Un proces necunoscut responsabil pentru topirea gheții în Antarctica descoperit

0

Un proces care până acum nu a fost documentat, demonstrează că bucățile de gheață care se topesc schimbă oceanul într-un mod care la rândul său accelerează rata cu care se topește gheața și crește nivelul mărilor și al oceanelor, a fost descoperit într-un nou studiu.

Acesta studiu a descoperit că apa provenită din gheața topită face ca stratul superficial al oceanului să fie mai puțin sărat și mai flotabil, ceea ce oprește amestecul în profunzime al apei iarna și permite apei calde de la adâncime să își păstreze căldura și să topească și mai mult ghețarii de dedesubt.

Ghețarul Mertz în ianuarie 2017. Imagine: Alessandro Silvano

“Acest proces este similar cu cel care are loc atunci când pui apă și ulei într-un vas, având uleiul care plutește la suprafață din cauză că este mai ușor și mai puțin dens”, a declarat Alessandro Silvano de la the Institute for Marine and Antarctic Studies (IMAS).

“Același lucru se întâmplă lângă Antarctica datorită apei proaspete provenită din topirea gheții, care rămâne deasupra apei mai calde și mai sărate a oceanului, izolând apa caldă de atomsfera rece a Antarcticii și creând o topire și mai accentuată a calotei gaciare”.

“Am descoperit că în acest fel o cantitate crescută de apă provenită din topire poate cauza un feed-back pozitiv, conducând la o mai mare topire a straturilor de gheață și în consecință la un nivel crescut al mărilor”.

Apa proaspătă provenită din gheața topită reduce de asemenea formarea și scufundarea apei dense în unele regiuni din Antarctica, ceea ce încetinește curenții oceanici, care preiau căldura și dioxidul de carbon.

“Apa rece provenită din topirea calotei glaciare ce curge dinspre Antarctica cauzează o încetinire a curenților, ceea ce permite oceanului să absoarbă căldură și dioxid de carbon din atmosferă.”

“Combinate, cele două procese pe care le-am identificat, se susțin unul pe celălalt și conduc la o accelerare a schimbărilor climaterice”.

Silvano a declarat că s-a propus un mecanism similar și pentru explicarea creșterii rapide a nivelurilor mărilor de până la 5 metri pe secol la sfârșitul ultimei perioade glaciare, cu circa 15.000 de ani în urmă.

“Studiul nostru arată că acest proces de feed-back nu numai că este posibil dar de fapt deja are loc, iar acesta poate conduce la o accelerare continuă a creșterii nivelurilor mărilor în viitor”.

“În prezent, fâșiile de gheață rezistă curgerii gheții către ocean, acționând ca o stavilă ce menține gheața pe continentul Antarctica.

“Acolo unde curge apă din ocean mai caldă sub fâșiile de gheață, aceasta poate crea o topire rapidă începând de dedesubt, ceea ce subțiază fâșiile de gheață și reduc efectul de stavilă.”

Acest proces conduce la niveluri crescute ale mărilor și oceanelor pe măsură ce tot mai multă gheață ajunge în ocean.

“Rezultatele noastre sugerează că o creștere a cantității de apă topită provenită din ghețari către apa din jurul Calotei Antarcticii ar putea declanșa o tranziție de o climă rece la una caldă, caracterizată prin procente mari de topire a gheții, pornind de la baza calotei și de o reducere a procesului de formare a apelor reci de adâncime, ce susțin un aport de căldură atmosferică și de dioxid de carbon”, a concluzionat Dl. Silvano.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/unknown-process-responsible-for-melting-ice-in-antarctic-discovered/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Mecanismele neurologice din spatele hipnozei

Acesta este un articol pentru care trebuie făcute câteva precizări din capul locului: în momentul prezent, tiința nu are o...

Închide