Teoria atomica a fost inventata acum 2.600 de ani de catre Acharya Kanad

2

Cautarea noastra a vechii cunoasteri ne conduce de aceasta data in India, unde intanim un individ extrem de inteligent, un ganditor inaintea timpului lui. In 1803, in timpul unei conferinte la Royal Institution in London, John Dalton (1766-1844), un chimist englez, si-a prezentat pentru prima data Teoria atomica. El a propus ideea ca atomi ai diferitelor elemente pot fi diferentiati intre ei dupa greutate. Teoria sa se baza pe ideea ca toata materia este compusa din atomi care nu pot fi facuti sau distrusi, iar toti atomii ai aceluiasi element sunt identici. El a fost de asemenea capabil sa detecteze faptul ca diferite elemente au diverse tipuri de atomi in componenta si ca reactiile chimice au loc in momentul in care acesti atomi se rearanjeaza.

fatherofatomictheoryIn timpurile moderne, John Dalton a fost creditat ca inventator al teoriei atomice. Totusi, el nu a fost priul care a descoperit conceptul de atom. Cu circa 2600 de ani in urma, Acharya Kanad, un filosof indian si mare ganditor cu mult inaintea timpului lui, a dezvoltat ceea ce noi numim astazi Teoria Atomica. Nascut in Prabhas Kshetra langa Dwarika in Gujarat, India, Acharya Kanad si-a exprimat interesul in legatura cu obiectele minuscule de cand era mic copil. Odata, pe dum catre Prayag, ca pelerin, a vazut mii de persoane umpland drumurile orasului si malurile raului Gange cu flori si graunte de orez pe care le oferisera ca ofranda la templu. 


Uimindu-i pe toti, el a inceput sa stranga grauntele de orez. Multimea s-a strans in jurul sau iar una dintre persoane l-a intrebat de ce stragea orezul pe care nici macar cersetorii nu l-ar atinge. El le-a spus ca indiferent de cat de mici sunt obiectele, ele sunt tot o parte a universului. Grauntele individuale pot parea nefolositoare, insa daca le strangi ar putea deveni masa cuiva. De atunci, oamenii au inceput sa-i spuna Kanad, pentru ca in limba sanskrita Kan inseamna „cea mai mica particula”.

Acharya Kanad a fost prima persoana din lume care a vorbit despre atomi si molecule. El spunea ca „fiecare obiect al creatiei este facut din atomi care se leaga intre ei pentru a forma moleculele”. El a descoperit ca Universul este facut din kana, ceea ce inseamna atom. El a studiat Teoria Atomica si a descoperit modul in care atomii se misca si reactioneaza intre ei. In timp, oamenii au inceput sa ii spuna Acharya – Invatatorul, de unde si numele de Acharya Kanad. De fapt, el ar trebui considerat „Tatal Teoriei Atomice”. 

fatherofatomictheory2

Un alt filosof indian, Pakudha Katyayana, care a trait in secolul VI i.C. si a fost contemporan cu Gautama Buddha, a propus de asemenea idei in legatura cu compozitia atomica a lumii materiale.

„Teoriile indiene stravechi erau explicatii extraordinar de imaginative ale structurii fizice a lumii si in mare masura sunt de acord cu descoperirile fizicii moderne”, declara indologul australian A.L. Basham.

Deci, iata ca din nou am vazut cum multe dintre inventiile si teoriile civilizatiei moderne sunt doar niste re-inventii bazate pe cunoasterea pe care stramosii nostri o avau deja cu mii de ani in urma. 

sursa: www.messagetoeagle.com/ancientatomictheory.php#.U4SzjvmSwrU

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

2 comentarii

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sunetul si imaginea: cortexul vizual proceseaza si informatii auditive

"A vedea inseamna a crede", spune un vechi proverb, insa ceea ce au descoperit cercetatorii sugereaza ca vazutul implica si...

Închide