Sute de urme misterioase în pământ în Amazon

0
Tăierile masive de pădure au dezvăluit geoglife mari geometrice care au fost făcute cu mai bine de 2.000 de ani în urmă – această descoperire este o mare lecție pentru noi astăzi.

Pădurea Amazoniană este atât de bogată, densitatea copacilor este atât de mare, încât solul este constant în întuneric. Vegetația ascunde multe lucrui, de la comunitățile indigene care încă nu au luat contact cu lumea exterioară până la nou descoperitele masive lucrări în pământ vechi de peste 2.000 de ani.

© Jenny Watling

Fomele înconjurate de șanțuri, din statul Acre din Amazonul Brazilian de vest, au fost descoperite de Jennifer Watling, cercetătoare post-doctorand și cercetător la  the Museum of Archaeology and Ethnography, Universtatea din São Paulo. Ascunse de sute de ani de arbori, defrișările moderene au dezvăluit peste 450 de geoglife mari geometrice.

Săpăturile în pământ se întind pe aproximativ 8.400 km pătrați. Încă nu este complet înțeleasă tehnologia de executare a acestora. S-au descoperit puține artefacte în timpul săpăturilor, ceea ce a condus la ideea că acestea ar fi putut fi sate. Planul lor nu indică faptul că ar fi fost folosite pentru apărare. Probabil că nu erau folosite decât ocazional, poate ca locuri de întâlnire pentru ritualuri – însă nimeni nu poate spune acest lcuru cu siguranță.

© Jenny Watling

Însă ceea ce este cel mai fascinant este faptul că această descoperire vine să nege ideea că ecosistemul pădurii amazoniene nu a fost atins în vechime de om.

“Faptul că aceste locații stau ascunse de secole sub pădurea tropicală pune la îndolială teoria prin care pădurile Amazoniene sunt virgine”, spune Watling.

Am dorit imediat să aflăm dacă regiunea era deja împădurită atunci când au fost construite geoglifele și cât de mult au avut oamenii impact asupra mediului pentru a construi aceste lucrări”.

Cu multă răbdare dar și metode tehnologice sofisticate, echipa de cercetători a reconstruit 6.000 de ani de vegetație și de istorie de incendii din textele istorice din jurul celor două locații. Potrivit declarațiilor făcute de oficiali de la University of Exeter,, unde Wetling își conducea cercetările pentru doctorat, echipa a descoperit faptul că oamenii au schimbat major pădurea de bambus de milenii întregi și s-au făcut și mici tăieri pentru a construi geoglifele:

În loc să ardă suprafețe mari de pădure – fie pentru construirea geoglifelor sau pentru agricultură – oamenii au transformat mediul înconjurător concentrându-se pe speciile de copaci care aveau valoare economică, precum palmierii, creând un soi de ”supermarket antic” de produse forestiere folositoare. Echipa a descoperit dovezi irefutabile ce sugerează că biodiverstatea unora dintre pădurile din zona Acre poartă amprenta puternică a acestor practici străvechi de ”agro-silvicultură”.

Acest lucru sugerează că acest fenomen este ceva ce am văzut iarăși și iarăși. Oamenii care au trăit în anumite ecosisteme pentru perioade lungi de timp știu cum să lucreze cu acestea într-un mod care este sustenabil, mai degrabă decât să fie distrugător. Zonele de coastă ale British Columbia, acolo unde au trăit Primele Națiuni (nr: amerindienii) pentru milenii întregi, îmi vin ca exemplu – în 13.000 de ani de ocupare repetată, productivitatea pădurii tropicale temperate a crescut, nu s-a diminuat. Nu ar trebui să fie chiar atât de dificil…

“În ciuda marii densități de situri arheologice cu geoglife din regiune, putem fi siguri că pădurile din zona Acre nu au fost niciodată tăiate în mod masiv, sau pentru perioade lungi de timp, așa cum am văzut în ultimii ani”, spune Watling.

“Dovezile noastre legate de faptul că pădurile Amazoniene au fost îngrijite de populațiile indigene cu mult înainte ca europenii să fi venit în zonă, care sunt vinovați de practicile distructive, nesustenabile de folosire ale terenului de astăzi”, a adăugat ea. ”În schimb, practicile noastre ar trebui să ia exemplul regimurilor trecute care nu au avut o acțiune de degradare a pădurii, iar importanța cunoașterii indigene ar trebui folosită pentru găsirea unor alternative mult mai sustenabile pentru folosirea terenurilor”.

sursa: https://www.treehugger.com/conservation/hundreds-mysterious-ancient-earthworks-found-amazon.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Creierul tău cu DMT și cum să-l produci natural

Majoritea deciziilor noastre sunt luate emoțional. Majoritatea sunt luate dintr-o supoziție subconștientă formată după o experiență anterioară - o amprentă...

Închide