Fizica cuantică pe post de cale spirituală

0

În acest extras din The Quantum Revelation: A Radical Synthesis of Science and Spirituality (Revelația cuantică: O sinteză radicală a științei și a spiritualității), autorul Paul Levy propune ceva nou în mod radical: fizica cuantică pe post de cale spirituală. Universul ne visează și cu toții ne visăm întru ființare. Atunci când realizăm natura fenomenală a realității, putem să ne acordăm la câmpul potențialului creativ nelimitat, care ne este mereu disponibil. Cartea, despre care Jean Houston spune că este una dintre cele mai importante cărți pe care le-a citit, este un salt rar în vizuina cuantică a iepurelui și o explorare incitantă a ceea ce este posibil atunci când știința și non-dualitatea se întâlnesc în mod intim.

“Mă întreb dacă am devenit dependent: nu mă satur de fizică cuantică, care mi-a surprins – și în același timp mi-a eliberat – imaginația într-un spațiu de dincolo de credință. Apetitul meu pentru ceea ce este relevant pare a fi insațiabil. Cu cât studiez mai mult, cu atât simt mai mult că mă schimb, mă metamorfozez, devin cuantum-fizicizat într-o stare mai înaltă de coerență în propriul suflet. Spre deosebire de o dependență uzuală – unde energia este consumată – cu cât intru mai profund în lumea cuantică, cu atât mai multă energie creativă se face disponibilă pentru mine. Sunt convins că ceea ce ne dezvăluie este de o importanță crucială pentru viitorul umanității.

Știința este tradiția înțelepciunii prin excelență, a epocii noastre moderne. Fizica cuantică este bijuteria coroanei, ea poate fi asemănată unei adevărate căi spirituale prin faptul că studiul său devine ”calea regală” dincolo de fizică și de dimensiunea fizică în tărâmul metafizicii. Întoarcerea fizicii cuantice la metafizică era inevitabilă, pentru că fizica a început cu căutările gnosticilor a ceea ce Einstein a numit ”Vechimea” din spatele tuturor fenomenelor. Pentru fizica uzuală, totuși, cuvântul ”metafizică” este aproape similar unei înjurături în ziua de astăzi, un sinonim pentru ”gândire haotică”, un cuvânt-cod pentru gândirea non-științifică. În fizica modernă așa cum se întâmplă astăzi, a fi ”metafizic” este folosit ca un eufemism ce condamnă o teorie care nu se încadrează în norme, în structura pe care s-a ajuns la un consens. Este ca și cum perspectiva fizicii moderne contemporane vrea să își ”purifice” disciplina de petele metafizicii. Fizica uzuală spune că nu este interesată de metafizică,  declarând că nu face supoziții metafizice și că este interesată doar de a vedea realitatea așa cum este. Cu toate acestea, ascuns chiar în acest punct de vedere, există o formă tacită de metafizică. Aceasta stă în presupunerile neanalizate din perspectiva prin care fizica face despre natura realității presupuneri atât de implicite încât nici măcar nu mai sunt recunoscute drept presupuneri. Spiritul fizicii cuantice, totuși, pune sub semnul întrebării presupunerile metafizicii de dedesubt și neexaminate ale fizicii clasice, în același timp fiind și o ușă prin care se naște o nouă formă radicală de metafizică.

Considerațiile metafizice sunt de neevitat dacă suntem cu adevărat interesați să avem o înțelegere cuprinzătoare a întregului și nu doar legat de chestiuni practice, materiale. Metafizica, potrivit celei mai comune definiții, are de-a face cu un tărâm transcendent ”de dincolo” de ceea ce este perceptibil de simțurile noastre, fiind exact lucrul către care indică fizica cuantică. Termenul este legat de ”misticism”, care se bazează pe cuvântul ”mister”, implicând ceva ascuns. Fizicienii și meta-fizicienii sunt ambii imersați în întrebări legate de univers. Contrar asocierilor peiorative asociate misticismului ca și cuvânt are în interiorul comunității științifice, calea spirituală adevărată este extrem de apropiată căii științei prin faptul că misticii acceptă doar ceea ce este relevat prin experiențe imediate, directe. Cuvântul experiment este din punct de vedere etimologic derivat din cuvântul ”experiență”. Misticii sunt cei ai căror experiment din experiența lor sunt de fapt empirici, trăgând concluziile într-un fel are este adevăratul spirit al științei. Descoperirile fizicii cuantice aduc informații care erau considerate odinioară mistice, ”transparente”, disponibile tuturor să vedem din perspectiva lor eliberatoare. Noi înșine suntem o parte esențială a misterului ce este folosită pentru descoperire prin intermediul fizicii cuantice. În măsura în care suntem interesați de adevăr sau de natura realității, sau a lui Dumnezeu, sau cine suntem, suntem cu toții metafizicieni. Fizica cuantică ne indică ceva ce este dincolo de ceea ce în mod uzual numim fizică, ajungând chiar și mai departe de ceea ce considerăm a fi lumea fizică. Fizica cuantică punctează chiar către faptul că – și la fel ca întregul univers – este o expresie a acestui adevăr.

