Toate ciudateniile cuantice ar putea fi cauzate de interactiunea cu universuri paralele

0

Un fizician de la Texas Tech University a dezvoltat o noua teorie a mecanicii cuantice care presupune nu numai ca existenta universurilor paralele exista, ci si ca interactiunea mutuala dintre acestea creaza efectele cuantice care pot fi observate in natura.

Teoria, publicata pentru prima data de catre Profesor Bill Poirier cu patru ani in urma, a atras atentia comunitatii fizicienilor, conducand la o dezbatere publica in jurnalul de fizica, Physical Review X. Conform teoriei lui Poirier, realitatea cuantica nu este de loc de tip unda, ci este compusa din multiple lumi clasice. In fiecare dintre aceste lumi, fiecare obiect are atribute fizice definite, precum pozitie si moment. Intr-o anumita lume, obiectele interactioneaza intre ele in mod clasic. Toate efectele cuantice, pe de alta parte, se manifesta ca interactiuni intre lumi paralele „apropiate”.

Ideea universurilor multiple nu este noua. In 1957, Hugh Everett III a publicat ceva care este cunoscut azi sub numele de Interpretarea „Multor lumi” a mecanicii cuantice. „Insa in teoria lui Everett, lumile nu sunt definite”, potrivit lui Pointier, „pentru ca matematica ce le explica este aceea a teoriei clasice cuantice de tip unda”.

Prin contrast, in interpretarea lui Poirier, lumile sunt construite matematic de la bun inceput. Demonstreaza acest lucru ceva definitiv in legatura cu natura realitatii? „Inca nu”,spune Poirier. „Observatiile experimentale sunt ultimul test al teoriei. Pana acum, Interactiunea Multor Lumi face aceleasi preziceri ca teoria cuantica standard, deci tot ceea ce putem spune sigur pana acum este ca exista posibilitatea ca ea sa fie corecta”. Poirier a ajuns la aceasta concluzie in mod neasteptat, in cautarea unui scop mult mai practic. „Nu am stat pur si simplu si intr-o zi am spus haide sa inventam o noua interpretare cuantica in care sa folosim lumi paralele care interactioneaza. Incercam sa dezvolt o metoda de calcul eficienta folosind ceva care se numeste traiectorii cuantice, cand mi-a venit ideea cum am putea afla tot despre aceste traiectorii (adica lumi), fara sa avem nevoie de nicio unda”.

Poirier a publicat atat noua matematica cat si noua interpretare intr-o lucrare in 2010 in revista Chemical Physics, fapt care a condus la o colabirare cu matematicianul Jeremy Schiff de la Bar-Ilan University. Aceasta, la randul ei, a condus la o alta lucrare publicata in 2012 in aceiasi revista – care a devenit cea mai descarcata lucrare cu peste 20.000 de descarcari. De curand, aceasta lucrare a atras atentia comunitatii fizicienilor. „Suntem extrem de multumiti de faptul ca si alti fizicieni si chiar si filosofi se implica in acest moment in acest studiu”, declara Poirier.

Un asemenea fizician este Howard Wiseman de la Griffith University din Brisbane. „Ma bucur foarte mult ca l-am cunoscut pe Bill”, spune Wiseman, adaugand ca Poirier „ia ca adevarata aceasta idee ca ai un ansamblu de particule… mai degraba decat o particula individuala”. Wiseman si colaboratori de-ai sai au publicat prima lor lucrare despre Multe Lumi interactionand in Physical Review X, impreuna cu comentariile lui Poirier. Abordarea lui Wiseman este o versiune discreta, pentru care „exista un ansamblu finit, insa extrem de mare de particule… in fine, ansamblu de lumi, as spune”, declara acesta.

Privind la dezvoltarile matematice din articolul lui Wiseman, Poirier spune: „Sunt idei extraordinare – nu numai din punct de vedere al conceptelor, dar si din punct de vedere al descoperirilor numerice pe care mai mult ca sigur le va produce. Grupul nostru a oferit comunitatii fizicienilor o noua interpretare a mecanicii cuantice; ca rezultat, ei acum ne intorc favoarea, oferindu-ne o noua metoda promitatoare de calcul”.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un nou studiu pune la indoiala convingerile in legatura cu moartea si constiinta

Problema studiului constiintei dupa moartea corpului fizic a preocupat cercetarea empirica de milenii. Cum masuram constiinta si cum o observam...

Închide