Ce este antimateria?

0

Poate că ai auzit de antimaterie în contextul Science-Fiction-ului sau a acceleratoarelor de particule, însă antimateria este parte din viața de zi cu zi. Iată cum este antimateria și unde ai putea să o găsești.

Fiecare particulă elementară are un corespondent într-o anti-particulă. Protonii au anti-protoni. Netronii au anti-neutroni. Electronii au anti-electroni, care sunt atât de comuniîncât au propriul lor nume: pozitroni.

Particulele de antimaterie au o sarcină opusă componentelor normale. De exemplu, pozitronii au sarcină +1, în timp ce electronii au sarcină -1.

Particulele de antimaterie pot fi folosite pentru a construi atomi de antimaterie și elemente de antimaterie. Un atom de anti-heliu ar fi compus dintr-un nucelu conținând doi anti-neutroni și doi anti-protoni (cu sarcina -2), înconjurați de 2 pozitroni (cu sarcina +2).

Anti-protonii, anti-neutronii și pozitronii au fost produși în laborator, însă antimateria există în natură. Pozitronii sunt generați de fulgere, printre alte fenomene. Pozitronii creați în laborator sunt folosiți în Tomografiile cu emisii de pozitroni (TEP). Atunci când antimateria și materia reacționează, evenimentul este cunoscut sub numele de anihilare. Se eliberează o cantitate mare de energie în această reacție, însă fără consecințe catastrofale, așa cum putem vedea în filmele Sci Fi.

CUM ARATĂ ANTIMATERIA?

Atunci când vezi antimateria prezentată în filme, este de obicei un gaz ciudat strălucitor într-un container special.

Antimateria arată de fapt ca materia normală. Anti-apa, de exemplu, ar fi tot H2O și ar avea aceleași proprietăți ale apei atunci când reacționează cu alte elemente de antimaterie. Diferența este că antimateria reacționează cu materia , deci nu întâlnim cantități mari de antimaterie în lumea naturală.

Dacă cineva ar avea o găleată de anti-apă și ar arunca-o în ocean, ea ar produce o explozie la fel ca un dispozitiv nuclear. Adevărata antimaterie există la scară mică în lumea din jurul nostru, reacționează și dispare.

sursa: https://www.thoughtco.com/overview-of-antimatter-608646Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sistemul limbic: amigdala, hipotalamusul și talamusul

SISTEMUL LIMBIC Sistemul limbic este o serie de structuri cerebrale aflate deasupra fluxului cerebral și îngropate sub cortex. Structurile sistemului...

Închide