Ce spune Iisus despre reincarnare

0

Este evident ca traditiile evreiesti despre reincarnare erau binecunoscute lui Iisus si discipolilor sai. Confuzia apare datorita povestilor despre Iisus si a invatamintelor ce au fost scrise dupa moartea sa, intr-o perioada in care atat persecutia cat si bataliile interne pentru putere aveau loc in cadrul religiei crestine.

Punctul central din invataturile lui Iisus a fost „cea de-a doua venire” profetita si iminenta – un timp in care primii crestini credeau ca Iisus se va intoarce in glorie si va elibera sufletele. In acest context, reincarnarea teoretic nu ar fi fost necesara.

Exista, de asemenea, nevoia de a consolida puterea Bisericii si de a legitimiza autoritatea ierarhiei acesteia. Aceasta s-a facut prin stabilirea unei doctrine de credinte in legatura cu identitatea si natura lui Iisus si prin intarirea interpretarii invataturilor sale. Puternica Biserica Crestina a fost folosita de asemenea de catre politicienii romani pentru controlul cetatenilor.

Inainte de anul 325 d.C., Iisus era privit de catre multi intelectuali ca fiind un mare profet – un Zaddikim – si a fost considerat un muritor ce s-a reincarnat pentru a dezvalui relatia spirituala dintre oameni si Creatorul lor (Tatal). Invataturile sale erau extensii ale iudaismului. Intr-adevar pentru primii 150 de ani dupa moartea sa, discipolii lui Iisus au tinut seviciile religioase in temple evreiesti si au observat traditiile acestora. Invataturile lui Iisus, totusi, subliniaza faptul ca nu este nevoie de preoti si permite o relatie directa dintre om si Dumnezeu. Autoritatile templelor s-au simtit repede amenintate de aceasta idee, astfel incat, noii crestini au devenit un grup autonom.

Ce a spus Iisus despre reincarnare?

Multe scripturi sunt deseori citate pentru a intari credinta in reincarnare in perioada in care Iisus a fost pe pamant.

” Cand trecea, Isus a vazut pe un orb din nastere. Ucenicii Lui L-au intrebat: „Invatatorule, cine a pacatuit: omul acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?” Isus a raspuns: „N-a pacatuit nici omul acesta nici parintii lui; ci s-a nascut asa, ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu. (John 9:1-3)

Aceasta demonstreaza in mod clar ca reincarnarea si karma erau concepte binecunoscute. Cu toate ca Iisus nu elaboreaza in legatura cu reincarnarea, in acest pasaj, el nu condamna aceasta credinta si nici nu o corecteaza.

In urmatorul pasaj, discipolii il intreaba pe Iisus despre Ilie, care era de mult timp mort.

„Ucenicii I-au pus intrebarea urmatoare: „Oare de ce zic carturarii ca intai trebuie sa vina Ilie?” Drept raspuns, Isus le-a zis: „Este adevarat ca trebuie sa vina intai Ilie si sa aseze din nou toate lucrurile. Dar va spun ca Ilie a si venit, si ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el ce au vrut. Tot asa are sa sufere si Fiul omului din partea lor.” Ucenicii au inteles atunci ca le vorbise despre Ioan Botezatorul. (Matthew 17:10-13)

Acesta implica faptul ca sufletul lui Ilie s-a reincarnat ca Ioan Botezatorul! Deci ce s-a intamplat cu reincarnarea in Crestinism?

Reincarnarea este scoasa inafara legii

In jurul anului 250 d.C., un teolog extraordinar, pe nume Origen a inteles invataturile lui Iisus si a scris despre pre-existenta sufletului. El predica faptul ca sursa adevarata a a sufletului era Dumnezeu (Tatal) si ca sufletul calatoreste inapoi in unime cu Dumnezeu prin lectiile pe care le invatat in vieti multiple. El spune ca, Cristos a venit sa ne arate ce putem deveni – prin propriile puteri, fara nevoia unei religii organizate sau a unei Biserici.

Aceste credinte sunt exact acelea pe care Iisus le-a predicat, care imediat au devenit o amenintare majora la adresa Imperiului Roman ce incerca cu disperare sa foloseasca Biserica Crestina pentru a isi mentine controlul politic asupra populatiei sale. In lipsa unei nevoi pentru Biserica si preoti, oamenii ar fi fost dificil de constrolat si taxat.

In anul 325 d.C., Consiliul de la Nicea a descurajat efectiv credinta in reincarnare, insa scrierile lui Origen au continuat sa fie populare in randul celor ce cautau clarificari in legatura cu natura lui Cristos, cu destinul sufletului si modul in care putem reinvia.

Cativa calugari educati au preluat ideile lui Origen si le-au folosit in practici mistice cu scopul de a deveni una cu Dumnezeu. Insa marea masa de crestini nu a putut intelege aceste concepte si au insistat pe interpretarea „invierii finale” ca insemnand ca un corp batran si ingropat ar fi reanimat. Acestia au afirmat ca ideile lui Origen erau eretice si reincarnarea a fost in cele din urma condamnata in anul 545 d.C. de catre Imparatul Iustinian, prin controlul pe care il avea si l-a manifestat in cadrul celui de-al cincilea Consiliu General al Bisericii.

In acel moment, totul s-a sfarsit.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Noutati despre Manuscrisele de la Marea Moarta – partea 2

Atunci, totusi, un proces total diferit a inceput. Expeditiile facute de catre grupurile religioase, ce au recuperat o mare parte...

Închide