Un fluid cu ”masă negativă” ce unifică materia neagră și energia neagră

0
Una dintre cele mai mari întrebări ale fizicii moderne a primit răspuns din partea unor cercetători de la the University of Oxford.

În cercetările lor, ei unifică materia neagră și energia neagră într-un singur fenomen: un fluid care are ”masă negativă”. Dacă ar trebui să împingi o masă negativă, ea ar accelera către tine. Această nouă teorie extrardinară ar putea confirma predicțiile făcute de Einstein cu mai bine de 100 de ani în urmă.

Modelul curent al Universului, numit LambdaCDM, nu ne spune nimic despre materia neagră, iar energia neagră este precum cea fizică. Cunoaștem anumite lucruri despre ele din cauza efectelor gravitaționale pe care le au asupra materiei observabile.

Acum, Dr Jamie Farnes de la the Oxford e-Research Centre, Department of Engineering Science, oferă o nouă explicație.

“Acum credem că atât materia neagră cât și energia neagră pot fi unificate într-un fluid ce posedă un tip de ”gravitație negativă”, respingând toate materialele din jurul său. Cu toate că această materie este specială pentru noi, ea sugerează că întregul cosmos este simetric atât în calități pozitive cât și negative”, spune Dr. Farnes.

Existența materiei negative a fost până mai de curând exclusă ca posibilitate pentru că se credea că acest tip de material ar deveni tot mai puțin dens pe măsură ce Universul se expandează, ceea ce este contrar observațiilor ce arată că materia neagră nu se subțiază în timp. Totuși, cercetările Dr. Farnes aplică un ”tensor de creație”, ceea ce le permite maselor negative să fie create în mod continuu. Astfel se demonstrează că din ce în ce mai multe mase negative irump în mod continuu în existență, această masă negativă nefiind diluată în timpul expansiunii cosmosului. De fapt, fluidul pare să fie identic cu energia neagră.

Teoria Dr Farnes’s oferă și niște predicții corecte legate de halourile materiei negre. Majoritatea galaxiilor se rotesc atât de rapid încât ar trebui să se rupă, ceea ce sugerează că un ”halou” invizibil de materie neagră trebuie să le mențină integritatea. Noua cercetare publicată prezintă o simulare computerizată a proprietăților masei negative, care la rândul ei prezice formarea materiei negre similare celei intuite folosind telescoapele radio moderne.

Albert Einstein a oferit prima indicație despre universul de materie neagră exact acum 100 de ani, când a descoperit un parametru din ecuațiile sale numit ”constanta cosmologică”, despre care știm acum că este sinonimă cu energia neagră. Einstein, în mod faimos a numit constanta cosmologică ”cel mai mare mister”, cu toate că observațiile moderne au demonstrat realitatea acesteia. În niște note datate în 1948, Einstein a descris constanta cosmologică, scriind că ”este necesară o modificare a teoriei cerută de asemenea spațiu liber ce ia rolul maselor gravitaționale negative ce sunt distribuite în întregul spațiu interstelar”. Este posibil deci ca însuși Einstein să fi prezis un univers umplut de masă negativă.

“Abordări anterioare de a combina energia neagră și materia neagră au încercat să modifice teoria generală a relativității a lui Einstein, ceea ce s-a dovedit a fi extrem de dificil. Această abordare nouă ia două idei vechi ce sunt compatibile cu teoria lui Einstein – masele negative și creația materiei – și le combină,” ne explică Dr. Farnes.

“Rezultatul pare mai degrabă unul frumos: energia neagră și materia neagră pot fi unificate într-o singură substanță, ambele efecte fiind explicabile ca o masă pozitivă ce plutește pe o mare de mase negative”.

Demonstrația teoriei Dr Farnes’s va veni din testele care se vor face cu un radio-telescop extrem de modern cunoscut sub numele de Square Kilometre Array (SKA), o încercare internațională de a construi cel mai mare telescop din lume, cu care the University of Oxford colaborează.

“Există încă multe probleme teoretice și ale simulărilor computerizate de rezolvat, iar LambdaCDM are deja 30 de ani avans, însă abia aștept să văd dacă această nouă versiune extinsă a LambdaCDM poate să confirme exact dovezile pe care le-am observat, legate de cosmos. Dacă teoria este reală, ar sugera că partea de 95% din cosmos care lipsește are o soluție estetică: am uitat să includem un simplu semn minus”, a mai adăugat Dr.Farnes.

Lucrarea Dr. Farnes

sursa: http://www.messagetoeagle.com/a-fluid-which-possesses-negative-mass-that-unifies-dark-matter-and-dark-energy/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
OZN sau meteorit?

Ce a aterizat aici - un OZN sau un meteorit? Această formațiune geologică înaltă de 40 metri nu a fost...

Închide