Sunt visele o extensie a realitatii fizice?

4

V-ati petrecut deja o treime din viata dormind. Daca visele sunt reale? Poate ca faptul ca noi catalogam visele ca fiind „doar vise” se bazeaza pe o neintelegere a naturii constiintei si a realitatii fizice.

“Sunt adevarata” spuse Alice (in Tara minunilor). “Daca eu nu sunt reala, nu ar trebui sa pot plange”.

“Sper ca nu poti sa crezi ca acestea sunt lacrimi adevarate?” a intrerupt-o Tweedledum cu o voce plina de dispret.

Luam ca atare modul in care mintea noastra pune totul cap la cap. Tot ceea ce experimentam este un vartej de informatii care ni se perinda prin cap. Biocentrismul – o noua teoria a „Unificarii” – ne spune ca spatiul si timpul nu sunt obiectele „solide” pe care noi le credem a fi, ci mai degraba instrumente prin care mintea noastra pune piesele cap la cap. Ele sunt chei catre constiinta si pentru intelegerea faptului pentru care, in experimentele cu particule, spatiul si timpul – si intr-adevar proprietatile materiei in sine – totul este relativ la observator. Atat in timpul viselor cat si a starii de veghe, mintea voastra colapseaza unde de probabilitati pentru a genera realitatea fizica. Poti in acel moment sa gandesti si experiementezi senzatii intr-o lume 3D.

Photo of a tree on a hillside

Noi nu bagam in seama visele pentru ca ele se termina atunci cand ne trezim. Totusi, durata experientei nu inseamna ca are o baza mai putin reala in realitatea fizica. Cu siguranta, nu ne gandim ca viata de zi cu zi este mai putin reala pentru ca adormim sau murim. Este adevarat ca nu ne amintim evenimente din visele noastre la fel de bine ca in stare de veghe, insa de exemplu daca pacientii cu Alzheimer au foarte putine evenimente pe care si le amintesc asta nu inseamna ca viata lor este mai putin reala. Sau ca persoanele care iau substante psihedelice nu ar experimenta realitatea fizica, sau chiar evenimentele spatio-temporale in momentul in care experienta lor este distorsionata sau nu isi aduc aminte toate intamplarile pana trece efectul drogului (cu siguranta, cineva care a facut sex in aceasta stare ar putea sa confirme acest lucru).

De asemenea, nu spunem ca visele sunt reale pentru ca ele sunt asociate cu anumite activitati ale creierului din timpul somnului. Insa orele petrecute in starea de veghe sunt ireale pentru ca sunt asociate cu activitatea neuronala din creierul nostru? Cu siguranta, logica bio-fizica a constiintei – fie ca este vorba de somn sau de starea de veghe – poate fi urmarita in sens invers, atat in cazul neuronilor cat si a Big-Bang-ului. Insa, conform biocentrismului, realitatea este un proces care implica propria constiinta.

Noi presupunem ca lumea pe care o percepem in stare de veghe este „acolo” si ca noi jucam un rol in aparentele ei, spre deosebire de lumea viselor. Noi credem ca ele sunt diferite. Cu toate acestea, experimentele au demostrat contrariul: realitatea experiementata in stare de veghe nu este mai concreta sau independenta de observator decat cea din timpul viselor. Cea mai elocventa ilustrare a acestui fapt este experimentul cu cele doua gauri. Atunci cand urmaresti o particula cum trece prin cele doua gauri, ea se comporta ca un glont, trecand ori prin una ori prin cealalta gaura. Insa daca nu observa nimeni particula, ea are comportamentul unei unde si poate trece prin ambele gauri deodata. Acesta si multe alte experimente ne spun ca particulele neobservate exista doar ca unde de probabilitate.

Criticii declara ca acest comportament este limitat la lumea microscopica. Insa aceasta perspectiva „a doua lumi” (una reglementata de legile care sunt valabile pentru obiectele mici si cealalta pentru restul Universului) nu are niciun sens sau logica si este atacata in cadrul multor experimente de laborator. Nu cu mult timp in urma (rezultate publicate in revista Natura 459, 683, 2009), cercetatorii au demonstrat ca toate comportamentele cuantice se extind in taramul de zi cu zi. Perechi de ioni vibratorii au fost facuti sa se impleteasca in asa fel incat proprietatile lor fizice  sa ramana legate atunci cand au fost despartiti de distante enorme („actiune fantomatica la distanta”, dupa cum a denumit-o Einstein). „Asemenea cazuri nu sunt observate in natura”, declara autorul. „Aceasta se poate sa se intample din cauza incapacitatii noastre de izola destul de mult sistemul studiat de mediul inconjurator – o limitare tehnica”. Alte experimente cu molecule „uriase”, numite „Buckyballs” au demonstrat ca realitatea cuantica se extinde dincolo de lumea micrscopica. In fine, in 2005, cristale de KHC03 au dezvoltat bavuri de tip „entanglement” (incalcire cuantica) de 1.3 cm inaltime, demonstrand efecte ale comportamnetelor cuantice in lumea perceptibila la scara umana.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

4 comentarii

 1. Freud spunea ca faptul trezirii numai face diferenta intre cele doua lumi – visul si starea de veghe. La Chaung-tzu – un adept al lui Lao-tzu – separarea celor doua lumi nu mai este concludenta. In celebrul sau vis cu fluturele, el nu mai stie daca Chuang-tzu viseaza ca e fluture sau fluturele viseaza ca e Chuang-tzu. Acest relativism, la Chuang-tzu abosolut, este prezent si la omul primitiv. Unii cred ca el apare pe baza lipsei gindirii logice care admite concomitenta visului si realitatii.
  In lumea moderna numai superstitia mai acorda vosului realitate – deci problem nu se mai pune daca exista doua lumi – visul si vecghe – ci daca ceea ce visam se refera la lucruri reale sau imaginare. Cred ca aceasta abordare este corecta.

