Ce este mintea treaza? – Jurgen Ziewe

3

de Jurgen Ziewe

Cuvantul trezire a fost folosit in ultimul timp pentru a descrie fenomenul schimbarii spontane a constiintei. Trezirea poate fi descrisa ca realizarea faptului ca exista o dimensiune mai inalta, ce este inradacinata in constiinta universala a unitatii. O asemene realizare este in mod inevitabil acompaniata de o stare pozitiva, puternic emotionala, incluzand stari de bucurie, conexiune, curgere de iubire si frecvent chiar si extaz. Deseori are un efect de durata asupra celui care experimenteaza aceste stari, insa poate lua o viata intreaga pentru a integra experienta in viata de zi cu zi. Pot fi mai multi declansatori pentru ETS (experiente de trezire spirituala) sau pentru asemenea schimbari bruste ale constiintei, precum experientele de moarte clinica, drogurile, socurile, traumele, aprecieri extrem de intense ale frumusetii sau ridicari voluntare sau involuntare ale energiei Kundalini, ce pot avea loc ca urmare a unei practici indelungate  meditatiei. Trezirea spirituala are deseori efecte de durata si puternic transformatoare asupra vietii cuiva.

Barbara E. a avut urmatorul episod de ETS dupa ce s-a imbolnavit:

”Primul lucru de care am devenit constienta a fost ca treceam rapid printr-un tunel. Apoi m-am trezit in mijlocul unei lumini albe puternice, extrem de vie. Inca simtindu-ma un pic uimita si confuza, m-am intrebat „Unde sunt, ce se intampla?” Atunci am inteles. Mi-am spus „Ei dracie (nu exact asa, daca ma intelegeti), probabil am murit!”

Aproape simultan cu aceasta realizare, a parut ca lumina a intrat prin mine si am simtit cea mai magnifica senzatie de caldura si pace, acceptare, posibile. M-am simtit adorata, iubita si imbratisata. A fost evident ca lumina ma iubea complet, ma cunostea pe de-a intregul, nu avea nicio ezitare in a-mi accepta slabiciunile si greselile si ca simtea ceva hilar in legatura cu cat de serios am luat viata si pe mine insami.

Pe masura ce m-am scufundat in iubire neconditionata, am rezlizat tot mai mult cat de perfecta si inteligenta era lumina. Nivelul absolut fascinant de creativitate si intelect era literalmente dincolo de orice intelegere emotionala sau psihologica.

Erau atat de multe ganduri si informatie incat am simtit ca miliarde de baze de date in legatura cu adevarata natura a realitatii se tot desfasurau incontinuu. M-am pierdut si am fost coplesita, neavand nicio intelegere in legatura cu ce insemna. Si totusi, mesajul central a venit clar si raspicat. Realitatea este cu MULT MAI mare, mai multi-stratificata si mai multi-dimensionala decat realizam. Constiinta poate sa experimenteze cu mult mai mult decat o facem in mod normal. Totul are un scop si o insemnatate.” (sursa: )

Problema cu care ne confruntam in cultura noastra vestica este ca o asemenea experienta pare sa intre in mod dramatic in conflict cu stilul nostru materialist de viata si multi oameni se pot simti lasati pe dinafara si deconectati intr-o lume care este bazata in mare pe valori materialiste. Iar atunci cand experimentam in mod predominant unitatea universala si iubirea, ETS-urile ne dau viata peste cap. Valorile care sunt experimentate ca fiind in inima ordinii cosmice si par sa fie in contrast cu o societate care este indreptata catre ridicarea in slavi a egoului si in principiu concentrata pe realizarile materialiste.

Numai in cazul in care experienta trezirii este integrata in viata noastra, aceasta ne va servi. Ar trebui sa consideram o asemenea experienta ca punctul de pornire a transformarii si nu ca pe un sfarsit in sine. Aceasta implica acordarea la stari inalte ale constiintei si integrarea acestora in viata de zi cu zi. In majoritatea cazurilor, aceasta transformare este gradata, insa atunci cand integrarea este completa, se intampla o schimbare completa a existentei noastre aici pe Pamant, afectand toate aspectele psihologiei si individualitatii proprii.

Oamenii care au reusit o asemenea integrare sunt deseori numiti „iluminati”. Pentru ca iluminarea sau mintea iluminata nu este ceva ce poate fi conceput ea ar trebui privita ca starea noastra naturala si nu ceva rezervat doar elitei spirituale. Tot ceea ce inseamna este ca suntem inradacinati in realitate, eliberati de iluzia mintii noastre mici si a identificarii cu egoul, iar constienta noastra se intinde mult dincolo de realitatea fizica consensuala. In mod ideal, aceasta este o stare interioara ce ar trebui sa fie baza conditiei noastre umane fara nicio exceptie. Pana la urma, valorile cele mai pretuite ale societatii se nasc din aceasta, valori precum libertatea, toleranta, comnpasiunea, iubirea neconditionata, adevarul, onestitatea, autenticitatea, empatia, integritatea, respectul si asa mai departe.

