Un experiment de fizică cuantică sugerează că realitatea nu este obiectivă

0
Lumea spune…

Un nou experiment de fizică cuantică tocmai a produs o dovadă izbitoare a unei zone care până acum se limita la arealul fizicii teoretice, potrivit the MIT Technology Review – și anume că, în condiții propice, doi oameni pot observa același eveniment și sp vadă două lucruri diferite care au loc și ambele observații să fie corecte.

Potrivit studiilor publicate prin intermediul sistemului online arXiv, fizicieni de la Heriot-Watt University au demonstrat pentru prima dată cum doi oameni pot experimenta realități diferite, recreând un experiemnt clasic cuantic.

Sistemul de test

Experimentul implică existența a două persoane care observă un singur foton, cea mai mică unitate de lumină cuantificabilă ce poate acționa fie ca particulă, fie ca undă, în condiții diferite. Fotonul poate exista într-una dintre cele două aliniamente, însă doar în momentul în care cineva îl măsoară ca să vadă în ce stare este, fotonul se pune că există într-o suprapoziție – ambele condiții fiind adevărate în același timp.

În experimentul de față, un om de știință analizează tăcut un foton și îi determină alinierea. Un alt om de știință, nefiind conștient de măsurătoarea primului, poate să confirme că fotonul – și implicit măsurătoarea primului om de știință – încă există într-o suprapoziție cuantică din toate posibiltățile existente. Ca rezultat, fiecare om de știință experimentează o realitate diferită. Ambii au dreptate din punct de vedere tehnic, cu toate că nu sunt de acord unul cu celălalt.

Dovada concretă

Ca să aducă această idee din forma ei non-materială în practică a necesitat un design cu lasere, niște elemente de împărțire a razelor laser și o serie de șase fotoni care su fost măsurați folosind diverse echipamente care se aflau în fața celor doi oameni de știință.

Și alți cercetători au proiectat niște medii de experimentare asemănătoare în trecut, potrivit MIT Tech, însă aceasta este prima dată când cineva a reușit să facă și experimentul practic.

Cu toate că experimentul mai trebuie să fie analizat și publicat de o revistă academică, descoperirile sale produc primele dovezi reale ale unor idei care ne blochează mintea pe care fizica din ziua de astăzi le emite – atunci când vine vorba despre fizica cuantică, și anume că este posibil să nu existe un asemenea lucru precum realitate obiectivă comună.

sursa: https://futurism.com/site-generates-random-resumes-aiAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Idiogloassia – limbajul secret al gemenilor

Gemenii au fost un subiect de mare interes pentru multe persoane. De fapt, chiar și familiile care au gemi sau...

Închide