Stelele din Calea Lactee s-au miscat

0

Cercetatori de la New Mexico State University, folosind the Sloan Digital Sky Survey (SDSS), aceiasi care au creat folosind aceasta tehnologie, o harta a Caii Lactee, au aratat ca o treime din stelele din galaxie si-au modificat orbitele. Descoperirea, publicata in data de 29 iulie in The Astrophysical Journal, aduce lumina in procesul de formare al stelelor si a modului in care ele calatoresc prin galaxie.

„In lumea noastra moderna, multe persoane se muta la mare departare de locul de nastere, cateodata chiar pe partea cealalta a globului” spune Michael Hayden, absolvent al NMSU si autor principal al noului studiu. „Acum descoperim ca acelasi lucru este valabil si in cazul stelelor din galaxia noastra – aproximativ 30% din stelele din galaxie au parcurs un drum foarte lung fata de locul unde s-au nascut”. 

Pentru a desena o noua harta a Caii Lactee, cercetatorii au folosit spectrograful SDSS Apache Point Observatory Galactic Evolution Explorer (APOGEE) pentru a observa 100.000 de stele pe o perioada de 4 ani. In ultimii 6 ani, astronomi NMSU de la the College of Arts and Sciences, impreuna cu alti colaboratori din diverse institutii de intregul mapamond, au folosit telescopul SDSS de 2.5 m. de la the Apache Point, localizat in Muntii Sacramento, la aproximativ 32 km sud de Cloudcroft intr-o serie completa de experimente ce au inclus studii ale Caii Lactee, pentru intelegerea istoriei acesteia.

Cheia pentru crearea si interpretarea acestei harti a galaxiei este masurarea elementelor din atmosfera fiecarei stele. „De la compozitia chimica a unei stele putem afla trecutul ei si istoriei vietii”, declara Hayden, care este gata sa isi finalizeze doctoratul la NMSU in aceasta vara. Informatiile chimice provin din studierea spectrului stelei, care este o masuratoare detaliata a cantitatii de lumina pe care steaua o produce la diverse lungimi de unda. Spectrul unei stele se compune din linii proeminente ce corespund elementelor si compusilor acesteia. Astronomii pot spune din ce este facuta steaua citind aceste linii spectrale.

„Spectrul stelar ne arata faptul ca intreaga compozitie chimica a galaxiei se modifica in mod constant”, spune Jon Holtzman, profesor de astronomie la NSMU, participant la studiu. „Stelele creaza elemente grele in miezul lor, iar atunci cand mor, aceste elemente grele se intorc in gazul din care se formeaza noile stele”.

Ca rezultat direct al acestui proces de „imbogatire chimica”, fiecare generatie noua de stele are un procent mai mare de elemente grele decat generatia anterioara. In unele regiuni din galaxie, formarea stelelor a fost mai prolifica decat in altele – iar in aceste regiuni, mai multe generatii de stele s-au nascut. Asta inseamna ca procentul general de elemente gerele din stele variaza in functie de zona de galaxie studiata. Astronomii pot determina in ce parte a galaxiei s-a nascut o stea, urmarind cantitatea de elemente grele gasite in steaua respectiva.

Hayden si colegii sai au folosit datele obtinute de la APOGEE pentru a urmari cantitatile a 15 elemente separate, incluzand carbon, siliciu si fier, pentru stele din intreaga galaxie. Ceea ce ei au descoperit i-a surprins – pana la 30% dintre stele au compozitii ce indica faptul ca au fost formate in zone ale galaxiei ce sunt extrem de indepartate de pozitia lor actuala. Atunci cand echipa a analizat modelul abundentei elementelor in detaliu, s-a descoperit ca datele obtinute pot fi explicate printr-un model in care stelele migreaza in mod radical, mai departe sau mai aproape de centrul galactic, in timp. Aceste miscari aleatorii inainte si inapoi, care sunt denumite in mod generic „migratii”, sunt cel mai probabil generate de iregularitatile din discul galactic, iar in cazul Caii Lactee de cele patru faimoase brate spiralate. Dovezi ale migratiei stelare au fost descoperite si in trecut in cazul unor stele apropiate de Soare, insa noul studiu este prima dovada clara a faptului ca migratia are loc in intreaga galaxie.

Studii viitoare ale astronomilor folosind date de la SDSS promit ale descoperiri noi si incitante.

„Aceste rezultate tin cont de un mic fragment din datele disponibile de la APOGEE”, declara Steven Majewski, sef al programului. „Odata ce vom fi capabili sa descatusam intregul poential al informatiilor colectate de APOGEE, vom intelege chimia si forma galaxiei noastre cu o claritate mult mai mare”.

NMSU a inceput deja faza a IVa a SDSS, o noua misiune de 6 ani. Aceasta va include si date obtinute de catre telescopul Sloan de la Apache Point Observatory si de la un alt telescop din Chile, conducand la o perspectiva mai bogata a cerului emisferei sudice.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Recuperarea bucuriei

Cum poate un retreat sa conduca la din ce in ce mai multe ganduri pozitive. Starile si emotiile dureroase pot...

Închide