Un accelerator urias de particule deasupra Pamantului

0

Cu toate ca centurile de radiatii Van Allen ale Pamantului au fost descoperite cu mai bine de 50 de ani in urma, procesele principale responsabile cu transportul si accelerarea electronilor sunt foarte putin cunoscute. Analaizand datele provenite de la sondele Van Allen ale NASA, cercetatori de la University of Alberta, au identificat existenta unui accelerator gigant de particule deasupra Pamantului. 

Fizicianul Ian Mann, impreuna cu colegii sai de la NASA si de la alte institute, au reusit sa masoare si sa identifice „dovada irefutabila” a unui proces la scara planetara, ce accelereaza particulele aproape de viteza luminii in interiorul centurilor de radiatii Van Allen.

Sondele gemene Van Allen au fost lansate pe 30 august 2012 pe o orbita eliptica, aproape ecuatoriala. In mod remarcabil, in loc de a sesiza structura cu doua centuri, care era bine cunoscuta, misiunea a descoperit aproape imediat dovada existentei unei a treia centuri, prezentata in imaginea de mai sus cu verde. Imagine: Andy Kale, University of Alberta

Acest spatiu natural de tipul unui „accelerator sincotronic” are sute de mii de kilometri, facand orice accelerator de particule construit de om sa para minuscul, precum Large Hadron Collider de la CERN, ce are o circumferinte de numai 27 kilometres. Acest accelerator de particule -care deflecteaza energia ce provine din petele sau eruptiile solare si care este purtata in spatiu de catre vantul solar – se afla in regiunea din spatiu ce este dominata de catre campul magnetic al Pamantului, acolo unde zboara satelitii, o zona cunoscuta sub numele de magnetosfera.

„Intrebarea a fost, din momentul in care am descoperit-o, cum se accelereaza particulele pana aproape de viteza luminii?” spune Mann. El spune ca aceasta accelerare puternic relativista, ce poate distruge satelitii si prezinta un risc mare pentru astronauti in timpul furtunilor spatiale, este cumva asemenatoare relatiei dintre un surfer si valul pe care calatoreste, in sensul ca particulele prind in mod repetat cate un „val”, ce le accelereaza miscarea de rotatie in jurul Pamantului. Pe masura ce acestea inconjoara Pamantul, particulele pot prinde inca o data acelasi val, ceea ce va conduce catre o accelerare a vitezei si mai puternica. Rezultatul este un ciclu perpetuu in care particulele „sunt accelerate in mod repetat de catre valuri ce sunt coerente cu adevarat la scara planetara si care se intind pe sute de mii de kilometri”, spune Mann.

“Cu aceasta descoperire, incepem sa ansamblam piesele pentru a intelege cum se creaza aceasta radiatie si, in consecinta, sa intelegem care este raspunsul centurilor in conditiile unor furtuni solare puternice”.

Descoperirea este un pas important in procesul de intelegere a „furtunilor” cosmice, pentru a putea proteja sistemele create de om – pe Pamant sau in spatiu – de orice vicisitudine sau probleme create de catre furtuni spatiale majore.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Morihei Ueshiba – Calea Pacii – partea 2

In 1942 si-a dorit sa se intoarca la ferma. Deseori a declarat ca "Budo si munca la ferma sunt unu...

Închide