Un cod antic nedescifrat poate fi prima dovada a unui sistem de stocare a datelor

0

Cunosteau anticii computerele? Este posibil ca cel mai vechi sistem de stocare a datelor sa fi fost inventat cu mai bine de 5.000 de ani in urma? Cercetatorii incearca sa descifreze un cod antic pierdut ce ar putea dezvalui modul in care stramosii nostri isi pastrau informatiile cu mult timp inainte de dezvoltarea sistemelor de stocare moderne a informatiilor. Mesopotamia este numele zonei sistemului de rauri Tigru – Eufrat, ceea ce corespunde in ziua de astazi cu Irakul, partea de nord-est a Siriei si o mica parte din sud-estul Turciei si o mica parte din sud-vestul Iranului si a Kuwaitului. 

Mesopotamia a fost denumita „leaganul civilizatiei”, popoarele care au trait in zona fiind niste oameni remarcabili. Ele au creat civilizatii care au durat si care au avut reusite extraordinare in diverse domenii de activitate. De exemplu, primele scrieri sumeriene povestesc despre o civilizatie care functiona ca o societate organizata, cu regi, legi, literatura, scoli si biblioteci. Unii intelepti au argumentat ca egiptenii i-au precedat pe mesopotamieni la inventarea scrisului si la fel ar fi cazul si unor alte civilizatii disparute despre care nu stim mare lucru in afara unor ruine subacvatice ce pot fi cu greu examinate.

Nu putem spune cu certitudine ca sumerienii au inventat scrisul, insa stim cu siguranta ca aveau o societate extrem de sofisticata. Artefactele si relicvele descoperite in aceasta zona ne vorbesc despre o societate complexa si inca exista multe mistere legate de acest popor misterios. La sfarsitul anilor 60, arheologii au excavat cateva bile din piatra in vestul Iranului. Scopul acestora si insemnatatea lor inca sunt necunoscute, insa exista cateva ipoteze stiintifice uimitoare.

Cercetatorii au folosit tomografe si softuri de modelare 3d pentru a privi in interiorul sferelor, care sunt desori denumite „coji”. Radiografiile arata ca sferele sunt goale, continand diverse forme geometrice sau „simboluri”. Sferele difera ca marime, ele variind de la dimensiunea unei mingi de glof pana la cea de baschet.

Una dintre cele  150 de sfere care a supravietuit.

Potrivit spuselor lui Christopher Woods, profesor la University of Chicago’s Oriental Institute, sferele reprezinta „primul sistem de stocare al datelor” din lume. „Aceste coji sunt cele mai vechi – cel putin din cate stim noi pana in acest moment – eforturi ale oamenilor de a inregistra date in mod permanent.


Radiografiile ne arata ca sferele sunt goale si contin simboluri (tokeni).
Imagini: Orinetal Institute of Universoty of Chicago.

„Ele pot fi in acelasi timp si cea mai veche dovada existentei unui sistem numeral”, spune profesorul Woods. Din pacate nu s-au pastrat decat 150 de sfere complete, iar muzeele sunt circumspecte la ideea de a le deschide, pentru ca asta ar insemna ca ele s-ar distruge. In interiorul unora dintre sfere exista mici canale, de 1 -2 mm, in zig-zag. 

O privire in in interiorul unei sfere.

Intr-un fel, sferele seamana cu un anumit tip de  ce au fost descoperite in principal in Scotia si cateva in Marea Britanie si Irlanda. Exista oare o legatura intre aceste artefacte? Este inca necunoscut pentru ce foloseau vechii locuitori ai Mesopotamiei sferele, insa cercetatorii cred ca aceste obiecte serveau diverselor datorii administrative, precum monitorizarea fluxului de materiale, sau pentru evidenta marfurilor si a muncii.

Sferele au forme si dimensiuni diverse.

„Tokenurile reprezinta numarul de sisteme specifice metrologice (de masurare) – nu cuvinte – iar cojile sunt chitantele pentru diversele schimburi de marfuri efectuate”, spune profesorul Woods. Cercetatorii care au studiat sferele au ajuns la concluzia ca tokenurile din interior au 14 forme diferite, incluzand piramide, sfere, ovoizi, lentile si conuri. Fiecare dintre acestea reprezinta o valoare diferita.

De exemplu, o piramida poate insemna o anumita unitate, sa zicem 20, care era folosita atunci cand se inregistra un anumit tip de tranzactii. Toate sferele de lut contin pe exterior un sigiliu care trece pe circumferinta sferei si, de obiceci, inca doua, unul deasupra si unul dedesupt. Profesorul Woods crede ca sigiliu central reprezinta „cumparatorul” sau continutul transportului sau al schimbului. Sigiliile polare ar reprezenta „vanzatorul” si probabil ca niste alte persoane pe post de martori.

Pentru a rezolva acest mister antic, cercetatorii trebuie sa sparga acest cod stravechi si sa descopere scopul pentru care aceste sfere au fost realizate. Codul acesta contine indiciile care ne arata cum variaza tipurile de tokenuri si ceea ce inseamna fiecare. 

„Trebuie sa studiem, si sper sa radiografiem, coji inchise din alte colectii”, spune profesorul Woods. „Exista aproximativ 150 in intreaga lume”.

Daca profesorul Woods are dreptate in ceea ce presupune, aceasta ar insemna ca civilizatiile antice au inventat sistemul de stocare al datelor cu mult inaintea aparitiei civilizatiei moderne.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Manuscrisul Voynich in cele din urma decriptat

Acest vechi manuscris controversat nu este un fals, spune un profesor faimos, care este convins ca a descifrat misterul Manuscrisului...

Închide