Exista trecut? Dovezile demonstreaza ca acesta nu este batut in cuie

1

Descoperiri recente ne fac sa privim altfel la ideea de istorie. „Istoria Universului”, spune renumitul fizician Stephen Hawking, „depinde de ceea ce este masurat, ceea ce contrazice ideea uzuala ca Universul are o istorie obiectiva independenta de observator”.

Este posibil ca noi sa traim si sa murim intr-o lume a iluziilor?

Fizicienii ne spun ca obiectele exista intr-o stare suspendata pana in momentul in care sunt observate, clipa in care ele se colapseaza intr-un singur final. Paradoxal, daca evenimentele au avut sau nu loc in trecut, poate fi determinat doar de ceva ce se intampla in viitor – si poate chiar depinde de actiuni pe care inca nu le-ati facut. Ciudat? CHiar daca pare ciudat, haideti sa privim cu atentie!

In 2002, cercetatorii au facut un experiment uimitor care a aratat ca particulele de lumina „fotonii” stiau – dinainte – ce anume vor face gemenii lor indepartati, in viitor. Ei au testet comunicarile dintre perechi de fotoni – fie ca erau unda sau particula. Cercetatorii au marit distanta pe care unul dintre fotoni trebuia sa o parcurga pana la detectorul sau astfel incat, celalalt foton sa loveasca primul detectorul propriu. Fotonii care urmasera aceasta cale isi terminasera deja calatoria – fie ca ei se colapsasera intr-o particula sau nu, inainte ca geamanul sau sa intalneasca un aparat de bruiaj. Cumva, particulele au actionat avand aceasta informatie inainte ca evenimentul sa se petreaca. Trecand peste distante, in mod instantaneu, ca si cum nu ar exista spatiu sau timp intre ele. Fotonu a decis sa nu devina particula inainte ca geamanul sa atinga aparatul de bruiaj. Nu a contat cum a fost facut experimentul. Mintea noastra si cunoasterea ei este singurul lucru care determina cum anume se comporta fotonii. Experimentele au confirmat de fiecare data aceste efecte dependente de observator. 

Mai recent, cercetatori din Franta au lansat fotoni intr-un aparat si au demonstrat ca acestia puteau schimba retroactiv ceva ce deja s-a intamplat. In momentul in care fotonii au trecut de o bifurcatie din aparat, acestia trebuiau sa decida daca sa se comporte ca particula sau ca unda atunci cand ajung in acest loc (al bifurcatiei). Mai tarziu – la ceva timp dupa ce fotonii au trecut de bifurcatie – experimentatorii puteau porni si opri o a doua bifurcatie. Se pare ca ceea ce a decis observatorul (adica persoana care implicata in experiment care hotara mental si prin actiune introducerea celei de-a doua bifurcatie sau nu in experiment – pe care o vom numi Experimentator/Observator) in acel moment, a determinat comportamentul particulei din trecut. In acel moment, Experimentatorul/Observatorul si-a ales practic istoria.

Desigur, si noi traim in aceeasi lume. Particulele au o suita de stari posibile si pana in momentul in care nu sunt observate ele nu au proprietati. Si atunci, pana cand prezentul nu este determinat, cum poate exista un trecut? Potrivit fizicianului vizionar John Wheele „Principiile cuantice demonstreaza ca exista un sens in faptul ca ceea ce un observator va face in viitor, defineste ceea ce s-a intamplat in trecut”. Parte din trecut este blocata atunci cand observi lucrurile si „undele probabilitatilor colapseaza”. Ca sa luam un exemplu concret, exista de pilda o incertitudine cu ce anume exista realmente sub talpile voastre, pentru ca ceea ce este sub ele, nu poate fi observat in momentul respectiv. Daca sapati o groapa, exista probabilitatea sa gasiti un bolovan. Sa spunem ca gasiti un bolovan! Daca atunci cand sapi gasesti un bolovan, inseamna ca in trecut, pozitia bolovanului s-a schimbat ca sa corespunda cu pozitia exacta din momentul sapaturii, corespunzand actiunii observabile din prezent, intr-un mod asemanator cu ceea ce s-a intamplat cu fotonii din experimentul stiintific.

Ce putem spune cu privire la fosilele dinozaurilor? Fosilele nu sunt cu nimic diferite de tot ceea ce putem gasi in natura. De exemplu, carbonii de atom din corpul vostru, sunt „fosile” create in centrul exploziv al supernovelor. In ultima instanta, realitatea incepe si se termina cu observatorul din momentul prezent. „Noi suntem participanti”, spune Wheeler, „in crearea informatiilor din trecut prin ceea ce se intampla in prezent”. Inainte de a muri, el a declarat ca atunci cand observam lumina unui Cuasar, punem bazele unei observatii cuantice la o scara extrem de mare iar asta inseamna, spune el, ca masuratorile facute asupra luminii, acum, determina traseul pe care acest obiect l-a avut incepand cu milioane de ani in urma, pana in zilele noastre.

Precum in cazul luminii Cuasarului, evenimente istorice precum asasinarea lui JFK, pot de asemenea depinde de evenimente care nu au avut in ca loc. Exista destula incertitudine in legatura cu faptul ca ar putea exista o persoana intr-o anumita conjunctura sau o alta persoana intr-o alta conjunctura. Cu toate ca JFK a fost asasinat, tu ai doar fragmente de informatie in legatura cu evenimentele. Insa, pe masura ce investighezi, colapsezi din ce in ce mai multa realitate. Potrivit biocentrismului, spatiul si timpul sunt relative in functie de individul observator – le caram dupa noi asa cum testoasele isi cara dupa ele carapacea.

Istoria insasi este un fenomen biologic – este logica a ceea ce tu observatorul experimenteaza. Tu ai multiple „viitoruri” posibile, fiecare avand o istorie diferita, similar experimentului facut de francezi. Sa consideram exemplul lui JFK: sa spunem ca doua persoane au tras catre JFK si ca exista o sansa egala ca fiecare dintre ei sa-l fi ucis. Aceasta ar fi o situatie foarte asemanatoare cu experimentul pisicii lui Schrödinger, in care atata timp cat este inchisa in cutie si nu este observata de catre observator, aceasta este atat vie cat si moarta – ambele posibilitati existand pana in momentul in care cutia este deschisa si observatorul poate observa.

„Este necesar sa revizuim tot ceea ce am invatat despre trecut, despre evolutia umana si despre natura realitatii daca vrem sa ne  gasim adevaratul loc in cosmos”, spune  Constance Hilliard, un istoric al stiintei de la UNT. Alegerile pe care nu le-ati luat inca, ar putea determina care dintre prietenii din copilaria voastra sunt inca in viata in realitatea voastra din momentul prezent sau daca ieri cainele vostru a fost sau nu lovit de o masina. Defapt, ati putea colapsa realitati ce determina daca Arca lui Noe s-a scufundat sau nu. „Universul”, spune John Haldane” nu numai ca este mai ciudat decat credem noi ci chiar mai ciudat decat ne putem imagina”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Realitatea cuantica: potentialul nelimitat al oricarui lucru

Fizicieni care au castigat Premiul Nobel au demonstrat ca lumea fizica este o mare de energie care apare si dispare...

Închide