În articolul recent Quantum Physics: The Physics of Dreaming, am evocat în continuu geniul fizicianului John Wheeler, care este pe scară largă considerat a fi unul dintre cei mai mari oameni de știință ai secolului 20. Un iubitor al înțelepciunii, Wheeler a lucrat în fizica cuantică ce a ajuns dincolo de formalismul fizicii până pe tărâmul metafizicii, în sensul său filosofic originar. Fizica cuantică este cea mai de succes teorie științifică – prin capacitatea sa de a face predicții acurate teoretice ce se potrivesc întocmai cu datele experimentelor – din toate timpurile; aici nu există nicio competiție. Majoritatea fizicienilor ce au studiat și sunt finanțați de corporații sunt mulțumiți să își ia teoriile ca atare, totuși, ei le folosesc doar ca miște mijloace de a ajunge la un răspuns și nu sunt cu adevărat curioși despre sursa lor și către ce indică despre natura realității. Din fericire, fizicieni precum Wheeler sunt interesați de înțelesul filosofic profund și de implicațiile misterioasei lor teorii. Comentând asupra teoriei cuantice, Wheeler a spus că ”Este o mașină de tocat. Ne așezăm problemele în ea, dăm la manivelă și obținem răspunsurile. De unde a apărut mașina de tocat?” Este ca și cum un obiect miraculos ce deține o cunoaștere ce zguduie Pământul a picat din ceruri, ajutându-ne să dezvoltăm tehnologii la care nu visam; însă nimeni nu știe exact cum funcționează, ce înseamnă și în cele din urmă ce ne dezvăluie. Wheeler nu este interesat doar de aspectul practic al rezolvări ecuațiilor, a predicțiilor, a dezvoltării aplicațiilor pentru inginerie și construcții, dar este înclinat și pasionat să contemple marile întrebări, cum ar fi de ce este universul nostru unul cuantic? El întreabă, ”De ce este cuanticul acolo? Dacă ai fi Dumnezeu, construind Universul, ce te-ar convinge ca să nu poți să renunți la partea cuantică?”

Partea întunecată a ”științei ca înțelepciune tradițională a zilei de astăzi” este că ea poate și deseori împrumută calitățile unei religii, cu toate tabuurile și ereziile care violează spiritul liber al metodei științifice. Dogmele științei, care pot lesne să semene cu dogmele ascunse ale religiei, cer ca aderenții la acestea să jure ”credință” intelectuală și emoțională într-un fel care atinge iraționalul. Pentru oamenii care au fost îndoctrinați cu dicton-urile credinței științifice, ca și cum ar fi fost hipnotizați sau sub o vrajă, poate părea dificil sau chiar imposibil să își imagineze că lumea poate fi și altfel decât cum au învățat că este, ca și cum nu ar exista un alt mod de gândire sau lucrurile nu li s-ar fi întâmplat niciodată altfel. Atitudinea încă dominantă de ”materialism științific” – cu credințele sale metafizice ascunse într-o lume obiectiv existentă – a exclus în mod eronat mintea ce experimentează în mod subiectiv din domeniul lumii naturale într-o asemenea măsură încât ”cunoașterea științifică” a devenit egală cu ”cunoașterea obiectivă”. Cu toate acestea, fizica cuantică a demonstrat că nu există nimic obiectiv. Scriitorul Octavio Paz se întreabă, ”Poate că metafizica de mâine, în cazul în care cineva simte că are nevoie să gândească metafizic, va porni ca o critică la adresa științei, la fel ca în antichitatea clasică, unde a început ca o critică la adresa zeilor”.

Câteodată cele mai mari descoperiri în știință se întâmplă atunci când cineva are curajul de a recunoaște și a vorbi despre ceea ce toți ceilalți nu vor să vorbească. Descoperirile continue ale fizicii cuantice sunt un izvor de inspirație pentru generațiile viitoare de gânditori îndrăzneți de a-i dezvălui și mai departe profundele înțelesuri. Pentru că, în știință ca și în luptă, curajul și eroismul sunt calități esențiale”.

sursa: https://www.scienceandnonduality.com/article/quantum-physics-as-a-spiritual-path?fbclid=IwAR3_XBUUFBJh4C7yfftZTDc30vnfDJPNcFYtsjoPGF2bhF5kkKze783l6A0Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Anomalia din Atlanticul de Sud – ar putea fi găurile negre de pe Pământ portaluri către alte Universuri?

Găurile negre sunt obiecte ciudate pe care le întâlnim în spațiu. Ele nu sunt doar misterioase și extrem de fascinante...

Închide