Uimitoarele picturi rupestre Chumash oferă dovezi legate de șamanism și credințe supranaturale

0

Străvechile picturi rupestre ale populației Chumash   nu sunt doar frumoase ci și uimitoare. Arta în rocă Chumash este considerată a fi una dintre cele mai elaborate din această linie de tradișie artistică, iar picturile acestora pot fi găsite în multe peșteri și pe stânci în munții din sudul Claiforniei, din America de Nord.

Aceste picturi rupestre sunt foarte colorate și prezintă simboluri abstracte, posibil ale unor corpuri celeste, creaturi și animale mitologice dar și ale unor fenomene naturale precum eclipsele solare. Multe dintre semne și simboluri se crede că sunt parte dintr-un ritual religios.

Bogatul testament al peșterilor Chumash

Populația Chumash au trăiy în zona actualei Santa Barbara și Obispo, San Louis, undeva între 1.300 și 1.804 dC. Ei formau o societate maritimă, de vânători-culegători, ai căror viață era legată de mare. Ei și-au dezvoltat calități excelente de pescari, culegători de crustacee și alte mamifere marine. În afara pescuitului, totuși, ei au fost extrem de talntați în crearea artei în piatră.

Populația Chumash și șamanii

Populația Chumash au avut o legătură specială cu natura. Ei considerau pietrele, peșterile și apa ca fiind extrem de puternice, iar șamanii le vedeau ca un ”portal către un tărâm sacru prin care puteau intra în supranatural”.

Cuvântul șaman provine de la tribul Tungus din Siberia. Antropologii au inventat acest cuvânt și l-au folosit pentru a descri niște lideri spirituali și ceremoniali din cadrul culturilor indigene din întreaga lume.

Șamanismul poate fi descris ca fiind înțelepciunea spirituală universală inerentă tuturor triburilor indigene. Pentru că toate practicile spirituale antice au rădăcini în natură, șamanismul este metoda prin care noi ca ființe umane ne putem întări această conexiune naturală.

Peștera pictată,  Santa Barbara, California – Imagine: Doc Searls

Felul în care un șaman interacționează cu supranaturalul este prin intermediul unei transe halucinogene sau a unor stări alterate de conștiință. În această stare alterată, indusă fie prin intermediul unui tutun extrem de puternic, nativ sau laur, șamanul primește viziuni și puteri supranaturale de la ajutătorii spirituali, deseori sub forma unor animale periculoase și puternice, precum șerpii cu clopoței sau urși grizzly.

Ajutătorii spirituali nu au luat aproape niciodată forma unui animal care era sursă de mâncare, pentru că era ”tabu pentru un șaman să mănânce carnea unei specii de ajutător”.

Mituri și legende ale populației Chumash

La fel ca în cazul tuturor populațiilor antice, cei din Chumash aveau miturile și legendele lor despre creația lumii, primii oameni și locurile sacre. Aceste povești antice au fost date mai departe verbal de la o generație la alta pe o perioadă de mii de ani înaintea limbajului scris. Poveștile erau deseori spuse în jurul focului, seara, ca distracție.

Moștenirea bogată din peșterile Chumash, California. Imagine: David Muench

Populația Chumash credea că trăim în una dintre cele trei lumi. Celelalte două lumi sunt sub și deasupra noastră, iar noi suntem în lumea de mijloc. Există doi șerpi care țin legată lumea noastră de cea de jos. Atunci când sunt obsiți, se mișcă, iar astra crează cutremurele.

Lumea de sus este susținută de marele vultur. El nu se mișcă și este mereu în același loc. Când obosește să susțină lumea de sus, își întinde puțin aripile, iar acest lucru crează fazele lunii. Atunci când este eclipsă de lună, aceasta are locpentru că aripile lui o acoperă total. Cât despre apa din izvoare și pârâie, ea este urina multelor broaște ce trăiesc în pământ.

Frumoasele picturi rupestre sunt atribuite preoților Chumash, pentru a influența ființele și forțele supranaturale, pentru a interveni în afacerile umane.

Aricol scris de – Ellen Lloyd – AncientPages.com

sursa: http://www.ancientpages.com/2018/11/05/amazing-ancient-chumash-cave-paintings-in-california-offer-insight-into-ancient-shamanism-and-supernatural-beliefs/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cărțile de colorat te fac să te simți bine însă terapia prin artă e mult mai potentă

Un nou studiu arată că stresul poate fi redus de cărțile de colorat pentru adulți, însă tot nu ajung la...

Închide