Oamenii de știință au făcut prima poză de entanglement cuantic

0

O premieră remarcabilă, oamenii de știință au surprins prima poză efectivă a unui entanglement cuantic – un fenomen atât de straniu încât fizicianul Albert Einstein a descris-o ca ”acțiune ciudată la distanță”.

Imaginea a fost capturată de fizicieni de la the University of Glasgow din Scoția și este atât de uimitoare încât nu putem decât să ne holbăm la ea în continuu.

Poate că nu pare să fie mare lucru, însă oprește-te și gândește-te doar pentru o secundă: această imagine pixelată în tonuri de gri este prima care arată interacțiunile dintre particule ce susțin ciudata știință a mecanicii cuantice și formează baza calculelor cuantice.

Entanglementul cuantic are loc atunci când două particule devin în mod inextricabil legate între ele și orice se întâmplă cu una dintre ele afectează instantaneu cea de-a doua particulă, oricât de departe ar fi una de celalaltă. De aici vine numele de ”acțiune ciudată la distanță”.

Această poza arată entanglementul cuantic dintre doi fotoni – două particule de lumină. Ele interacționează și – pentru un moment extrem de scurt – împart o stare fizică.

Paul-Antoine Moreau, persoana care conduce studiul, a declarat pentru BBC că imaginea a fost ”o elegantă demonstrație a unei proprietăți fundamentale a naturii”.

Pentru a obține această imagine incredibilă, Moreau și echipa sa de fizicieni au creat un sistem care trage jeturi de fotoni în entanglement către ceea ce ei numesc ”obiecte neconvenționale”.

Experimentul a implicat capturarea a patru imagini ale fotonilor în cele patru stadii de tranziție. Poți să vezi imaginea completă dedesubt:

(Moreau, Science Advances, 2019)

Ceea ce se vede în poză este de fapt un compozit al mai multor imagini ale fotonilor pe măsură ce trec prin cele patru faze de tranziție.

Fizicienii au împărțit fotonii în entanglement și au tras o rază printr-un material din cristal lichid cunoscut sub numele de β-borat de borariu, declanșând cele patru faze de tranziție.

În același timp ei au capturat fotografii ale fotonilor din perechile în entanglement ce trec prin aceleași faze de tranziție, chiar dacă nu au trecut prin cristalul lichid.

Mai jos se poate vedea designul aparaturii de test. Raza de fotoni în entanglement vine din stânga jos, o jumătate din perechile de fotoni despărțiși trece către stânga și trece prin cele patru faze de tranziție. Cealaltă jumătate merge tot înainte și nu trece prin filtre, însă trece prin aceleași faze de tranziție.

(Moreau, Science Advances, 2019)

Camera a putut să captureze imagini ale acestor perechi în același timp, demonstrând astfel că ambele s-au modificat în același fel în ciuda separării fizice. Cu late cuvinte, erau în entanglement.

Cu toate că Einstein a făcut entanglementul cuantic faimos, ceva mai târziu fizicianul John Stewart Bell a fost cel care a ajutat la definirea entanglementului cuantic și a pus bazele a ceea ce este cunoscut sub numele de ”inegalitatea Bell”. Practic, dacă poți să spargi inegalitatea Bell, poți să confirmi ca adevărat entanglementul cuantic.

„Aici avem un experiment ce demonstrează violarea inegalității Bell în niște poze observate”, a scris echipa în articolul din Science Advances.

„Acest rezultat deschide drumuri noi atât către noi scheme de fotografiere cuantică… dar sugerează și posibilitatea construirii unor scheme informaționale cuantice bazate pe variabilele spațiale.”

Cercetarea a fost publicată în Science Advances.

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-just-unveiled-the-first-ever-photo-of-quantum-entanglement?fbclid=IwAR1bOgNdm7a64AjVg39leFtEtXf67lNVS_SVZs3oNnA3qxTpC1xV-X-Yr5g

https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/?utm_source=noulpamant&utm_term=bannerAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Găurile negre care se rotesc pot servi ca portaluri pentru călătorii line în hiperspațiu

Unul dintre cele mai căutate scenarii de Science fiction folosește găurile negre pe post de portal către o altă dimensiune...

Închide