Un motor pe bază de unde sonore pentru călătorii interstelare

0

Un cercetător de la University of California, lucrând în Los Alamos National Laboratory, împreună cu alți oameni de știință de la Northrop Grumman Space Technology, a dezvoltat o metodă inovativă pentru generarea electricității pentru călătoriile interstelare, folosind undele sonore. Generatorul termoacustic de călătorie pe bază de unde are potențialul de a propulsa sondele spațiale către cele mai îndepărtate colțuri ale Universului.

Într-un raport publicat într-un număr recent al revistei Applied Physics Letters, Scott Backhouse, cercetător în laborator și colegii săi de la Northrop Grumman, Emanuel Tward și Mike Petach, descriu designuk unui sistem termoacustic pentru generarea electricității la bordul unei navete spațiale. Acest motor pe bază de unde/sistem alternator linear este asemănător generatoarelor termodinamice actuale prin faptul că folosește căldura din descompunerea unui combustibil radioactiv pentru a genera electricitate, însă este de două ori mai eficient.

Noul design este o îmbunătățire a aparatelor termodinamice actuale ce sunt folosite pentru generarea electricității la bordul navetelor spațiale. Un asemenea aparat cnvertește doar 7% din sursa de căldură în electricitate. Deoarece singura componentă în mișcare din aparat în afara heliului în sine este un piston de temperatură, aparatul are gradul de fiabilitate necesar pentru sondele spațiale de mare distanță.

Motorul pe bază de unde este o adaptare modernă a invenției termodinamice din secolul 19 a lui Robert Stirling – motorul Stirling – care este similar unui motor cu aburi, însă folosește aer încălzit în loc de abur pentru a mișca un piston. Motorul pe bază de unde funcționează prin trimiterea gazului (heliu) printr-un grup de 322 de discuri din plasă de sârmă de inox, care poartă numele de regenerator.Regeneratorul este concectat la o sursă de căldură și la un radiator ce face ca heliu să se expandeze și să se contracte. Expansiunea și contracția crează unde sonore puternice – aproximativ în același fel în care fulgerul în atmosferă crează expansiunea termală ce produce tunetul. Aceste unde sonore oscilante în motorul cu unde, împing pistonul unui alternator liniar ce generează electricitate.

Sursa articolului original: DOE/Los Alamos National Laboratory

sursa: https://phys.org/news/2004-09-traveling-wave-power-deep-space.html#nRlvAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Timpul zero

Rubrica aceasta devine deja o pasiune pentru mine. Sper că, măcar puțin, este și pentru tine. Pentru măcar 5 minute,...

Închide