O nouă teorie controversată: trecutul, prezentul și viitorul există simultan

0
Timpul s-ar putea să nu treacă deloc, spune Teoria Universală a Blocurilor.
Călătoriile în timp ar putea fi posibile.
Percepția pe care o ai asupra timpului este cel mai probabil relativă la persoana ta și limitată în același timp.

Se pare că percepem timpul pe măsură ce acesta trece într-o singură direcție. Până la urmă, nu putem merge rapid în viitor sau să revizuim trecutul, dacă ne dorim acest lucru. Fiecare minut din fiecare zi ne mută puțin înainte, împingându-ne prin viețile noastre, către un sfârșit inexorabil. Cel puțin aceasta este concluzia pe care o tragem din experiența convențională a timpului. Dar dacă trecutul, prezentul și viitorul ar exista deja? Timpul, din această perspectivă, nu ar curge.

Teoria universală a blocurilor spune că Universul poate fi văzut ca un bloc gigant cvadridimensional, conținând toate lucrurile care s-au întâmplat vreodată, explică  Dr. Kristie Miller, director al  the Centre for Time de la the University of Sydney.

În universul bloc, nu există ”acum” sau prezent. Toate momentele care există sunt doar relative unul la celălalt în cadrul dimensiunilor spațiale tridimensionale. Senzația prezentului doar reflectă unde ești în acel moment în universul bloc. ”Trecutul” este doar o felie a universului dintr-o locație anterioară, în timp ce ”viitorul” este într-o loație ulterioară.

Este deci, timpul doar o iluzie mentală elaborată? Și mai important decât acest lucru – este călătoria în timp posibilă?

Răspunsul Dr. Miller la această întrebare este ”da”. Desigur, doar ipotetic, deoarece ar trebui mai întâi să realizăm cum să călătoril la ”un procent rezonabil din viteza luminii”. Mersul în trecut ar implica folosirea unor găuri de vierme, ca pe niște ”scurtături prin spațiu-timp”.

Acum, dacă ai reuși să te întorci în timp, nu ai putea să îl schimbi. Acest lucru se întâmplă din cauză că trecutul este întotdeauna simultan viitorului cuiva. Deci, dacă mergi în trecut, doar faci acel viitor în felul respectiv. Așa că nu trebuie să ne facem griji legate de ”paradoxul bunicului” – mașina ta de călătorit în timp deja este încorporată în schema lucrurilor.

‘Dacă mergh în trecu, sunt parte din trecut”, spune Miller. ”Și mai important, am fost mereu parte din trecut”. Mai mult decât atât – poate trecutul a fost deja schimbat de călători în timp. Cum am putea să știm dacă nu a fost?” Din câte știm noi, motivul pentru care trecutul este așa cum este, parțial datorită prezenței călătorilor în timp”, a adăugat Miller.

După această logică, ceea ce vei face mâine va face ziua de mâine în felul în care este, iar tu vei îndeplini un anumit destin scris în timp. care în sine este mai mult o iluzie decât o proprietate fundamentală a naturii.

Desigur că, prin intermediul unor asemenea supoziții, teoria universului bloc are mulți dușmani. Una dintre criticile majore este aceea că viitorul nu ar trebui să existe încă. Fizicianul Lee Smolin scria că ”Viitorul nu este acum real și nu poate fi niciun fapt definitiv despre viitor”. Mai mult decât atât, a adăugat el în cadrul unei conferințe din 2017, cea ce este real înseamnă doar ”procesele din evenimentele viitoare ce sunt generate de evenimente prezente”.

O altă idee negativă este faptul că, dacă universul bloc este static, care mai este sensul? Poți avea progres? Ca răspuns la acest aspect există modelul ”Universul bloc evolutiv”care vede blocul universului spațio-temporal în creștere mai degrabă decât rămânând același. Suprafața unui asemenea volum reprezintă momentul prezent. Acest lcuru are loc atunci când ”nedeterminarea viitorului schimbă determinarea trecutului”, așa cum a descris-o cosmologul George Elis. În cadrul acestui model, partea schimbătoare ar fi viitorul.

Cu toate că dezbaterile sunt în curs, teoria universului bloc este una dintre cele mai promițătoare abordări ce pot reconcilia perspectiva cosmologică asupra timpului cu experiența noastră de zi cu zi. Ceea ce este aproape sigur – timpul este mai mult decât ceea ce pare să fie. Descoperirea misterelor acestuia este extrem de importantă experienței umane.

sursa: https://bigthink.com/surprising-science/a-controversial-theory-claims-present-past-and-future-exist-at-the-same-time?rebelltitem=6#rebelltitem6Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Stupa-ul Takht-e Rostam: o scară cosmică spre Ceruri?

Multe locuri de pe glob sunt devotate unei anumite religii însă sunt modelate de o altă credință. Afganistan este una...

Închide