Un grup îndepărtat de galaxii contrazice modelul actual cosmologic

0

Irvine, Calif., 1 Februarie, 2018 – O echipă internațională de astronomi a determinat că Centarus A, o galaxie eliptică masivă, aflată la o distanță de 13 milioane de ani lumină de Pământ, este acompaniată de mai multe galaxii satelit, ce orbitează în jurul corpului principal al galaxiei, într-un disc îngust. Într-o lucrare publicată în revista Science, cercetătorii au declarat că este pentru prima dată când se observă un asemenea aranjament galactiv în afara Grupului Local, care este casa Căii Lactee.

“Importanța acestei descoperiri este în faptul că ea pune sub semnul întrebării validitatea unor anumite modele cosmologice și simulări ca explicații pentru distribuția galaxiilor gazdă și a galaxiilor satelit, în Univers”, a declarat coautor al studiului Marcel Pawlowski, care lucrează ca Hubble Fellow la the Department of Physics & Astronomy de la the University of California, Irvine.

El spune că în modelul materiei negre lambda, sistemele mai mici de stele ar trebui să fie mai mult sau mai puțin împrăștiate aleatoriu în jurul galaxiilor ancoră și ar trebui să se miște în toate direcțiile. Cu toate acestea, Centaurus A este cel de-al treilea exemplu observat, în afara Căii Lactee și Andromeda, ce prezintă o ”structură polară vastă” în care mini-galaxii satelit se rotesc în jurul masei centrale galactice, în ceva ce Pawlowski numește ”aliniere preferențial orientată”.

Dificultatea studierii mișcărilor galaxiilor satelit pitice din jurul gazdelor lor variază în funcție de galaxia gazdă. În cazul Căii Lactee este relativ ușor. ”Ai mișcări normale”, spune Pawlowski. ”Faci o poză acum, aștepți trei ani sau mai mult și mai faci o poză și vezi cum s-au mișcat stelele, ceea ce îți oferă viteza tangențială”.

Folosind această tehnică, oamenii de știință au măsurat 11 galaxii satelit ai Căii Lactee, dintre care 8 orbitează într-un disc îngust, perpendicular pe planul spiralelor galaxiei. Există probabil și alți staliți în sistem pe care nu îi putem vedea de pe Pământ din cauză că sunt blocați de discul de praf al Căii Lactee.

Andromeda oferă observatorilor de pe Pământ o distribuție completă a sateliților din jurul spiralei galaxiei. Un studiu anterior a descoperit 27 de galaxii pitice, 15 dintre ele aranjate într-un plan îngust. Andromeda oferă și alte avantaje, potrivit declarațiilor lui Pawlowski: ”Pentru că vedem galaxia aproape din laterală, ne putem uita la vitezele aparente ale satelișilor săi pentru a vedea care se apropie și care se îndepărtează, deci avem imaginea clară a unui disc rotativ”.

Centaurus A este la o distanță mult mai mare iar sateliții săi companioni sunt puțin strălucitori, ceea ce face măsurătorile exacte dificile și îngreunează determinarea vitezelor pentru a determina mișcările și distribuția. Însă ”dormind în arhive”, a declarat Pawlowski, avem 16 sateliți ai lui Centaurus A.

“Am putea să facem același joc ca și în cazul Andromedei, unde căutăm vitezele liniare”, a declarat el. ”Din nou descoperim că jumătate dintre ele merg către roșu, ceea ce înseamnă că se îndepărtează de noi, iar celelalte către albastru, ceea ce ne spune că se apropie de noi”.

Cercetătorii au reușit să demonstreze că 14 dintre cele 16 galaxii satelit ai lui Centaurus A urmează un model comun de rotație în jurul planului principal al galaxiei principale – contrazicând modelele cosmologice și simulările cele mai des folosite care sugerează că doar 0,5% dintre sistemele de galaxii din universul apropiat ar trebui să prezinte acest model.

“Asta înseamnă că pierdem ceva din vedere”, a spus Pawlowski. ”Fie le lipsește simulărilor un ingredient extrem de important, fie modelul de bază este greșit. Cercetarea poate fi văzută ca suport pentru realizarea unor modele alternative”.

Coautori ai studiului sunt Oliver Müller de la the University of Basel din Elveția, Helmut Jerjen de la Australian National University și Federico Lelli de la the European Southern Observatory din Germania. Pawlowski a fost ajutat de un împrumut Hubble Fellowship de la the Space Telescope Science Institute și NASA.

sursa: https://news.uci.edu/2018/02/01/distant-galaxy-group-contradicts-common-cosmological-models-simulations/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Plantele au colonizat Pământul cu 100 de milioane mai devreme decât se credea

Un nou studiu despre apariția și evoluția plantelor, condus de către the University of Bristol, a ajuns la concluzia că...

Închide