Super-lemnul este mai dur decât oțelul

0

Cercetători de la the University of Maryland din SUA au dezvoltat un nou tip de lemn super-dur, care ar putea înlocui oțelul în producția de masă.

Transformarea lemnului natural într-un ”material structural de înaltă performanță” deschide calea către noi posibilități în zone precum construcțiile, industria automobilelor și al avioanelor.

Liangbing Hu, stânga și Teng Li, dreapta, sunt inginerii de la the University of Maryland, College Park  sunt cercetătorii care au descoperit o metodă prin care să facă lemnul de 10 ori mai dur și mai rigid decât înainte. Imagine: University of Maryland

“Această modalitate nouă de a trata lemnul îl face de 12 ori mai dur decât lemnul natural și de 10 ori mai rigid”, a declarat Liangbing Hu, șeful echipei de cercetare, într-o declarație de presă.

“Acest material ar putea fi un competitor pentru oțel sau chiar titan, atât este de de dur și durabil. Este comparabil cu fibra de carbon, însă mult mai ieftin.”

“Este atât rezistent dar și rigid, care este o combinație care nu se găsește în natură”, a declarat Teng Li, și el șef al echipei de cercetare și profesor de inginerie mecanică de la the University of Maryland. Echipa sa a măsurat proprietățile mecanice ale super-lemnului.

“Este la fel de tare ca îțelul, dar de șase ori mai ușor. Este nevoie de o energie de 10 ori mai mare ca să îl rupă, decât în cazul lemnului natural și poate fi chiar îndoit și mulat în diverse forme, la începutul procesului”.

În cadrul experimentului, cercetătorii au înlăturat lignina din lemn, acea parte care face lemnul atât rigid cât și maron la culoare. Apoi acesta este comprimat la o căldură moderată (65 grade Celsius). Acest proces face ca fibrele de celuloză să fie extrem de strânse laolaltă. Orice defecte, precum găuri sau noduri sunt zdrobite și compactate. Procesul de tratament a fost extins puțin mai mult, cu ajutorul unei îmbrăcăminți de vopsea.

Echipa a testat noul super-lemn și lemnul natural trăgând cu proiectile asemănătoare gloanțelor. Proiectilele au trecut pe de-antregul prin lemnul natural. Lemnul tratat complet a oprit proiectilele, acestea intrând doar parțial.

“Esențe moi precum pinul sau pluta, care cresc rapid și sunt din punct de vedere al protecției mediului mai potrivite, ar putea să înlocuiască lemnul mai dens precum tecul, pentru mobilă și clădiri”, a declarat Hu.

 

sursa: http://www.messagetoeagle.com/super-wood-is-stronger-than-steel-and-can-eliminate-use-of-steel/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Mandale naturale

Natura este perfecțiune. Acest lucru nu înseamnă că materailele ei nu pot fi aranjate într-un mod ”mai artistic”, totuși. Înarmat...

Închide