Bizarul fenomen de paralizie în somn te face să întâlnești demoni în somn

1

Paralizia în somn este o condiție ciudată în care simți că ești treaz dar nu te poți mișca. Se întâmplă când ești între starea de trezire și cea de somn. Pot să treacă mai multe secunde sau chiar minute înainte de a putea vorbi.

Se poate spune că de fapt te trezești în mijlocul coșmarurilor tale. Dacă ai experimentat vreodată paralizia în somn știi cât de ciudată poate să fie această condiție.

Miturile și legendele legate de paralizia în somn sunt un fenomen persistent în întreaga lume. De-a lungul secolelor, simptomele de paralizie în somn au fost descrise în multe feluri și au fost atribuite deseori unei prezențe ”diabolice”: demoni nevăzuți ai nopții din timpuri străvechi, baba cloanța din Romeo și Julieta lui Shakespeare sau răpirile extraterestre.

Aproape toate culturile din istorie au avut povești despre creaturi demonice umbroase ce sperie oamenii neajutorați noaptea. Oamenii au căutat îndelung explicații pentru misterioasa paralizie în somn și sentimentele de teroare care o acompaniază.

Potrivit studiului, acest fenomen ciudat pare să aibă loc la aproximativ jumătate din populație cel puțin o dată în timpul vieții.

Oamenii de știință sugerează acum că este esențial să examinăm cauzele și interpretările fenomenului de paralizie în somn atât dintr-o perspectivă științifică cât și una culturală.

În timpul unei întâlniri organizate anul acesta de către  the Sleep Paralysis Project Christopher French, profesor de psihologie la  Goldsmiths, University of London’s Anomalistic Psychology Research Unit, a prezentat simptomele experienței în sine.

“Ești în această stare, realizezi că nu te poți mișca și ai un sentiment puternic de prezență. Simți cu siguranță că este cineva sau ceva în cameră cu tine și orice ar fi acel lucru sau persoană, acestea nu îți vor binele. Sunt rele și în unele cazuri rău pur…

Ai povesti altora despre ”demonii tăi din vis”?

Deseori aceste episoade sunt asociate cu halucinații. Acestea pot fi vizuale (ai putea să vezi lumini mișcându-se prin cameră, umbre închise la culoare, forme monstruoase și grotești); pot fi auditive (ai putea să auzi pași sau voci, ori sunete mecanice); pot fi tactile (ai putea să simți ca și cum ești atins sau cum cineva te ține strâns, sau ca și cum cineva te trage jos din pat). Câteodată acestea se pot transforma în episoade complete de extra-corporalizare”, spune profesor French.

Producătorul de film Carla MacKinnon a devenit interesată de subiect atunci când a început să se trezească de mai multe ori pe săptămână fără să poată să se miște, cu senzația că o prezență ciudată era în cameră cu ea.

“Experimentam destul de des paralizie în somn vara și am devenit extrem de interesată de ceea ce se întâmplă, fie din punct de vedere medical sau științific”, a declarat MacKinnon.

Cercetările ei au devenit un scurt film și un proiect de artă multiplatformă ce explorează straniul și înfricoșătorul fenomen de paralizie în somn.

Filmul, susținut de  the Wellcome Trust a fost programat la the Royal College of Arts din Lonra, a avut debutul în mai.

MacKinnon s-a întâlnit cu mai mulți psihologi și experți care și-au oferit opiniile legate de subiect, iar unii și-au împărtășit chiar și propriile experiențe personale.

“M-am uitat la brațul meu drept și am încercat să îl mișc. I-am dat comanda să se miște. Nu s-a clintit. Când am încercat să mă rostogolesc nu s-a întâmplat nimic. Am intrat în panică. Pe interior eram furtună însă coaja corpului meu a rămas nemișcată. Am renunțat la luptă, copleșit de o intuiție prin care știam că dacă încerc și mai puternic aș rupe coaja și m-as regăsi plutind…

Recunosc acum acest fenomen ca pe un vis lucid, o stare halucinatorie în zona de relaxare profundă în care mintea este alertă dar corpul rămâne blocat de paralizia din somn – intersecția dintre viața din vis și realitate”, spune Dr Paul Broks, neuropsiholog și scriitor.

După cum am mai menționat anterior, un fenomen des întâlnit este acela de a întâlni demoni în timpul paraliziei în somn.

“A fost ca ceva ce nu am mai experimentat până în acel moment”, își amintește Foster din Brighton, Marea Britanie. ”După o zi normală la muncă, am mers la culcare în jurul orei 11 pm, ca de obicei, iar următorul lucru pe care mi-l amintesc este că m-am trezit, practic paralizat. A fost înfricoșător. Cu cât am intrat mai mult în panică, cu atât simțeam mai mult că nu pot respira cum trebuie.

A doua oară, știam ce se întâmplă – dar pe lângă paralizie, am văzut și o figură neagră terifiantă.

Arăta ca un demon – cu o față urâtă, hâdă, ca un gargui. Am încercat să strig și să fug de el”.

Se estimează că milioane de oameni au experimentat ceva similar, însă mulți refuză să vorbească despre acest lucru.

“Cei care au trecut prin așa ceva pot să fie reticenți să povestească despre experiența lor, din frica de a nu fi priviți ca ”nebuni” și marginalizați. Acest lucru ar putea conduce la o izolare socială și chiar la divorț”, a declarat profesor French.

Unii oameni de știință, cum este de exemplu David Morgan, psihoanalist și psihoterapeut, se concentrează pe interpretările experiențelor halucinogene. Dr Morgan sugerează că acest conținut al halucinațiilor poate oferi elemente simbolice legate de emoțiile pacientului.

“Oamenii împrumută simboluri de oriunde pot… piticul, vrăjitoarea – probabil din povești – iar ele reprezintă o forță opresivă care îi doboară. Ceva din mintea ta nu te lasă să fii liber”, a spus Dr Morgan

sursa: http://www.messagetoeagle.com/bizarre-phenomenon-of-sleep-paralysis-causes-you-to-encounter-demons-in-your-dreams/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. E cat se poate de real. Si nu numai demoni pot fi prezenti, ci si ingeri. Senzatia de intepenire e extrem de frustanta, vezi, auzi, dar nu-ti poti misca nici capul, doar misti ochii daca ai curajul sa privesti aparitia de langa tine.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum ne afectează sănătatea erupțiile solare

Te-ai simțit vreodată ciudat fără să știi de ce, imediat după ce o erupție solară a intrat în atmosfera Pământului?...

Închide