Principiile de baza ale terapiei psihodinamice

2

Terapia psihodinamica —interpretarea psihologica a proceselor mentale si emotionale – este bazata pe psihanaliza traditionala si este nascuta din relatiile cu obiectele, psihologia ego-ului si a sinelui. Dezvoltata ca o ramura mai simpla a psihanalizei, terapia psihodinamica tinteste catre a patrunde fundatia si formarea proceselor psihologice pentru a ameliora simptomele si a imbunatati viata oamenilor.

  • Principii de baza si tehnici
  • Accesarea subconstientului
  • Manualul diagnosticului psihodinamic
  • Terapie psihodinamica muzicala improvizata

Principii de baza ale Terapiei psihodinamice

In terapia psihodinamica, terapeutii ajuta oamenii sa isi revada emotiile, gandurile, primele experiente de viata si credintele, pentru a isi intelege vietile si problemele din prezent si pentru a evalua modelele comportamentale pe care si le-au format de-a lungul vietii. Recunoasterea modelelor repetitive ajuta persoanele sa vada in fel pot evita disconfortul sau sa isi creeze un mecanism de protectie ca metoda de a face fata problemei, in asa fel incat sa poate face pasii necesari pentru a schimba aceste modele comportamentale.

Relatia terapeutica este miezul terapiei psihodinamice pentru ca poate demonstra modul in care clientul interactioneaza cu prietenii sau cu persoanele apropiate. In plus, transferul afectiv in terapie – transferul sentimentelor proprii ale unui parinte, de exemplu, catre terapeut – poate ilumina modurile in care relatiile afective din primii ani de viata afecteaza o persoana in momentul prezent. Aceasta perspectiva intima a relatiilor interpersonale poate ajuta o persoana sa isi vada rolul in modelul comportamental si in acest fel sa ii dea puterea necesara pentru a transforma dinamica acesteia.

Terapia psihodinamica este disponibila pentru indivizi, cupluri, familii sau grupuri, pe termen scurt sau lung. Terapia psihodinamica rapida este orientata catre un tel bine definit si poate dura maxim 25 de sesiuni, in timp ce terapia psihodinamica pe termen lung poate dura un an sau doi.

Accesarea subconstientului

Pentru a pastra emotiile, amintirile si experientele dureroase in subconstient, oamenii au tendinta de a-si forma mecanisme de aparare, precum negarea, reprimarea, rationalizarea si altele. Terapeutii psihodinamici isi incurajeaza clientii sa vorbeasca despre emotiile, dorintele si fricile lor in mod liber, pentru a dezvalui emotii vulnerabile care au fost impinse in afara constientei proprii. Potrivit teoriei psihodinamice, comportamnetul este influentat de catre gandurile inconstiente, iar in momentul in care emotiile dureroase sau vulnerabile sunt procesate, mecanismele de protectie fie se reduc in intensitate fie se dizolva.

Manualul diagnosticului psihodinamic (MDP)

Manualul diagnosticului psihodinamic (MDP) a fost publicat in anul 2006 pentru o oferi o baza conceptuala a functionarii psihicului uman si pentru a servi ca alternativa la Manualul de diagnostic si statistica (MDS). In timp ce MDS asociaza simptomele observabile cu bolile si afectiunile mentale, MDP descrie experiente subiective.

Terapie psihodinamica muzicala improvizata

Una dintre abordarile terapiei psihodinamice este Terapie psihodinamica muzicala. Aceasta forma inovatoare si creativa de terapie implica explorarea unor diverse instrumente, incluzand aici chitara, tobe, pian si altele. Acest tip de terapie muzicala este fara o directie specifica, iar clientul nu trebuie sa aiba inclinatii muzicale. In schimb, persoanele sunt incurajate sa improvizeze si sa se exprime prin muzica in orice fel simt sa o faca. Terapeutii sunt antrenati sa identifice si sa recunoasca diverse trasaturi ale personalitatii si probleme emotionale bazandu-se pe modul in care clientul creaza muzica. Pe masura ce se creaza aceasta alianta muzicala, clientul si terapeutul pot participa amandoi in crearea muzicii ca metoda de intarire a legaturii dintre ei si de accesare a unor unelte mai „profunde” de comunicare. Pentru clientii care au stari de anxietate sau frica puternica, muzica poate fi o relaxare necesara sau o metoda de eliberare extraosdinara in timpul sesiunilor dificile.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

2 comentarii

  1. O studiez in timpul liber pentru ca ma ajuta sa inteleg oamenii… combinata cu eneagrama si cu putina simtire poate face minuni.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Exista trecut? Dovezile demonstreaza ca acesta nu este batut in cuie

Descoperiri recente ne fac sa privim altfel la ideea de istorie. "Istoria Universului", spune renumitul fizician Stephen Hawking, "depinde de ceea...

Închide