Un artefact misterios de jad incurca cerecetatorii

0

Potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire ii incurca pentru ca acest tip de roca nu a fost niciodata descris in inregistrarile arheologice ale regiunii. Deci, de unde vine? Cercetatorii nu sunt siguri si spun ca descoperirea este din punct de vedere geochimic extraordinara. Aceasta bucata extrem de neobisnuita de jad a fost descoperita de catre o echipa internationala de arheologi si geologi, in Pacificul de Sud-Vest, la mii de km distanta de cea mai apropiata sursa geologica cunoscuta.

Acest artefact mic si verde are aproximativ 3300 de ani si o compozitie chimica ce nu mai este regasita la nici un alt obiect de jad. El a fost descoperit in timpul unor sapaturi arheologice pe o insula de corali din Papua Noua Guinee si se crede ca a fost folosita ca o dalta pentru lemn de catre localnici. Dar de unde a venit ea? Cercetatorii raspund la aceasta intrebare in Editorialul European de Mineralogie vorbind despre jadetita, roca ce defineste un fel de jad.

Jadul este un termen general folosit pentru doua roci extrem de solide – jadul jadetit si jadul nefrit, fiecare dintre ele fiind compuse aproape in intregime dintr-un singur mineral.

De-a lungul istoriei, aceste roci au fost transformate in unelte si in cristale ornamentale ce au fost folosite ca merfa de schimb si pretuite. Exista multe surse pentru jadul nefrit, insa locatiile principale sunt China, Noua Zeelanda, Rusia si Canada. Pentru jadul jadetit exista mult mai putine surse, acesta fiind folosit de catre populatiile din America Centrala si Mexic, pe o durata de doua milenii inaintea sosirii colonistilor europeni. „In Pacific, jadul jadetit vechi prcum acest artefact este cunoscut doar in Japonia si in Corea”, spune George Harlow, curator la Museum’s Department of Earth and Planetary Sciences si invitat special pentru realizarea acestui articol.

O fotografie a mostrelor colectate de C.E.A. Wichmann in 1898 din raul Torare, in Papua, provincie a Indoneziei. Imprumutata de la Universitatea din Utrecht, roca se crede ca este similara artefactului de jad de pe Insula  Emirau.

Artefactul a fost descoperit pe insula Emirau in arhipelagul Bismark. Este foarte probabil sa fi fost scapat dintr-o casa ponton in apa de dedesubt si apoi acoperit ani de zile de nisip. Dupa analize preliminare efectuate la Axademia Academia Sinica (Taiwan) si in cadrul Universitatii din Otago, dalta a fost trimisa la muzeu, unde a fost studiata prin microdifractia razelor X, o tehnica ce trimite un manunchi mic de raze X catre specimen pentru a ii interpreta structura atomica si tipul de minerale pe care il contine. Harlow a folosit de asemenea microproba electronica a muzeului pentru a determina compozitia chimica a mineralelor din jadetita.

„Cand ne-am uitat prima data la acest artefact, a fost foarte clar ca nu semana cu nimic din ce stiam despre jadul jadetit „, spune Harlow.

Compozitia chimica a jadetitului din roca este substantial diferita de alte mostre de jadetit. Jadetitul, un mineral din sodiu, aluminiu, silicon si oxigen in cele mai pure forme, este de obicei amestecat compozitional cu mici cantitati de calciu, magneziu si fier, reprezentand minerale diopside si intr-o mai mica masura hedenbergite.  Jadetitul din noua mostra de jad descoperita, totusi, aproape ca nu are continut diposid, dar contine fier cu aditii de calciu, reprezentand mineralul aegirina ce contine sodiu, fier, silicon si oxigen. In plus, la fel de neobisnuit este faptul ca artefactul contine minerale bogate in niobiu si ytriu care potrivit lui Harlow nu au mai fost vreodata observate intr-o jadetita. „Nu prea are sens, daca ne gandim la cum se formeaza aceste roci si cu siguranta ca concentratiile pe care le vedem sunt mai mult decat neobisnuite „. Insa, cel mai mare mister este legat de locul de provenienta al acestei roci. Exista o singura sursa de jadetita ce are proprietati chimice similare – aflata in Baja California Sur, Mexic. Daca acesta ar fi locul de provenienta al daltii, totusi, ar fi trebuit sa fie transportat peste Pacific, ceea ce este un scenariu extrem de putin probabil pentru oamenii din Neolitic ce traiau in acele timpuri.

„Aceasta unealta de jadetit duce cu gandul la contacte preistorice cu Coasta de Nord a Noii Guinee, Glenn Summerhayes, arheolog la Universitatea din Otago si co-autor al acestei lucrari. „Cei ce au folosit aceasta dalta de jadetita, faceau parte dintr-o populatie migratoare ce vorbea austroneziana, pe care ii numim Lapita, ce au aparut in Pacificul de Vest aproape instantaneu acum 3300 de ani si care s-au imprastiat in Pacific pana in Samoa in cateva sute de ani, formand populatia ancestrala pe care noi o cunoastem sub numele de polinezieni. De unde au venit acestia, a ramas o chestiune discutabila asa ca orice descoperire in legatura cu primele asezari Lapita este importanta pentru a intelege perioada lor de inceput”.

O fotografie a capatului daltei de jad si o scara in centimetri (Les O’Neil, University of Otago)

Dupa investigarea posibilelor surse din Asia, cercetatorii au descoperit o cheie intr-un manuscris nepublicat al unui cercetator german,  C. E. A. Wichmann. Profesor la Universitatea din Utrecht din Olanda, Wichmann a colectat o serie de roci bizare din raul  Torare, din provincia Papua din Indonezia, la inceputul secolului XX. Potrivit manuscrisului lui Wichmann, rocile colectate aveau proprietati chimice foarte asemanatoare jaditului de pe insula Emirau.

Harlow cerceteaza acum mostrele din colectia lui Wichmann, imprumutate de la Institute of Earth Sciences de la Universitatea din Utrecht si National Museum of Natural History din Leiden, pentru a determina daca exista o noua sursa pentru acest tip de jadetita. Pana acum datele sustin ipoteza.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O noua teorie a inceputului Universului

O echipa australiana de fizicieni de la  RMIT University of Melbourne spun ca este timpul sa ne schimbam intelegerea procesului...

Închide