Trasand trecutul – noi descoperiri la Nazca – partea 2

0

  • O noua figura gigantica descoperita AO noua imagine gigantica pe Platoul Nazca din Peru, faimos pentru uriasele modele ce pot fi vazute din aer a fost descoperita de catre o echipa de cercetatori japonezi. continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/trasand-trecutul-noi-descoperiri-la-nazca-partea-1/

Robin Edgar – Eclipsele solare

Robin Edgar din Canada propune teoria prin care figurile de la Nazca au fost inspirate de catre si facute in mod intentionat pentru a fi vazute, de catre (asa numitul) „Ochi al lui Dumnezeu” care se manifesta in timpul eclipselor totale de soare. O serie extraordinara de eclipse solare a coincis cu constructia luniilor de la Nazca. Unele linii sunt aliniate cu pozitia solstitiului de iarna ce este considerata ca fiind moartea si renasterea Zeului Soare.

Maria Reiche – Teoria Astronimica

Maria Reiche, cel mai faimos cercetator al fenomenului  Nazca, prefera teoria astronomica. Ea a emis teoria ca linia poate arata in directia rasaritului unor stale sau planete importante sau chiar a unor evenimente precum solstitiile solare. Formatiuni precum paianjenul si maimuta ar putea insemna constelatii stelare precum Orion sau Ursa Mare.

Deoarece constelatiile isi schimba in mod constant pozitia pe cer datorita miscarii precesionale, Reiche sugereaza ca aceste aliniamente ar putea fi foarte vechi. Astfel s-ar putea explica de ce ele nu se aliniaza astazi si ar putea fi un semn pentru momentul in care au fost create. Varsta liniilor si figurilor este dificil de determinat. Ele ar putea fi extrem de vechi si sa fie restaurate de civilizatii progresive de-a lungul miilor de ani. Examinarea solului desertului sugereaza aceasta idee insa dovezile arheologice indica spre un moment mai recent de constructie.

  

De-a lungul liniilor au fost descoperite obiecte ceramice si resturi sugerand faptul ca mancare sau apa au fost transportate catre acea locatie fie pentru constructie, fie pentru scopuri ceremoniale sau amandoua. Datarea cu carbon radioactiv in baza obiectelor ceramice si a ramasitelor de lemn descoperite in zona liniilor le dateaza undeva intre anul 300 i.C. si 800 d.C. Ceramica poarta stilul si tipologia culturii Nazca, intarind faptul ca datele recente sunt cele mai probabile.

Bray Warwick a incercat si el sa determine varsta sitului prin examinarea pietrelor din preajma figurilor. La caldura, partea superioara a pietrelor ce este expusa, formeaza o patina de oxid de mangan, urme de fier si minerale de argila. Dedesubt, pietrele sunt acoperite cu ciuperci, licheni si cianobacterii. Pietrele din apropierea liniilor folosite la analiza materiilor organice prin metoda C-14, au aratat o varsta intre 190 i.C. si 600 d.C.

Al doilea element ce vine in sprijinul acestei teorii este presupusa asemanare intre geoglifele Nazca si anumite modele descoperite pe ceramica Nazca. Acesta este un element important pentru ca ofera dovada ca nazcanii ori au desenat imaginile sau cel putin le-au vazut din aer, deoarece altfel forma exacta nu ar fi putut cunoscuta.

Societatea National Geographic adauga elemente la constroversa:

In 1968, un studiu al National Geographic Society a determinat faptul ca in timp ce unele linii Nazca sunt indreptate catre pozitia soarelui, a lunii si a anumitor stele de acum 2000 de ani, acest element a fost considerat ca fiind pura intamplare. In 1973, Dr. Gerald Hawkins a studiat 186 de linii cu ajutorul unui program de computer si a descoperit ca numai 20% dintre ele erau orientate astronomic – din nou nu mai mult decat din pura intamplare. In 1982, Anthony Aveni a obtinut rezultate similare. In 1980, Georg Petersen a indicat faptul ca teoria lui Reiche nu explica diferitele lungimi si grosimi ale liniilor.

Profesor Gerald Hawkins a mers la Nazca initial pentru a sustine teoria astronomica a Mariei Reiche. El a facut o noua si mult mai precisa analiza si a analizat traiectoria stelelor importante folosind computerul. Softul folosit includea pozitia stelelor pentru cel putin 6900 de ani. Dupa saptamani de munca au fost foarte dezamagiti si au declarat „nu am descoperit nici un context astronomic”.

Johan Reinhard a facut mai recent observatia ca muntii inconjuratori au oferit un instrument eficient pentru nazcani si anume acela de a ii folosi ca pe un calendar solar. Nativii americani au folosit de mult varfurile muntilor si forme geometrice pe stanci pentru a semnala aliniamentele soarelui si a lunii ce rasar, pentru a determina cel mai bun moment de a planta culturile agricole si migratiile anuale. Cu toti muntii si varfurile fin Peru, folosirea liniilor in acest scop ar fi fost inutila.

Jim Woodmann – Teoria baloanelor

Jim Woodmann a facut un experiment realizand un balon din bumbac fin peruvian si o carlinga construita de catre indieni Aymara. Acest obiect zburator a fost numit „condorul”. El credea ca aceasta a fost metoda prin care anticii au condus constructia figurilor gigantice. El nu a explicat, insa, cum se puteau da indicatiile de la distanta de la balon si pana la echipa de la sol. In timpul experimentului au produs aer fierbinte de la un foc introdus in balon iar acesta a inceput sa zboare incontrolabil. Cei doi piloti au scapat in ultimul moment, inainte ca balonul sa dispara in departare.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O lume ingropata sub desertul Takla Makan

Cu foarte mult timp in urma, existau case si temple aici. Astazi, totul este ingropat sub nisip. Relicve antice pretioase...

Închide