Un telefon vechi de 1000 de ani inventat de o civilizatie fara alfabet scris

0

Societatea noastra moderna se mandreste cu recentele descoperiri stiintifice si cu extraordinarele reusite in dezvoltarea tehnologiei. Am parcurs, fara niciun dubiu, o cale lunga si auzim in fiecare zi de cate un nou produs high-tech gata sa ne imbunatateasca putin calitatea vietii. Totusi, din cand in cand, dam peste cateva artefacte vechi, antice, uitate, care ne fac sa ne oprim si sa reevaluam lumea in care traim. Suntem chiar asa de inteligenti? Poate nu ii asezam pe stramosii nostri pe locul pe care merita sa stea? Poate unele dintre inventiile noastre nu sunt altceva decat niste re-inventii ale unor lucruri care au existat in trecutul indepartat.

Telefonul a fost inventat oficial in 1870, atunci cand doi inventatori, Elisha Gray si Alexander Graham Bell au proiectat independent unul fata de celalalt aparate ce puteau transmite vocea prin intermediul electricitatii (telefonul). Amandoi s-au grabit sa isi oficializeze patentele, asta intamplandu-se la cateva ore distanta unul fata de celalalt. Totusi, Alexander Graham Bell si-a patentat telefonul primul. Gray si Bell au inceput atunci o lupta apriga in legatura cu inventarea telefonului, pe care in cele din urma Bell a castigat-o. Majoritatea oamenilor stiu povestea lui Bell prin care el a inventat telefonul. Ceea ce foarte putini stiu este ca acum aproximativ 1.200 – 1.400 ani, o societate simpla fara un limbaj scris a inventat un aparat similar telefonului. La National Museum of the American Indian din Suitland, Maryland, exista un obiect pretios ce poate fi numit cel mai vechi exemplu de tehnologie telefonica din Emisfera vestica.

„Acesta este unic. Nu s-a descoperit decat unul. Acesta provine din constiinta unei societati indigene fara un limbaj scris”, declara curatorul NMAI Ramiro Matos, antropolog si arheolog specializat in studiul Anzilor centrali.

De la Smithsonian National Museum of the American Indian (Travis Rathbone)

„Nu vom cunoaste niciodata procesul prin care acest obiect a luat nastere. Minunea aceasta de inginerie acustica – compusa din doua receptoare – capete imbracate in rasina, lungi de 4 cm; membrane intinse, acoperite se afla la baza receptoarelor; o coarda impletita din bumbac lunga de 23 de metri.Cultura extrem de inovativa a fost concentrata in valea Río Moche Valley din nordul Perului, si s-a intins intre Oceanul Pacificsi Anzii vestici”, ne spune revista Smithsonian.

Capitala Imperiului Chimu se afla la Chan Chan, in Valea Moche. Acesta era un oras vechi impresionant.

Ruinele de la Chan Chan, care au fost ravasite de catre cautatorii de comori spanioli si care sunt in continuare distruse de catre contrapartile moderne ale acestora, asa nuimitii ‘huaqueros’. © UNESCO

Chan Chan era cel mai mare oras din America pre-Columbiana. Ramasitele acestui oras vast reflecta in organizarea lor o strategie politica si sociala stricta, subliniind impartirea in noua „citadele” sau „palate” ce formau unitati independente. Zona arheologica Chan Chan se afla azi pe lista . Valoarea extraordinara universala a Chan Chan-ului sta in ruinele intinse pe lungimi impresionante si care au fost extrem de exact planificate si ierarhizate, incluzand ramasite ale sistemelor industriale, legate de agricultura si de managementul apei care il sustineau ca oras.

Chan Chan © UNESCO Fotografie: Jim Williams

Zona monumentala de aproximativ 6 kilometri patrati din centrul unui oras care avea atunci 20 de kilometri patrati, este compusa din noua complexe rectangulare (citadele sau palate) delimitate prin ziduri groase si inalte din pamant. In interiorul acestora, existau temple, locuinte, depozite aranajate in jurul unor spatii libere, impreuna cu rezervoare si platforme funerare.

Zidurile sunt acoperite cu figuri ciudate.© CRAterre Fotografie: Wilfredo Carazas-Aedo

Zidurile de pamant ale cladirilor erau deseori decorate cu frize, reprezentand motive abstracte si subiecti antrpomorfi si zoomorfi. In jurul celor noua complexe se alfa 32 de forturi semi-monumentale si patru sectoare de productie pentru activitati, precum prelucrarea lemnului si a metalului. Zone pentru agricultura si un sistem de irigatii au fost descoperite undeva in nordul, estul si vestul orasului.

 

Citadela Chan Chan.

Bazandu-ne pe datele istorice cunoscute, in 1470, Chimu a fost cucerit de catre incasii condusi de catre Pachacuti Inca Yupanqui si de catre fiul acestuia Topa Inca Yupanqui. Poporul Chimui era foarte inventiv si plin de indemanare si a fost practic prima societate inginereasca din Lumea Noua.

Telefonul Chimu sau asa numitul „telefonul NMAI” are o istorie misterioasa. 

„Cumva – nimeni nu stie in ce circumstante – acest obiect a cazut in mainile unui aristocrat prusac, Baronul Walram V. Von Schoeler. Un soi de aventurier de tip Indiana Jones, Von Schoeler a inceput excavatii in Peru prin anii 30. El a luat „boala sapaturilor”, dupa cum a si declarat pentru New York Times in 1937, la varsta de 6 ani, atunci cand a descoperit dovada unui sat preistoric pe pamanturile pe care se afla castelul familiei sale din Germania. Insusi Von Schoeler se pare ca a dezgropat telefonul stravechi. In anii 40, s-a mutat la new York si si-a creat o colectie extraordinara de obiecte etnografice sud americane, in cele din urma distribuind colectia sa catre muzee de pe teritoriul Statelor Unite”.

Poporul Chimu era organizat ca „o societate structurata ierarhic si se crede ca telefonul NMAI era folosit de catre elite”, poate numai de catre preoti. 

 

Telefonul NMAI era „o unealta pentru un nivel de comunicare la nivel executiv” – poate pentru un asistent sa vorbeasca dintr-o alta camera cu un superior, din motive de status social si securitate”, spune Matos.

Capitala Chan Chan era cel mai mare oras din America pre-Columbiana.a.

Nu ar fi ironic ca primul telefon sa fi fost inventat in emisfera vestica de catre o civilizatie antica fara un limbaj scris?Telefonul Chimu este un exemplu excelent de a demonstra ca stramosii nostrii aveau idei si inventii in moduri similare celor moderne. Cu alte cuvinte, stramosii aveau probleme si le rezolvau  creand obiecte ce puteau fi folositoare in viata de zi cu zi. La fel facem si noi astazi.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Puterea gandurilor voastre poate schimba realitatea – partea 2

In acest moment ne facem griji in legatura cu impactul nostru asupra mediului Pamantului, in legatura cu prabusirea economiei, cu...

Închide