare din sistemul nostru solar a scazut la jumatate. Totusi, in decursul a trei zile, nivelurile au redevenit la cifrele la care erau inaintea acestor modificari.

Un al treilea semn cheie este directia campului magnetic si cercetatorii analizeaza acum cu nerabdare datele ca sa vada daca directia acestuia s-a schimbat. Se asteapta ca toate cele trei semne sa fie identificate in momentul in care Voyager 1 iese in spatiu interstelar. O analiza preliminara a datelor referitoare la campul magnetic este asteptata luna viitoare.

„Sunt momente incitante pentru echipa Voyager si incercam sa intelegem ritmul rapid al schimbarilor pe masura ce Voyager se apropie de marginea sistemului solar”, spune Edward Stone, cercetator stiintific in echipa de la Institutul de Tehnologie Californian de la Pasadena.

„Suntem cu siguranta intr-o noua zona a sistemului solar unde datele se schimba abrupt. Dar inca nu putem spune daca Voyager 1 a intrat efectiv in spatiu interstelar.”

Nivelurile particulelor din raze cosmice inalta intensitate au crescut de ani buni, dar mult mai incet decat o fac acum. Ultima crestere – de cinci procente – a durat o saptamana in mai. Nivelurile particulelor de joasa intensitate provenite din interiorul sistemului nostru solar au scazut in decursul ultimor doi ani.

Cercetatorii se asteapta ca particulele de joasa energie sa scada la zero in momentul in care Voyager 1 traverseaza in spatiul interstelar.

„Cresterea si descresterea sunt mult mai bruste decat pana acum, insa asta am decalarat si despre datele din mai”, spune Stone. „Datele se schimba in niste moduri in care nu ne asteptam, insa Voyager ne-a surprins intodeauna cu noile sale descoperiri.”

„Voyager 1 s-a lansat la 5 septembrie 1977 si a ajuns la 18 miliarde de kilometri de soare. Voyager 2 s-a lansat pe 20 august 1977 si e foarte aproape. Cele doua navete spatiale veterane sunt intregi si sanatoase acum in pragul celei de 35 a aniversari a lansarii”, spune Suzanne Dodd, project manager al proiectului Voyager. Stim ca vor traversa in spatiul interstelar. E doar o chestiune de timp.”

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
5 Intrebari pentru suflet – raspunde Rune Heivang

Cateodata e greu sa pornesti pe un drum pentru ca ti se pare strain, necunoscut, infricosator, dar de indata ce...

Închide