Un corp celest ciudat danseaza inainte si inapoi

0

In afara Lunii, planeta are un alt companion in apropierea sa. Numele sau este Cruithne (sau 3753 Cruithne), deseori denumit „A doua Luna” a Pamantului. O orbita a acestui obiect ciudat dureaza aproape un an (perioada orbitala: 364.019 zile), adica similar Pamantului si a Lunii. 

Asteroizii ce trez aproape de Pamant sunt cele mai apropiate obiecte din Sistemul nostru Solar – unele dintre acestea trecand mai aproape de pamant decat Luna. 

 


Orbita lui Cruithne – Animatie. Animatie: Paul Wiegert

Numele de „Cruithne” este de origine celtica. Potrivit unor surse irlandeze, Cruthin a fost o populatie celta semi-mitica, ce a locuit pe insulele britanice, in timpul Epocii de Fier. Populatia Cruithini din Alba (Scotia moderna) sunt echivalenti anticilor Pretani, sau Picti, care s-au asezat in Britania si Irlanda intre 700 si 500 iC.

Cruithne este un asteroid cu diamentrul de aproximativ 5 km, avand o traiectorie de forma apropiata unei potcoave, o miscare mult mai complicata decat cea a unui satelit. Daca este observat de la polul nord al Pamantului, asteroidul urmeaza o orbita complexa de forma unei potcoave. Cruithine nu are o orbita eliptica sau circulara, tipica sistemului nostru solar, insa nu este ciudata – nimic legat de Cruithine nu este normal.

Fata de miscarea planetei noastre, miscarea asteroidului este foarte lenta. In anumite momente, pe orbita sa, Cruithine isi schimba sensul de rotatie, dand impresia unui „dans inainte si inapoi”. Cruithine a fost cunoscuta oficial de mult timp, insa nu in mod oficial…

Oficial, acesta obiect special din Sistemul nostru Solar a fost descoperit de catre J. Duncan Waldron la Siding Spring Observatory, Coonabarabran, Australia pe 10 octombrie 1986, in timp ce acesta cauta obiecte apropiate de Pamant.

Majoritatea asteroizilor observati au fost descoperiti orbitand in jurul Soarelui, insa undeva intre Marte si Jupiter. Unii dintre ei sunt mai apropiati de steaua noastra, in timp ce altii au o orbita mult mai larga. Cruithine are o orbita foarte apropiata de Pamant si este considerat a fi un companion atat al Lunii cat si al Pamantului. Asteroidul nu se roteste in jurul Pamantului ci are o orbita asemenatoare cu a Pamantului. 


Orbita specifica a lui Cruithne’s

Totusi, orbita ciudata a lui Cruithine a fost determinata in 1997 de catre trei stronomi: Paul Wiegert, Kim Innanen de la York University din Toronto si Seppo Mikkola, de la University of Turku in Finland.

Acesta are o relatie speciala cu planeta noastra, iar coliziunea cu Pamantul nu este posibila. Acest obiect mic are o orbita in jurul Soarelui, la o distanta foarte mica de Pamant. Cruithine ajunge la distanta minima de Pamant de 15 milioane de kilometri. Aceasta inseamna aproximativ de patru zeci de ori mai mare decat orbita Lunii. 


In fiecare an, orbita lui Cruithine „aluneca” in jurul Soarelui, relativ la pozitia Pamantului

 


Orbita lui Cruithne relativ la Pamant „aluneca” inainte si inapoi, iar dupa
190 de ani incercuieste Pamantul, dintr-o parte in alta.

Observata in zilele noastre, traiectoria lui Cruithine este dominata puternic de gravitatia Pamantului, ea fiind preconizata a ramane in acest fel pentru in ca 5.000 de ani. Ce se va intampla mai tarziu? Ei bine, aceasta relatie nu pare a fi eterna, asteroidul putand „scapa” intr-o zi, in viitor.

Potrivit simularilor computerizate, Cruithine va petrece inca 5.000 si ceva de ani pe orbita actuala. Apoi, asteroidul probabil ca se va muta pe o orbita cu adevarat in jurul Pamantului. Va avea posibilitatea de a deveni a doua Luna a Pamantului, insa nu pentru o perioada foarte lunga. Estimarile astronomice indica faptul ca dupa 3.000 de ani petrecuti pe orbita Pamantului, acest corp celest ciudat va scapa de atractia gravitationala si va intra din nou pe o orbita in jurul Soarelui. 

Desigur ca micul asteroid Cruithine si traiectoria sa dansanta, nu este unic in Sistemul nostru Solar. Comportamente asemanatoare, cu traiectorii de tip potcoava, au satelitii lui Saturn – Janus si Epimetheus. Orbitele acestor doua Luni sunt mult mai simple decat cea a lui Cruithine, insa opereaza dupa aceleasi principii generale.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Zece seminte – cele mai sanatoase pentru organism – partea 3

7) SEMINTE DE SUSAN Cantitate = 1/4 cana Semintele de susan sunt probabil cel mai vechi condiment cunoscut. Ele sunt...

Închide