Un mister vechi de 70 de ani al soarelui aproape de a fi descifrat

0

Atmosfera exterioara a Soarelui, sau coroana, are milioane de grade Celsius. Ea este considerabil mai fierbinte decat fotosfera. Multe teorii au fost propuse in legatura cu explicarea mecanismului de functionare al coroanei, insa acesta ramane necunscut.

Acum, Michael Hahn si Daniel Wolf Savin, cercetatori la  din New York, NY, au descoperit cateva elemente pentru descifrarea acestui mister vechi de zeci de ani, al incalzirii coroanei. Valurile magnetice intr-o gaura polara din coroana contin destula energie pentru a incalzi coroana. Mai mult decat atat, ele isi depoziteaza majoritatea energiei la inaltimi suficient de mici pentru a se putea raspandi in intreaga coroana.

Aceste observatii ajuta la raspunsul la enigma veche de 70 de ani in legatura cu temperatura inexplicabil de mare a coroanei Soarelui, cunoscuta sub numele de problema incalzirii coroanei.

Ejectii ale coroanei in Regiunea activa 11755. Foto: solarb.msfc.nasa.gov

Hahn si Savinau analizat datele obtinute de catre spectrometrul Extreme Ultraviolet Imaging Spectrometer de la bordul satelitului japonez Hinode.

Ei au folosit datele observate in cazul unei gauri coronariene polare, o zona a Soarelui unde liniile campului magnetic se intand dinspre suprafata stelei pana departe in spatiul interstelar. Pentru a intelege problema incalzirii coroanei, imaginati-va o flacara ce iese dintr-un cub de gheata. Un efect similar se poate observa pe suprafata Soarelui. Fuziunea nucleara din centrul Soarelui incalzeste miezul stelei la 15 milioane de grade. Indepartandu-ne de acest furnal, atunci cand ajungem la suprafata Soarelui, gazul se raceste pana la o temperatura relaxanta de 6.000 de grade Celsius. Insa temperatura gazului din coroana, deasupra suprafetei solare, creste vertiginos pana peste un milion de grade Celsius. Ceea ce cauzeaza aceasta crestere neasteptata a temperaturii a bulversat lumea stiintifica inca din 1939.

Exista doua teorii dominante care incearca sa explice fenomenul. Una dintre ele atribuie incalzirea buclelor campului magnetic, care se intind pe intrega suparafata solara si care se pot rupe si elibera energie. 

Bucla fierbinte coronariana. Foto : NASA

Cealalta teorie atribuie incalzirea valurilor ce emana de dedesubtul suprafetei solare, ce aduc cu ele energie magnetica si o depoziteaza in coroana. Observatiile demonstreaza ca ambele procese au loc continuu pe Soare. 

Hinode studiaza interactiunea dintre campul magnetic al Soarelui si coroana sa, pentru a mari gradul de intelegere al cauzei variabilitatii solare si pentru detectarea originilor activitatilor solare. Hinode a fost lansat in Septembrie 2006.

Insa pana astazi, cercetatorii nu au reusit se determine daca vreunul dintre aceste mecanisme elibereaza suficienta energie pentru a incalzi coroana la o temperatura atat de ridicata.

Observatii recente arata ca valurile magnetice sunt raspunsul. Totusi, inca exista multe intrebari importante de raspuns. Una dintre ele este ce face ca aceste valuri sa se umezeasca?

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Monumentalul Baalbek – cele mai mari blocuri de constructie din lume

In Liban, la o altitudine de aproximativ 1,170 metri inValea Beqaa se gaseste faimosul Baalbek, sau cum era cunoscut in timpul Imperiului...

Închide