Un bolovan cosmic ciudat aduce dovezi despre Planeta 9

0

Sistemul solar tocmai a devenit puțin mai ciudat. Pe măsură ce astronomii își continuă căutarea continuă de a găsi Planeta 9, care le tot scapă printre degete, o echipă a descoperit un bolovan cosmic ce conduce către concluzia că un Pământ extrem de masiv chiar există spre marginea sistemului nostru solar.

Noul asteroid descoperit, numit 2015 BP519, se adaugă la nenumăratele corpuri cerești ce devin dovezi ale faptului că sistemul nostru solar este perturbat de ceva cu adevărat mare. Astronomii și-au prezentat descoperirile și descrierile lor într-o lucrare nouă, adăugând faptul că unghiul bizar al orbitei sale oferă greutate ideii că există o planetă mare acolo – undeva – curbând traiectoriile asteroizilor în jurul soarelui.

O posibilă ilustrare a Planetei 9, ilustrată împreună cu orbitele existente ale câtorva obiecte trans-Neptuniene. Imagine: R. Hurt/JPL-Caltech

“Luând în considerare atât stabilitatea pe orbită pe termen lung cât și comportamentul evolutiv în contextul ipotezelor legate de Planeta 9, am descoperit că 2015 BP519 adaugă dovezi circumstanțiale pentru existența acestui nou membru în sistemul nostru solar”, scrie într-o descriere a articolului, care este disponibil pe site-ul Arvix și a fost publicat de către The Astronomical Journal. [How Astronomers Could Actually See ‘Planet Nine’] – Cum ar putea astronomii să vadă Planeta Nouă

Imediat după descoperire, Quante Magazine a publicat un articol legat de câțiva stro-fizicieni care sunt specializați în studiul lumilor mici, inclusiv cei care au descoperit 2015 BP519. În timp ce nu toți au fost de acord cu fatul că Planeta 9 a fost responsabilă pentru orbita ciudate, marea majoritate a fost de acord că noua descoperire conferă mul mai multă greutate ideii. ”În secunda în care introduci Planeta Nouă în simulări, nu numai că poți modela obiecte precum cel în cauză, ci acest lucru chiar se întâmplă”, declară conducătorul studiului Juliette Becker, student doctorand la the University of Michigan.

Nu este prima dată când Planeta 9 a fost bănuită a fi factorul care împinge obiecte prin spațiu. În 2014, înainte ca Planeta 9 să fie introdusă ca ipoteză, astronomii Scott Sheppard și Chadwick Trujillo au observat iregularități ale orbitelor în cazul câtorva corpuri cerești mici, de dincolo de orbita lui Neptun. Acestea includ planeta pitică Sedna, un nou obiect descoperit numit 2012 VP113 și alte câteva obiecte trans-Neptuniene (OTS).

Apoi, în inauarie 2016, astronomii Konstantin Batygin și Mike Brown au descoperit mai multe dovezi legate de obiecte trans-Neptuniene cu orbite perturbate. Ei au fost primii care i-au oferit ”Planetei Nouă” un nume, o dimensiune și o locație. Ei au segerat că misterioasa planeta ar putea fi de 10 ori mai masivă decât Pământul, localizată la 600 de unități astronomice (UA) de Soare. (O AU este distanța medie dintre Pământ și Soare, care este undeva peste 150 de milioane de kilometri).

Au urmat apoi o sumedenie de studii legate de OTS-uri și de modul în care PLaneta NOuă ar putea să le afecteze orbita. Nu toate echipele au fost entuziaste, având și un grup de la he Outer Solar System Origins Survey (OSSOS) care a atras atenția faptului că multe dintre aceste studii ar putea fi doar observații simple.

O posibilă a noua planetă în sistemul solar, cunoscută sub numele de Planeta 9, este ilustrată orbitând cu mult dincolo de orbita planetei Neptun. Imagine: Tom Ruen.nagualdesign/ESO

Astronomii, însă, au persistat, iar Sheppard și Trujillo au descoperit cel puțin două noi OTS posibil afectate de Planeta 9. Un alt studiu a arătat că Planeta 9 probabil că a influențat unghiul de înclinare ale planetelor în sistemul nostru solar. În 2017, astronomi de la the University of Madrid din Spania a descoperit particularitățile a 22 de OTS-uri ”extreme” ce orbitează în jurul Soarelui ce ar putea fi explicate de un corp îndepărtat care exercită o influență gravitațională. (Aceste OTS-uri nu se apropie mai aproape de Soare dincolo de orbita lui Neptun – care este la 30 AU, orbitând Soarele aproape pe un cerc – având o distanță aproximativă de cel puțin 150 AU).

În octombrie 2017, Batygin a declarat că există cel puțin cinci linii diferite de dovezi ce sugerează existența acestei planete. ”Dacă am exclude această explicație și ne imaginăm că Planeta Nouă nu există, atunci generezi mai multe probleme decât soluții. Deodată, ai cinci puzzle-uri diferite și ai nevoie de cinci teorii diferite care să le explice”, a declarat acesta.

Acest articol, scris de Elizabeth Howell a fost mai întâi publicat pe Space.com

sursa: http://www.messagetoeagle.com/weird-space-rock-provides-more-evidence-for-mysterious-planet-nine/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cele patru stadii ale iluminării conform scripturilor Buddhiste

Ești curios în legătură cu Buddhismul și cum poate fi relevant pentu viața ta de zi cu zi? Filosofia din...

Închide