Este posibil ca oamenii să nu fie cei mai inteligenți de pe Pământ

0

Pentru unii, această noțiune poate să pară ridicolă – însă pentru alții, poate fi adevărată dincolo de orice dubiu.

Paul Watson de la Sea Shepherd se încadrează mai mult în cea de-a doua categorie și este destul de evident că este un cunoscător în domeniu: ”Cetologii observă, documentează și descifrează dovezile care punctează către faptul că există o inteligență profundă care trăiește în oceane. Este o inteligență care precede evoluția noastră ca primate inteligente cu milioane de ani”.

Acum câțiva ani, am dat peste un articol publicat online care vorbea despre inteligența caracatișelor. Am fost întotdeauna fascinat de ocean și mi-am petrecut marea majoritate a vieții cât de aproape de plajă am putut, deci acest articol cu siguranță mi-a atras atenția. Când l-am citit și recitit, am realizat că modul în care vedeam oceanul era greșit. Caracatițele sunt, de fapt, unele dintre cele mai inteligente ființe de pe Pământ, fiecare tentacul având propriul său ”creier” care îi coordonează mișcările, culoarea și reacțiile la mediul înconjurător.

Nu doar atât, dar ele pot să își arate emoțiile și reacționează la interacțiunea cu oamenii într-un mod care ar putea fi mult mai intuitiv decât felul în care noi interacționăm între noi ca oameni. Am suspectat dintotdeauna că inteligența nu este doar ”a noastră” dar nu aveam încă o idee despre nivelul altor specii, mai ales al acelora care trăiesc în adâncurile mărilor și oceanelor.

Căptainul Paul Watson, director la , a studiat inteligența multor viețuitoare din oceane de peste 35 de ani și este absolut uimit de profunzimea și extinderea aptitudinilor acestora. El a publicat recent pe pagina sa de un articol intitulat The Cetacean Brain and Hominid Perceptions of Cetacean Intelligence (Creierul cetaceelor și percepțiile hominide ale inteligenței cetaceelor) care atrage atenția către percepția prin care am ajuns să credem și să ne vedem specia ca având un intelect superior.

Ceea ce este cel mai intrigant este faptul că acest articol extrem de bine scris pune la îndoială știința însăși și iluzia supremației omului.

“Atitudinile intrinseci antropocentrice nu iau în considerare ideea că un delfin sau o balenă ar putea fi la fel de inteligente ca o ființă umană, sau poate chiar mai inteligente. Referitor la acest aspect, știința este dogmatică și intransigentă, nediferind prea mult în atitudine de declarațiilei Papei care spunea odinioară că Pământul nu se poate roti în jurul Soarelui.”

Paul pare să ne îndemne să ne schimbăm modul de a gândi și cere să facem o mare schimbare. Am stat în cadrul fix pe care știința l-a impus și din această cauză, ne-am îndepărtat mult prea mult de realitatea lucrurilor. Într-adevăr am putea să descoperim printr-o auto-evaluare și prin observarea modului în care se exprimă așteptările noastre legate de alte creaturi că subclasându-le am ajuns să comitem atrocități pe care poate nu ne-am dorit să le comitem.

“Este un lucru observabil că balenele și delfinii au un loc special în inima oamenilor. Am avut o afinitate pentru acește animale de mulți ani, recunoscând că acolo se găsește ceva pe care este dificil să punem degetul. Ceea ce știm este că sunt diferite de alte animale, într-o manieră ce sugerează calități unice pe care le putem recunoaște în mod intuitiv. Calitatea aceasta este inteligența”.

Recunoașterea acestei calități are implicații profunde morale. Cum poate specia umană să continue să măcelărească niște creaturi cu o inteligență egală sau chiar superioară? Calea către realitatea inter-conexiunilor dintre comunicările dintre cetacee și oameni ne-ar putea conduce către a recunoaște că am comis o crimă”.

 

 

Poate dacă putem face aceste schimbări, atunci poate vom putea trăi în armonie cu caracatițele, delfinii și marile balene din această lume.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Metoda rapidă a lui Richard Feynman de a învăța rapid și profund

Există copii geniali care pot vorbi mai multe limbi străine sau cunoască matematică la vârste foarte fragede. Majoritatea dintre noi,...

Închide