Un mesaj inexplicabil dintr-un Univers nevazut ofera indicii extraordinare despre materia neagra

0

O lucrare extraordinara, redactata de catre profesor George Fraser – care a decadat in martie anul acesta – impreuna cu colegii sai de la the University of Leicester, contine prima indicatie potentiala in legatura cu detectarea directa a Materiei Negre – un mister in fizica de peste 30 de ani.

 

141016085410-large

O schema (care nu este la scara) ce prezinta axioni (cu albastru) care ies din Soare, convertindu-se in campul magnetic al Pamantului (cu rosu) in raze X (cu orange) si care sunt apoi detectati de catre Observatorul  XMM-Newton.Copyright University of Leicester

Atrofizicienii de la University of Leicester au detectat un semnal curios pe cerul observat in raze X – un semnal care ofera o perspectiva tentanta in legatura cu natura misterioasei Materii Negre. Echipa de la Leicester a descoperit ceea ce pare a fi o semnatura de „axioni”, care sunt particulele candidati, prezise ale „Materiei Negre” – un element care a fost un mister total pentru stiinta ani de zile.

Intr-un studiu publicat in data de 20 octombrie in revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cercetatorii de la University of Leicester descriu descoperirea lor sub forma unui semnal care nu are o explicatie conventionala.

In postura de conducator al studiului, Profesor George Fraser, scria: „Detectarea directa a materiei negre a preocupat fizica de peste treizeci de ani”. Materia Neagra, un fel de masa invizibila de origine necunoscuta, nu poate fi detectata direct cu ajutorul telescopului, insa poate fi prezisa prin efectele gravitationale asupra materiei ordinare si a luminii. Se crede ca 85% din materia Universului este Materie Neagra.

„Fundalul de raze X – cerul, dupa ce sursele de raze X stralucitoare sunt eliminate – pare sa fie neschimbat atunci cand il privesti”, explica Dr. Andy Read, membru al  Departamentului de Fizica si Astronomie de la University of Leicester, noul conducator al studiului. „Cu toate acestea, am descoperit un semnal regulat in acest fundal de raze X, pentru care nu exista nicio explicatie convetionala, insa este legat de descoperirea de axioni”.

Acest rezultat a fost obtinut printr-un studiu amanuntit in aproape toata arhiva de date provenite de la Observatorul XMM-Newton al European Space Agency, care va implini 15 ani pe orbita, anul acesta in decembrie. Cercetarile anterioare legate de axioni, mai ales la CERN, dar si in cazul altor nave spatiale aflate pe orbita Pamantului, s-au dovedit fara succes pana acum. Dupa cum explica Profesor Fraser in lucrare ca: „Pare plauzibil faptul ca axionii sunt intr-adevar produsi in miezul Soarelui si apoi convertiti in raze X de catre campul magnetic al Pamantului”. Se presupune ca semnalul de raze X datorat axionilor va fi cel mai puternic atunci cand vom privi partea luminata de soare a campului magnetic, pentru ca acolo campul este cel mai puternic.

Dr. Read concluzioneaza:”Aceste descoperiri extraordinare, in ultima lucrare a lui George, ar putea fi cu adevarat surprinzatoare, avand potentialul de deschide o noua fereastra in fizica, in acelasi timp avand implicatii profunde, nu numai in ceea ce priveste intelegerea noastra in legatura cu adevaratul cer in raze X, dar si pentru identificarea Materiei Negre care domina continutul cosmosului”.

Presedintele Royal Astronomical Society, Profesor Martin Barstow, Decan al College of Science & Engineering si Profesor de Astrophysics & Space Science la University of Leicester spune: „Este un rezultat uimitor. Daca se confirma, va fi prima oara cand este detectata si identificata atat de cautata particula a materiei negre si va avea un impact fundamental asupra teoriilor Universului”.

Observatorul XMM-Newton, cercetarile si arhivele de date colectate, inseamna o colaborare masiva internationala in cadrul statelor parte din European Space Agency si nu numai. Mai multi cercetatori au lucrat la calibrarea Observatorului, aceasta fiind sustinuta de catre UK Space Agency.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Terapia prin muzica reduce depresia la copii si adolescenti

Cercetatori de la Queen's University, Belfast au descoperit ca terapia prin muzica reduce depresia la copii si adolescenti cu probleme...

Închide