Uimitoare cercuri perfecte de gheata in Dakota de Nord

1

Un cerc de gheata enorm si ciudat, cu diametrul de aproximativ 16.5 m. a fost descoperit in North Dakota. Persoana care a descoperit acest uimitor cerc de gheata a declarat ca nu putea sa creada ceea ce vede, la inceput! Acesta este un fenomen rar ce a mai fost documentat si in trecut, mai ales in Scandinavia si tari din nordul Europei si al Americii.

Potrivit uneia dintre multele teorii in legatura cu aceste formatiuni, sursa crearii lor ar putea fi incalzirea suprafetei apei. O alta teorie populara spune ca modelele de tip inel – unele atat de mari incat nu se pot vedea decat din spatiul cosmic – sunt create de schimbarile bruste de temperatura.

Pe 23 noiembrie 2013, inginerul pensionar George Loegering, de 73 de ani, a observat un mare cerc de gheata ce se rotea, pe raul Sheyenne, North Dakota.

„La inceput m-am gandit, nu se poate! Era ireal!”, declara Loegering pentru .”Te uiti la el si te gandesti, cum de s-a intamplat asa ceva?”

„Nu este un fenomen nemaivazut, dar este destul de rar”, declara Loegering, care locuiste in Casselton, la 32 km. vest de Fargo. Allen Schlag, hidrologist la National Weather Service din Bismarck si Greg Gust, meteorolog in Grand Forks, au declarat ca o combinatie de aer rece, dens de weekendul trecut si un vartej creat pe rau, au condus la formarea discului de gheata.

Cerc de gheata neobisnuit descoperit in North Dakota. Foto: George Loegering

„De fapt este chiar frumos”, a declarat Schlag. Aerul rece, dens – presiunea aerului, duminica, in apropiere de Fargo a fost un record pentru luna noiembrie – a inghetat raul, dar deoarece apa a fost relativ calda, nu a inghetat cu totul. Bucati de gheata, plutitoare, s-au prins intr-un vartej si au inceput sa se roteasca.

„Nu este o fasie continua de gheata”, a declarat Schlag. „Daca ati arunca o piatra de marimea unui grapefruit, ar trece prin gheata. Nu este o bucata solida de gheata – este o colectie de cuburi de gheata”.

 

Acest cerc de gheata este uimitor. Foto: George Loegering

 

Discul se rotea deja de ceva vreme, insa este imposibil de determinat de cand.

„Nu sunt sigur de cand se rotea”, a spus el. „Trebuie ca se rotea de mult timp. Daca va uitati la poza, puteti vedea inelele de crestere pe disc”.

Schlag a declarat ca a fost surprins de dimensiunile cercului de gheata, pe care in mod normal l-am intalni pe un rau mult mai mare precum Missouri. „Probabil acesta este unul dintre cele mai bune exemple de discuri de gheata de pana acum”, a declarat el. „Este chiar unul extraordinar”.

 puteti gasi o galerie cu imagini cu discuri de gheata.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cometa Haley are legatura cu racirea globala de acum 1.500 de ani

Un nou studiu sugereaza ca fragmente mari din faimoasa cometa Halley s-au prabusit pe Pamant in anul 536 dC, cauzand schimbari...

Închide