Uimitorul sit de la Xochicalco din Mexic: „Casa florilor”

0

Orasul antic, acum in ruine de la Xochicalco este o bijuterie arheologica, localizata in Mexic, nu departe de Mexico City.

xochicalco01
xochicalco02
Zona a fost locuita aproximativ intre anii 200 si 900 dC. Xochicalco a fost un oras de dimensiune medie, legat de multe culturi locale, inclusiv de cultura Maya si de mai vechii Azteci. Xochicalco inseamna „Casa fllorilor”, orasul fiind un bogat centru comercial.
xochicalco03
Aproximativ in anul 900 dC.,dispar hieroglifele, ceea ce indica faptul ca orasul fie a fost distrus, fie a fost abandonat; alte dovezi arheologice sugereaza ca ar fi putut fi ars. Orasul era cunoscut localnicilor, totusi, iar mai tarziu au existat culturi care l-au venerat, tratand ruinele ca fiind sacre.
xochicalco04
xochicalco05

In momentul colonizarii de catre spanioli, orasul a fost uitat si nu se mai cunostea nici locatia acestuia.

Sarpele cu pene care apare pe temple este Qutzalcoatl, unul dintre marii zei ai Mexicului antic. Unii experti speculeaza ca Templul Sarpelui cu pene este posibil sa fi fost contruit special pentru a comemora o intalnire a culturilor la Xochicalco si ca sa sincronizeze calendarele diferite pe care oamenii din acele vremuri le foloseau.

 

xochicalco06

Templul Sarpelui cu pene prezinta in detalii fine si extrem de bine stilizate zeitatea, intr-un stil care include influente evidente din parte artei Maya si de la Teotihuacan. Se speculeaza ca Xochicalco ar fi gazduit o comunitate de artisti din alte parti ale Americii Centrale. Ceea ce este extrem de interesant, in afara constructiilor extraordinare ce au fost refacute, ar fi de vazut daca au ramas urme ale constructiilor megalitice, in acest fel sugerand ideea ca situl ar fi mult mai vechi decat se sugereaza. In poza de mai sus se poate observa o piatra extrem de fin finisata, care pare sa nu se incadreze in peisajul inconjurator. Poate fi aceasta o dovada a tehnologiilor antice pierdute?

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misteriosul minaret din Jam

Minaretul din Jam, inalt de 65 m. este o structura antica uimitoare, care ne aduce mainte de dibacia extraordinara a...

Închide