Stelele memorează renașterea Căii Lactee

0

Calea Lactee a murit odată de mult și acum noi ne aflăm în ceea ce este considerată cea de-a doua viață, iar detaliile despre galaxia anterioară au fost descoperite de Masafumi Noguchi (Tohoku University).

Stelele s-au format în două epoci diferite, prin intermediul unor mecanisme diferite. A existat o perioadă de stază, lungă între cele două perioade de formare a stelelor, în care formarea stelelor a încetat. galaxia noastră gazdă se pare că are o istorie mult mai dramatică decât credeam cu ceva timp în urmă.

Noguchi a calculat evoluția Căii Lactee pe o perioadă de 10 miliarde de ani, incluzând perioada de ”acumulare a curgerii de gaze reci”, o idee nouă propusă de Avishai Dekel (The Hebrew University) și de colegii săi, prin care galaxiile colectează gaze din jurul lor în timpul formării. Cu toate că această formare în două etape a fost sugerată pentru galaxile mult mai masive de către Yuval Birnboim (The Hebrew University) și colegii săi, Noguchi a putut confirma că aceiași rețetă se aplică și galaxiei noastre, Calea Lactee.

Istoria Căii Lactee este imprimată în cpmpoziția elementară a stelelor, pentru că ele moștenesc compoziția gazelor din care se formează. Cu alte cuvinte, stelele memorează abundența de elemente din gazele existente în momentul formării acestora.

Există două grupuri de stele în apropierea sistemului nostru solar, care au compoziții diferite. Una dintre ele este bogată în elemente α, precum oxigen, magneziu și silicon. Cealaltă conține foarte mult fier.

Imaginea istoriei creată de Noguchi începe în punctul în care fluxurile de gaze reci au intrat în galaxie (acumularea de gaze reci), iar stelele s-au format din aceste gaze. În timpul acestei perioade, gazul a început rapid să conțină elemente α eliberate de exploziile supernovelor de tip II cu timp de viață scurt. Aceste stele din prima generație sunt din acest motiv extrem de bogate în elemente α. Undele de șoc au apărut și au încălzit gazele la temperaturi extrem de înalte cu 7 miliarde de ani în urmă, iar gazul a încetat să mai curgă în galaxie și stelele nu s-au mai format. În timpul acestei perioade, exploziile întârziate ale supernovelor cu durată de viață lungă au injectat fier în gaze și au schimbat compoziția chimică a gazului.

Pe măsură ce gazul s-a răcit din cauza radiațiilor emise, el a început să curgă din nou în galaxie acum 5 miliarde de ani (lichid de răcire) și a creat cea de-a doua generație de stele bogate în fier, categorie ce include și Soarele nostru.

Potrivit declarațiilor lui Benjamin Williams (University of Washington) și a colegilor săi, și nebuloasa Andromeda a format stele în două epoci diferite. Modelul lui Noguchi prezice faptul că galaxiile masive spiralate precum Calea Lactee dar și nebuloasa Andromeda au avut o pauză în formarea stelelor, în timp ce galaxiile mai mici au creat stele în continuu. Noguchi se așteaptă ca ”observații viitoare ale galaxiilor învecinate pot revoluționa perspectiva pe care o avem asupra formării galaxiilor”.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/stars-memorize-rebirth-of-the-milky-way/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Cum ar fi dacă…

Cum ar fi dacă... nimic nu este așa cum pare să fie. Cum ar fi să realizăm întreaga măreție a...

Închide