Calcaiul de la Aiud

0

La inceputul anului 1974, un obiect ciudat a fost scos la lumina de catre niste muncitori constructori care lucrau undeva prin zona centrala a Romaniei. Descoperirea a fost facuta la o adancime de aproximativ 10 m., in sedimentele raului Mures, la 2 km. est de Aiud si la aproximativ 50 km. sud de Cluj Napoca, fosta capitala a Transilvaniei (nota: multumim pentru precizari, se pare ca artefactul a fost destul de „uimitor” ca sa starneasca curiozitatea). Artefactul a fost descoperit impreuna cu cateva oase foarte vechi (inclusiv un maxilar) ale unui mastodon, intr-o groap de nisip, sub un strat gros de aproximativ 10.50 m.

 

Obiectul misterios, gros de aproape 1mm. si acoperit cu un strat de oxid de aluminiu a fost descoperit la Aiud, Romania. Se crede ca are aproximativ 250.000 de ani vechime.

O asemenea descoperire ridica niste intrebari interesante, la care nu se poate raspunde lesne. Mai intai, obiectul descoperit a parut sa fie confectionat dintr-o roca inchisa la culoare, insa dupa inlaturarea crustei groase de nisip din jurul ei, s-a descoperit ca de fapt este un obiect metalic de origine necunoscuta.

  

Piesa are 20.2 cm. lungime, 12.7 cm. latime, 7 cm. inaltime si are o mica gaura cu diametrul de 4 cm. in centru. O alta mica gaura de 1.7 cm. diametru se afla pe partea opusa, fiind perpendiculara pe prima, pe partea cealalta a obiectului. Lateralele si cele doua aripi laterale prezinta urme prin care se poate presupune ca ele au fost obtinute prin niste socuri puternice. Era aceasta pieasa parte dintr-o unealta mai mare? Scopul acesteia inca ramane necunoscut. Doua aripi ascutite la unul dintre capetele obiectului sunt vizibile, insa scopul lor este total necunoscut. 

La inceput, nu a fost nimeni interesat de acest obiect, asa ca a ajuns intr-un depozit al Muzeului de Istorie a Transilvaniei pentru mai bine de 21 de ani.

Abia in anul 1995, piesa de metal cantarind 2.3 kg. a fost „redescoperita” si analizata. O analiza detaliata metalurgica a fost condusa la Institutul de Cercetare a mineralelor si a metalelor din Turnu Magurele, un oras situat in sud-vestul Bucurestiului (:), a scos la iveala ca obiectul de fata este extrem de complex si consista dintr-un aliaj din mai multe elemente, precum:

89% Al aluminu,
6.2% Cu cupru,
2.8% Si silicon,
1.8% Zn Zinc,
0.4% Pb plumb,
0.3% Sn staniu,
0.2% Zr zirconiu,
0.1% Cd cadmiu.

In plus, au fost detectate mici cantitati de nichel(Ni), cobalt (Co), bismut (Bi), argint (Ag) si urme de galiu (Ga). Obiectul este compus in principiu din aluminiu (89%), un metal deseori gasit in natura, totusi nu in forma pura, ci sub forma de bauxita, din care se extrage.

 

 

Dupa cum bine stim, aluminiul a fost descoperit in 1825 de catre H. C. Oerstred si a fost produs pentru prima data la scara industriala in Franta in 1854. Totusi, a fost nevoie de ani intregi de cercetare si experimentare pentru a se pune la punct o metoda eficienta de a elibera metalul din minereu si inca si mai multi ani pentru a crea un proces de productie in masa ce a permis acestui tip de metal sa fie practic din punct de vedere comercial. Pentru producerea aluminiului este nevoie de un proces industrial ce include electroliza si temperaturi de peste 900 ° C.

Acest obiect misterios descoperit la Aiud, considerat a fi vechi de cel putin cateva zeci de mii de ani, a fost acoperit cu un strat de oxid de aluminiu gros de aproximativ 1 mm. Se pare ca redescoperirea „aluminiului” s-a produs de catre societatea moderna abia foarte recent.

Deci, oare ce este acest ciudat obiect?

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O masina de spalat care functioneaza fara apa

. este aproape de a ne scuti de MULTA apa. Masina lor de spalat (exista deja modele functionale pe piata...

Închide