Odata ce aceasta conditie naturala a noastra a fost restabilita, putem vedea in mod clar cum orice altceva poate arata ca o aberatie, o anormalitate mentala sau emotionala, care sunt cauzele suferintei si a conflictelor. Noua noastra stare a constiintei ne va oferi libertate nelimitata, expansiunea potentialului uman deplin si o viata mult mai implinita din toate punctele de vedere. Fiecare zid al inchisorii nu ne va stirbi simtul interior de libertate. Ne va aduce mereu inapoi la sinele nostru autentic si ne va deschide noi orizonturi in moduri la care nici nu am fi putut visa inainte. Aceasta schimbare a calitatii vietii noastre este revolutionara. Este ca si cum parasim barca cu vasle pentru un iaht si navigam pe mare folosind vantul, decat sa ne obosim dand la vasle.

Viata treaza

Exista o diferenta majora intre a te trezi si a trai o viata treaza. Oamenii care au avut o experineta de trezire sau ETS se simt ca in exil dupa ce au experimentat faptul ca adevarata lor casa este altundeva. Dar odata ce viata noastra treaza a devenit status quo, nu mai suntem interesati sa parasim aceasta lume in favoarea unui rai spiritual, pentru ca lumea aceasta va fi devenit adevarata noastra casa, poate pentru prima data. Directia atentiei noastre se schimba. Este posibil sa pierdem si interesul pentru o viata spirituala sau realizari spirituale, pur si simplu pentru ca „Spiritul” sau constiinta se dezvaluie unde ne concentram atentia. Nimic nu se exclude de la aceasta regula. Oriunde va fi directionata atentia noastra, va exista constienta unei noi Prezente, care va fi cu noi in fiecare ora a vietii noastre. Aceasta Prezenta, unii ii spun Observatorul tacut, atii „Dumnezeu” sau simplu Liniste, ne va dezvalui fenomenele interioare ale circumstantelor in care ne aflam. Iar lucrul cel mai bun este ca incepem sa gandim si sa actionam precum „Observatorul tacut” si de cate ori realizam ca nu suntem in niciun fel diferiti de aceasta „prezenta”, suntem binecuvantati cu extaz si bucurie, aceasta intamplandu-se zilnic. In fiecare dimineata ne deschidem ochii si simtim ca vrem sa trimitem recunostinta pentru privilegiul de a ni se permite sa fim vii pe acest pamant. Vom experimenta o liniste constanta, de fundal, care ne va insoti oriunde am merge si nimic nu va mai avea nicio putere asupra vietii noastre. O asemenea declaratie poate suna absurd atunci cand ne aflam in mijlocul unui camp de batalie sau cand tragedii au loc in jurul nostru. Si cum ramane cu o viata plina de durere fizica si boala, ati putea intreba. Sfantul secolului 19 Ramakrishna, care a murit de cancer si avea dureri constante a spus acest lucru: „O, mintea mea, ramai in extaz; lasa corpul si durerea lui sa aiba grija unul de celalat”.

Constiinta noastra treaza poate inca experimenta durerea, insa fara suferinta. Nu mai vrem sa scapam din realitate, ci din contra incepem sa apreciem intelesurile sale mai profunde. In loc sa incercam sa scapam prin distractii futile, o binecuvantam cu inima deschisa si plini de bucuria descoperirii acelor lucruri pe care realitatea le dezvaluie si a invatamintelor pe care ni le ofera.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

3 comentarii

  1. ok, dar totul vine de la Dumnezeu, oricum ai vrea sa-L definesti. Ca nu suntem noi, ci noi de la El, prin El. Si nici nu este totul aici, ca nu s-a nascut totul din nimic si plecam brusc in nimic (contradictie si in text, mai intai pleaca in tuneleul de lumina, in absolutul acela inteligent, Dumnezeu, apoi zice de realitatea de aici de pe pamant, ca aici e).

  2. Draga Gigi
    Cu totii am vrea sa stim cum E, cine E sau ce ESTE… dar pana la urma fiecare isi expune experientele si extrage ceva din ele. Nu cred ca il va defini cineva pe Dumnezeu, nu se poate. Iar experientele directe sunt o cale de a cunoaste aspecte ale lui Dumnezeu, de a le regasi peste tot in viata noastra. Si nu e filosofie.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O calatorie in subtil, in real

Probabil ca in lipsa unei perceptii directe a planurilor subtile, acestea sunt doar imaginatie. Pentru cei care nu au aceasta...

Închide