Un instrument antic irlandez descoperit în India

0

un arheolog ce studia hornul din Epoca de fier din Irlanda a descoperit că tradițiile muzicale, considerat de mult stinse, sunt în viață și chiar în floare în India. Realizarea faptului că hornurile moderne indiene sunt aproape identice cu multe artefacte din Europa epocii de fier dezvăluie o legătură între cele două regiuni, acum 2.000 de ani, declară stdent doctorand Billy Ó Foghlú, de la Universitatea națională din Australia (UNA).

„Arheologia este de obicei o știință tăcută. Am fost uimit să descopăr ceva ce consideram mort, viu și înfloritor în Kerala de azi” a declarat studentul la UNA.

„Tradițiile muzicale din sudul Indiei, cu hornuri precum Kompu, sunt o privire directă în cultura muzicală a preistoriei Europei. Și, pentru că instrumentele indiene sunt deseori reciclate și nu sunt îngropate ca ofrande, artefactele din Europa sunt în același timp o privire directă în sunetele trecutului Indei”.

Descoperirile ne ajută să vedem faptul că Europa și India au avut un schimb cultural viu, cu muzicieni din diferite culturi mpărtășind tehnologii dezvoltate independent și stiluri muzicale unice.

160513100848_1_540x360

Billy Ó Foghlú cu un Kompu din Kerala. Imagine: Stuart Hay, ANU

Un exemplu al unei asmenea mixturi muzicale este găsită într-o sculptură a unei sărbători din Sanchi, datată în anul 300 îC, ce înfățișează un grup de muzicieni în concert, folosind două carnyxuri europene și un horn cu cap de animal.

Stilul muzical din Kerala explică unele dintre misterele ce înconjoară hornurile ce au fost descoperite în excavațiile unor situri aparținând epocii de fier din Europa, care suerează un trecut muzical diferit al muzicii vestice decât s-a crezut până acum.

„Unele instrumente aproape identice au fost dezgropate din același loc, însă acestea sunt, pentru urechea muzicală, cumva disonante”, spune Ó Foghlú. Mai demult, se presupunea că manufacturarea unor asemenea instrumente era destul de rudimentară, dar în muzica indiană, acest tip de disonanță este deliberată și frumoasă”.

„Hornurile sunt folosite mai mult ca instrument pentru ritm, nu pentru melodie sau armonie în sensul vestic”.

Cercetarea a fost publicată în revista Journal of Indian Ocean Archaeology.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Desene din Paleolitic în peștera Atxurra

Strămoșii noștri au fost fără nicio îndoială niște mari artiști. Arheologii tocmai au descoperit 70 de desene de peșteră din...

Închide