Un meteorit a explodat in aer deasupra Americii acum 13.000 de ani

0

O noua idee controversata sugereaza ideea prin care un mare meteorit a explodat deasupra Americii de Nord acum 13.000 de ani.

Explozia se poate sa fi dus la disparitia uneia dintre primele culturi ale Epocii Pietrei din America, dar si la disparitia mamiferelor mari de pe continent, precum mamutii si mastodontii. Explozia, cauzata de un asteroid sau de un meteorit, a creat o schimbare brusca a climei, aceasta racindu-se dramatic, ceea ce a afectat si culturile umane ce se nasteau in Europa si Asia. Cercetatorii isi bazeaza supozitiile pe descoperirile facute recent si prezentate in cadrul unei intalniri din Mexic.

Aceasta teorie a impactului nu ar trebui trecuta cu vederea; ea are nevoie de investigatii suplimentare  – declara Jeff Severinghaus, Scripps Institution of Oceanography

Dovezile descoperite provin dintr-un strat de sedimente din mai bine de 20 de situri de pe intregul continent Nord American.

Racirea climatului

Aceste sedimente contin materiale exotice: mici sfere de sticla si carbon, fragmente microscopice de diamante – denumite nanodiamante – si cantitati insemnate de iridiu, material extrem de rar, atat de mult incat este imposibil sa provina de pe Pamant.

Toate aceste elemente indica momentul exploziei, de acum 12.900 de ani, a unui obiect extraterestru de pana la 5 km in diametru. Nu exista insa niciun crater, probabil datorita existentei Fasiei de gheata Laurentide, care a imbracat mii de kilometri patrati din America de Nord in timpul ultimei Ere Glaciare, destul de groasa pentru a masca impactul. O alta posibilitate ar fi ca obiectul sa fi explodat in aer.

Rocile studiate de catre cercetatori prezinta un strat negru care, argumenteaza ei, este carbune depozitat in urma focurilor izbucnite pe continent dupa explozie. Profesor James Kennett de la University of California din Santa Barbara (UCSB), spune ca explozia ar putea fi cauza disparitiei a catorva mari mamifere nord-americane la sfarsitul Epocii de Gheata.

„Toti elefantii, inclusiv mastodontii si mamutii, toti lenesii de sol, inclusiv marele lenes de sol – care atunci cand se ridica pe picioarele din spate  era la fel de inalt ca un mamut, au disparut in acea perioada”, a declarat acesta pentru BBC.

„Au disparut toti caii si toate camilele. La fel si carnivore mari precum tigrul cu colti sabie si un urs urias denumit ursul cu fata scurta.”

Profesorul Kennett spune ca disparitia acestor specii a avut un impact semnificativ asupra populatiilor umane.

Declinul populatiei

Conform teoriilor traditionale, oamenii au traversat din nord-estul Asiei catre America la sfarsitul Erei Glaciare, pe o fasie de pamant care, la acea vreme, conecta Siberia de Alaska. Cultura Clovis este una dintre cele mai vechi cunoscute pe continent. Acesti vanatori-culegatori foarte eficienti au dezvoltat o sulita speciala foarte subtire, goala pe dinauntru, cunoscuta sub numele de Punctul Clovis, care este privita ca fiind una dintre cele mai sofisticate unelte de piatra construite vreodata. Arheologii au descoperit dovezi in situl Topper din South Carolina, SUA, prin care se poate demonstra ca aceasta cultura a trecut printr-un colaps demografic.

Insa nu exista nicio dovada a unui declin similar in alte parti de pe continent. Cultura Clovis dispare din registrele arheologice brusc, insa este inlocuita de multe alte culturi locale de vanatori culegatori.

Jeff Severinghaus, paleoclimatologist la Scripps Institution of Oceanography din California, a declarat pentru revista Nature: „Aceasta teorie a impactului nu trebuie trecuta cu vederea; trebuie sa investigam in continuare.”

Conform acestei noi idei, cometa ar fi cauzat o topire vasta a fasiei de gheata de pe continentul Nord-American. Apa rezultata ar fi curs in Oceanul Atlantic intrerupand cursul firesc al curentilor sai. Acest fapt se poate sa fi cauzat cei 1000 de ani de mini Era Glaciara, cunoscuti sub numele de Younger Dryas si care au afectat atat Asia cat si Europa. Aceasta perioada a fost legata de catre unii cercetatori de schimbarile in modelele de viata a oamenilor ce au trait in Orientul Mijlociu, ce au condus la inceputul agriculturii.

O explozie masiva langa raul Tunguska, in Siberia, in anul 1908, este de asemenea legata teoretic de explozia unui meteorit in atmosfera. Aceasta a distrus peste 80 de milioane de copaci si a afectat o zona de circa 2.000 km patrati.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trecutul, prezentul si viitorul exista toate deodata – dezvaluind secretele fizicii cuantice

Odata cu descoperirea legaturii cruciale, in acelasi timp neasteptate dintre spatiu si timp, Einstein a inteles ca aceste doua lucruri...

Închide