Vechile texte indiene: surse de inspirație pentru mașinile fără pilot

0

Vedele, vechile texte indiene, conțin secrete ce permit priectarea unor roboți capabili de a lua decizii etice, avânc ca aplicație imediată mașinile care nu au nevoie de șofer. Au fost interpretate pentru prima dată cu ajutprul unor instrumente de logică matematică de către grupul condus de italianca Agata Ciabattoni, de la Institutul politehnic din Viena și de către Elisa Freschi, expertă în limba sanskrită, de la Academia austriacă de Științe.

Vechile texte vedice citite cu ochii logicii matematice ar putea ajuta la proiectarea unor roboți capabili să ia decizii singuri.

”Vedele sunt texte vechi de mai bine de 2.000 de ani și sunt primele care se concentrează pe obligații și interdicții”, a decrata Ciabattoni. ”Ele reprezintă o sursă extraordinară de idei la care niciun informatician nu a mai avut acces până acum datorită faptului că sunt scrise în limba sanskrită și sunt de neînțeles și în momentul când sunt traduse. Acum avem grupul de oameni potrivit, format din experți în logică, informatică și limba sanskrită”, care vor analiza și vor traduce într-un limbaj matematic ce poate fi înțeles de un calculator, regulile etice în ceea ce privește obligațiile și interdicțiile.

O cercetare preliminară făcută de același grup ne-a arătat faptul că ”unul dintre principalii filosofi ai școlii vorbește despre obligațiile ce trebuie îndeplinite în situații nefaste, în așa fel încât să rezulte cel mai mic rău posibil”. De aici se naște conexiunea cu roboții și mașinile ce nu necesită șofer ca de pildă situații în care se cere este necesară o alegere etică, cum ar fi să lovești pe cineva sau să lovești un zid.

Acum, cercetătorii încearcă să transforme vechile legi în formule matematice pentru a ajuta mașinile să decidă singure dacă un anumit comportament este acceptabil sau nu, în așa fel încât acestea să facă alegerile cele mai bune.

Aceste operații nu se pot baza pe logica clasică, care definește doar dacă anumite afirmații sunt adevărate sau flase. Ciabattoni spune că atunci când avem de-a face cu obligații și interdicții, nu ne interesează ceea ce este adevărat sau fals ci ceea ce ar trebui sau nu să facem. Din acest motiv este necesară o logică complet diferită cu privire la obligații și interdicții, ce poate fi exprimată prin formule matematice care să permită să demonstreze fără echivoc dacă un anumit raționament este corect sau nu.

sursa: http://www.ansa.it/canale_scienza_tecnica/notizie/fisica_matematica/2018/01/30/gli-antichi-testi-indiani-ispirano-le-auto-senza-pilota-_28e95e22-2946-4b61-b0c6-ac6221415405.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Memoria musculară există la nivel de ADN

Un studiu condus de cercetători de la Keele University a demonstrat că mușchii au o ”memorie” a creșterii anterioare -...

Închide