Biomimetismul – Natura este aici ca Ghid

0

“Priveste profund natura si vei intelege mai bine orice altceva”. – Albert Einstein

Natura este un invatator puternic, care serveste ca inspiratie pentru oameni, pentru a emula functionarea sa ca solutie pentru multe dintre problemele lumii. Biomimetismul, originar din cuvintele grecesti bios insemnand viata si mimesis insemnand imitatie, este un domeniu care se ocupa cu explorarea si invatarea din designul naturii pentru a formula planuri efective sustenabile de dezvoltare pentru umanitate.

leonardo-da-vinci-flying-machine

masinaria zburatoare a lui Leonardo da Vinci

Biomimetismul a fost reucnoscut ca domeniu de activitate aproximativ recent, insa noi, ca umanitate, ne-am inspirat din natura de mii de ani. De pilda, schitele lui Leonardo da Vinci referitoare la o masina zburatoare sunt bazate pe observarea pasarilor pentru a permite zborul oamenilor. In acelasi fel, fratii Wright care au reusit sa creeze primul avion in anul 1903, se pare ca s-au inspirat observand porumbeii in zbor.

Innotatoarele si cozile balenelor au inspirat designul unor turbine cu aer, ce s-au dovedit a fi mult mai eficiente decat cele clasele in materie de viteza si cantitate de energie creata. Cercetarile moderne in domeniul biomimetismului, au inspirat crearea unor adezivi imitand midiile, panouri solare construite dupa modelul frunzelor, tesaturi care imita pielea rechinilor, colectarea apei din ceata, asemenea gandacilor si multe altele.

Cercetatorul Wilhelm Barthlott a examinat suprafata frunzei de lotus si a altor plante. El a descoperit ca structura „neregulata” a frunzei de lotus actioneaza ca un eliminator de apa, in asa fel incat apa se scurge intotdeauna de pe frunza odata cu tot praful si particulele de murdarie de pe ea. Aceasta proprietate a fost copiata de catre cercetatori in cazul unor materiale artificiale precum aditivi rezistenti la murdarie inclusi in vopselurile ce se folosesc la masini, sau in cazul ferestrelor de sticla.

In acest discurs fascinant de pe Ted, oferit de catre Nicholas Sykes, veti gasi o perspectiva asupra modului in care biomimetismul poate fi folosit pentru a crea o dezvoltare sustenabila si cum ne putem reconecta la mediul inconjurator.

Un studiu condus de catre University of Bath in 2006, a demonstrat ca tehnologiile care imita natura, reduc dependenta noastra de energie. Tehnologia creata de om, pe de alat parte, consuma o cantitate mare de energie, in acest fel distrugand mediul in multe feluri. Un alt studiu a demonstrat ca atunci cand ne vom baza pe natura, vom avea o planeta mai sanatoasa.

Ce ar trebui sa facem pentru biomimetism?

whale-turbines-biomimicry

Turbine de vant inspirate de cozile si aripioarele balenelor

Unul dintre principiile fundamentale ale biomimetismului este acela de a lasa natura sa isi urmeze cursul. Insa, daca resursele naturale sunt exploatate in mod continuu, cum pot oamenii, care sunt parte din natura, sa fie pe acelasi curs? Infrastructura, tehnologia creata de om, automobilele etc. sunt o iluzie a cresterii.

Natura ne-a inspirat, insa situatia devine tragica atunci cand folosim aceasta inspiratie impotriva naturii. De exemplu pasarile au inspirat tehnicile aeronautice si designul aripilor de avioane, insa din pacate dupa doar o decada de la aparitia lor, aceste masinarii faceau parte din razboi, aruncau bombe si distrugeau ecosistemul.

animal-biomimicry-elephant-trunk-robot-arm

Un brat robotic asemanator unei trompe de elefant

Este necesar sa ne eliberam de avaritie si sa pastram mediul inconjurator sanatos. Natura este peste tot in jurul nostru si este bine sa o observam constant si sa invatam ceea ce are sa ne arate. Peste tot pe glob, de la studenti si pana la biologi, au inventat tehnologii geniale folosind biomimetismul, in domeniile agriculturii, arhitecturii, sanatatii, sigurantei publice, utilizarii minime a energiei, transportului etc.

Unul dintre exemple este un designer care a creat o serie de materiale ecologice care au caracteristicile plasticului, insa sunt construite din ciuperci. Cel mai popular exemplu de biomimetism in arhitectura este Eastgate Centre Building in Harare, Zimbabwe, care a fost construit fara un sistem conventional de conditionare sau de incalzire a aerului si cu toate acestea designul permite mentinerea unui mediu interior propice de-a lungul intregului an, salvand o cantitate impresionanta de energie. Echipa de arhitecti a fost inspirata de designul musuroaielor de termite africane, care isi construiesc cuibul in asa fel incat temperatura interioara este mentinuta constant ziua si noaptea, in ciuda temperaturilor variate de afara.

biomimicry-3d-janine-benyus-2Pana si sistemul de numerotare al naturii, sirul Fibonacci, este prezent peste tot in jurul nostru. Acest lucru a fost observat de catre un tanar ce a vazut cum copacii cresc bazandu-se pe un algoritm creat de catre sirul lui Fibonacci, ceea ce a condus la ideea de a crea panouri solare cu acest model pentru a maximiza eficienta energetica.

Este nevoie sa promovam aceste idei pentru ca ele sa ajunga sa fie produse. Biomimetismul are un potential enorm de a ne transforma lumea, intr-un mod simplu si eficient.

sursa: http://fractalenlightenment.com/31062/sustainability/biomimicry-nature-is-here-to-guide-youAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Impamantarea: beneficii!

Fie ca stai pe saltea la un curs de yoga, fie ca muncesti de acasa, nu este un lucru neobisnuit...

Închide