Oamenii de știință demonstrează existența particulei angelice, atât materie cât și antimaterie în același timp

0

În 1937, fizicianul Ettore Majorana a emis ipoteza existenței ”particulei angelice” și, potrivit fizicii de astăzi, această particulă ar trebui să existe. De decade întregi, mai exact de 80 de ani, nimeni nu a reușit să demonstreze că aceasta este reală. După cum știm foarte bine, particulele pot fi distruse de ceva ce se numește antiparticulă, însă particula angelică se poate auto-distruge. De aceea totul a fost atât de derutant.

Cerectători de la Standford University, recent, se pare că au descoperit o metodă de a demonstra existența ”particulei angelice”. După multe încercări fără succes, prima ”particulă angelică”, fermionul chiran Majorana, care este atât materie cât și antimaterie, a fost creat cu succes de către fizicieni. Aceste descoperiri au fost publicate în revista Science.

Teoria lui Majorana susține faptul că, în concordanță cu descoperirile lui Paul Dirac din 1928, dacă fiecare particulă are propria sa antiparticulă neutralizantă, atunci ”particulele angelice” s-ar putea ciocni între ele în același fel, anihilând în acest fel aceste ”particule duplicat”. Dovada faptului că există o asemenea particulă ar putea însemna nașterea celei mai puternice surse de energie din Univers – motorul cu antimaterie.

Dr. Tom Devereaux, profesor de Știința fotonilor la Stanford, a declarata pentru presă:

“Această cercetare este punctul culminant al multor ani de încercare de descoperire a fermionului chiral Marjorana. Acesta va fi un reper de bază în domeniu”.

Majoritatea oamenilor de știință cred că motivul pentru care aceste particule au fost greu de observat a fost datorat faptului că sunt neutrino. O particulă neutrino poate trece prin materie fără să fie detectată, poate să nu lase nicio urmă a prezenței sale.

Captarea semnăturilor

Pentru a observa ”particulele angelice” și pentru a le demonstra existența, fizicienii au avut nevoie să genereze cvasi-particule în fire superconductoare. Cu toate că părea să fie o idee bună, tot a fost neconcludentă. Ținta a devenit atunci să miște aceste partiule în ordine pentru a observa modelul existenței acestora.

Ideea a fost să creeze un circuit de electroni, care este pur și simplu un izolator magnetic peste un superconductor. Cu ajutorul acestui instrument, electronii puteau să se miște asemănător mașinilor de curse. Au fost folosite materiale magnetice pentru a modifica izolația și pentru a menține mișcarea electronilor într-o singură direcție, iar cu ajutprul magneților s-a controlat mișcarea sau oprirea electronilor și schmbarea direcției.

În timp ce acest experiment se derula, perechie de fermioni Marjorana au început să apară și au putut fi măsurați cu ușurință. Din punct de vedere tehnic, fermionii au fost cvasiparticule pentru că ei au început să aibă caracteristici ai altor particule din procesul de testare.

În fiecare etapă a experimentului, una dintre perechile de fermioni ieșea din traseu, dovedind existența ”particulelor angelice”.Aparențele pot fi înșelăoare, însă acestea nu erau niște particule ordinare, au făcut niște salturi întrerupte cu jumătate mai scurte decât celelalte particule, demonstrându-și în acest fel prezența.

În concluzie, ce înseamnă acest lucru pentru vitor?

Pe de o parte ”particulele angelice” ar putea fi baza unor computere cuantice mult mai performante. Deoarece aceste particule Majorana sunt mai greu de distrus, ele ar putea să fie mult mai potrivite pentru păstrarea cubiților de informații dintr-un cuantum, care de obicei are tendința de a fi distrus de ”zgomotul” provenit de la Univers.

Zhang a declarat presei:,

“Echipa noastră a prezis exact unde vor fi descoperiți fermionii Marjorana și cum să caute semnătura lor de tip ”urmă de armă de foc”. Descoperirea ar putea încheia una dintre cele mai intense căutări din domeniul fundamentelor fizicii, care s-a întins pe o durată de peste 80 de ani.”

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Psoas. Mușchiul sufletului ar putea să îți declanșeze frica și anxietatea

Danielle Olson, terapeut yoga și producător de film, spune că mușchiul psoas este ”mușchiul sufletului” și că este cel mai...

Închide