 2. Buna Ana

  Ceea ce ai scris acolo este un punct de vedere extrem de la obiect, insa in opinia mea, doar o perspectiva care este corecta. Nu vad lucrurile in alb-negru ci mi se pare ca Realitatea se dezvaluie in diverse forme, care sunt practc filtrate de propriul sistem de referinta.
  Autorul articolului are un punct de vedere care este valabil dintr-o anumita perspectiva, tu ai un punct de vedere obiectiv vis-a-vis de subiect si pot completa si eu cu ceva personal, din propria experienta. As spune ca gradul nostru de constienta poate dezvalui acest Adevar cel mai lesne, experienta directa imi spune ca nu exista nicio intrerupere sau diferenta de substanta intre starea de veghe si starea de vis, ci numai obiectul constientei se schimba. Desigur ca perceptia este diferita, insa asta poate fi explicat si inteles, insa in ceea ce priveste constienta, asta este ceva ce trebuie experimentat de fiecare.

  Si daca tot ai deschis subiectul, alut acest fapt sa stii, nu vreau sa intelegi ca am ceva impotriva a ceea ce ai scris :), putem sa patrundem si mai adanc intrebandu-ne care este Realitatea de fapt, in orice stare am fi…

  Namaste

 3. Draga Razvan, intrebarea de a sti care este realitatea de fapt e veche de cind lumea. Problema realitatii este definita de Freud ca o separare a perceptiei de reprezentare. Reprezentarea nu este intotdeauna corecta – ea depinde de factori subiectivi, de emotii, amintiri etc. Deci, realitatea trebuie asociata cu obiectivitatea.
  Cit despre continuitatea vis-veghe – ea nu se poate mentine in realitate. Sigur ca vorbim despre doua dferite moduri de gindire – visul este in acest sens activitatea mintii in stare de somn. Faptul trezirii este de fapt trecerea de la regimul gindirii in stare de somn in cel al gindirii in stare de veghe.

 4. Salut acest dialog!

  Daca privesti chestiunea constientei din perspectiva psihologiei (desi pot spune ca si aici s-au deschis enorm de multe usi) atunci da, aceasta nu se poate mentine ca si continuitate vis-veghe. Insa, pot sa iti dau nenumarate exemple prin care se poate atinge acest deziderat.
  Doar prin antrenament, poti deveni lucida in vis, ceea ce practic face sa existe aproape o continuitate intre starea de veghe si cea de vis. Daca adaugi si semi-constienta din stadiile intermediare (pentru cei care o mentin) precum starea hipnagogica (in care tibetanii de exemplu fac exercitii nenumarate de concentrare), ai o prima reteta.
  Apoi, cel mai bun exemplu pe care il pot da, este exemplu nenumaratelor persoane care s-au „iluminat”, pentru care exista cu adevarat o continuitate a constientei in toate starile. Ramana Maharishi vorbeste chiar despre constienta in starea de somn profund :).

  Acum despre perceptie, as putea spune ca exista intr-adevar mai multe tipuri de perceptie si ca intr-adevar perceptia fara reprezentare poate fi numita experienta directa, care dezvaluie realitatea cu adevarat. Dar nu stiu daca Freud a si experimentat asa ceva… pentru ca o asemenea experienta directa iti dezvaluie faptul ca Realitatea este cu totul si cu totul altceva decat iti indica simturile si intelegerea mentala… si in acelasi timp obiectivitate nu mai este legata de un punct de vedere unic, ci capata valentele intrinseci ale esentei noastre fundamentale (a se citi ale Spiritului). Si in acest fel ajungem si la problematica raspunsului la intrebarile legate de Realitate, care, in fapt, se invart toate in jurul intrebarii: Cine sunt eu? Combinand aceasta directie si experienta directa a Realitatii poti sa ai o cunoastere interioara a acestui Adevar, pentru se dezvaluie „Reala Natura Fundamentala” care lumineaza aceste unghere de obicei lasate in umbra cognitiei sau a imaginatiei de obicei.

  Si in final, ceea ce am completat, din proprie experienta sau din ceea ce am invatat combinand cunoasterea si experienta directa, nu neaga nimic din ceea ce Freud a descoperit, ci doar atrage atentia asupra unei parti a experientei umane care poate insemna dizolvarea „Iluziei”.

  Namaste

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Constiinta si constienta – care sunt diferentele?

Daca vedeti aceasta imagine si intelegeti ce reprezinta, atunci sunteti constienti. Este un fapt de necontestat. Constientizarea propriei constiente este...

Închide