Stupa-ul Takht-e Rostam: o scară cosmică spre Ceruri?

0

Multe locuri de pe glob sunt devotate unei anumite religii însă sunt modelate de o altă credință. Afganistan este una dintre acele țări care urmează islamul cu sinceritate, însă, înainte de apariția acestuia, țara era un centru de marcă buddhist. Sunt multe rămășițe ale trecutului buddhist ce demonstrează această linie aici.

În timp ce majoritatea dovezilor au fost distruse din cauza războiului și a neglijenței, majoritatea colecțiilor de muzeu au fost furate sau distruse în mod iremediabil. De aceea este nevoie de eforturi înzecite pentru a descoperi bogatul trecut buddhist. Buddhașii Bamiyani, pe care i-au distrus talibanii în 2001, erau una dintre cele mai puternice dovezi ale istoriei buddhismului în Afganistan.

Unul dintre siturile cele mai impresionante ale perioadei pre-islamice din Afganistan se află în Provincia Samangan, fiind o rămășiță remarcabilă a trecutului buddhist – o stupa subterană foarte neobișnuită, cunoscută local ca Takht-i-Rustam (tronul lui Rustam). Stupa a fost redenumită după Rustam III, conducătorul persan al dinastiei Bavand. Spre deosebire de alte stupa, aceasta nu a fost construită deasupra pământului ci a fost săpată în pământ, într-ul fel ce amintește de bisericile monolitice din Etiopia.

Stupa-ul Takht-e Rostam

La partea superioară a stupa-ului este o clădire Harmika săpată în stâncă, care odinioară conținea rămășițe ale lui Buddha. Canalul din jurul construcției are opt metri adâncime. O cărare conduce către fundul șanțului, unde călugării buddhiști înconjurau stupa odinioară.

Noul pod și șanțul (sursă imagine)

Sculptată în zidul exerior al stupa-ului, este o mănăsture buddhistă cu cinci grote individuale. Acesta mai conține și nulte celule monastice care erau folosite pentru meditație.

Grote de călugări la Samangan (sursă imagine)

În tavan existau mici orificii ce permiteau razelor soarelui să intre în grote pentru a crea o atmosferă perfectă de amurg. Mănăstirea din stâncă nu are niciun element decorativ însă este impresionantă pentru măiestria ingineriei ărin care a fost realizată..

De ce a fost scultată atât de neobișnuit această stupa? Istroicii au propus două motive posibile: o explicație ar putea fi camuflajul de protecția al mănăstirii de invadatori; o explicație mult mai mundană ar putea fi pur și simplu că a fost realizată în acest fel pentru a scăpa de problemele pe care climatul extrem al Afganistanului îl oferă.

Numele afgan Takht-e Rostam (tronul lui Rostam) se referă la o figură legendară din cultura persană. După islamizarea Afganistanului, atunci când cunoașterea originară asupra scopului unui stupa s-a pierdut, situl a devenit cunoscut ca locul unde Rostam s-a căsătorit cu mireasa lui Tahmina.

Stupa-urile sunt ”sanctuare” religioase simbolice ale lumii-cosmosului buddhist. Unii cercetători ai antichității sugerează că se poate să fi avut conexiuni cu misterioasele nave zburătoare sau ”Vimanas” ce au vizitat Pământul acum 6.000 de ani, potrivit textelor vedice antice. În India cuvântul pentru stupa este śikhara, care înseamnă turn. Śikhara seamănă cu termenul egiptean de Saqqara, locul pirmaidelor în trepte, sau a Scării către Ceruri. Dacă anticii egipteni și indieni ce spun același lucru despre stupa-uri, că acestea sunt de fapt pântece pentru transformare, scări sau căi cosmice către Ceruri?

sursa: https://www.look4ward.co.uk/x-files/stupa-of-takht-e-rostam-cosmic-stairways-into-the-heavens/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Calatoria spre vindecare – Brandon Bays

O poveste ”interesantă”, Călătoria spre vindecare , ce are rădăcinile în propria călătorie a lui Brandon Bays, ceva care, cu...

Închide